VANT GULL: Marieke Vervoort vant gull på 100-meter under Paralympics i London i 2012.

VANT GULL: Marieke Vervoort vant gull på 100-meter under Paralympics i London i 2012. Foto: Adrian Dennis AFP

Marieke (37) vurderer å avslutte livet sitt etter Rio-lekene

Belgiske Marieke Vervoort (37) forbereder seg til de paralympiske lekene i Rio som gullfavoritt. Hun forbereder seg også på å dø.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Vervoort vant gullet på 100 meter rullestolsprint under Paralympics i London for fire år siden. Hun vant også sølv på 200 meter. I oktober tok hun storeslem under VM i Doha, med gull i både 100 meter, 200 meter og 400 meter.

Nå står hun overfor sin siste utfordring som idrettsutøver. De paralympiske lekene i Rio (7. til 18. september) blir hennes siste. Hun skal stille til start på både 100- og 200-meteren, og er den store gullfavoritten. Og så er det over. Hun har gjort det klart at hun legger opp karrieren etter Rio-lekene.

Og kanskje er det ikke bare karrieren som skal avsluttes.

– Jeg har begynt å tenke på aktiv dødshjelp, innrømmer Vervoort ifølge den franske radiokanalen RMC.

Husker du denne? Jan Petter har bestilt assistert selvmord i Sveits

– Har ikke lenger noe privatliv

Vervoort har nemlig slitt med en ukjent sykdom siden hun var 14. Sykdommen gjør at hele kroppen sakte, men sikkert brytes ned. Hun mister styrken og anatomien, og blir lam i enkelte deler av kroppen.

VERDENSMESTER: Her jubler Marieke Vervoort for VM-gull på 200 meter i Doha i 2015. Foto: Karim Jaafar AFP

Det eneste som bremser opp sykdommen, er fysisk aktivitet. Men snart er det ikke mulig lenger.

– Alle ser meg være lykkelig med gullmedaljen, men de ser ikke den mørke siden. Jeg kan ha enorme smerter og til tider bare sove ti minutter om natten, men likevel vinne gullet, sa Vervoort i en dokumentar vist på den franske TV-kanalen France 2 tidligere i år.

Les også: «Ingen grenser»-Birgit til VM-finale - tross store smerter.

I løpet av noen måneder har Vervoort gått ned ti kilo. Før spilte hun basket, stupte og gjennomførte triatlon, men nå kan hun bare sprinte. Snart kan hun ikke det heller.

For livet er stadig tyngre å leve for den belgiske helten. Hun besvimer ofte, må bruke bleier, bruker stadig mer tid på sykehuset, tar valium og morfin regelmessig, og får besøk av en sykepleier hver fjerde time.

– Noen ganger går jeg lei av at alle disse menneskene omringer meg både dag og natt. Jeg har ikke lenger noe privatliv, sier Vervoort ifølge RMC.

Anbefales: Ti Rio-øyeblikk du ikke bør gå glipp av

Vil ha champagne i begravelsen

I Belgia har aktiv dødshjelp vært lovlig siden 2002. Vervoort har begynt å planlegge slutten på livet sitt, og hun vet allerede hvordan begravelsen skal være.

– Jeg vil ikke ha noen kirke i begravelsen min. Jeg vil ikke ha kaffe og kaker. Jeg vil at alle skal ha et glass champagne i hånden og en tanke til meg, sier hun.

Men først har rullestolmesterinnen en siste kamp å kjempe i Rio.

– Etter mine fysiske problemer hadde jeg aldri trodd at jeg skulle komme meg hit. Rio er mitt siste ønske, sier Vervoort ifølge Express.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder