Stjernefikser Hoen: 40-åring kan vinne Bisletts 100-meter

UT OG INN SOM FAVORITT: Trayvon Bromell (t.h) har trukket seg fra superduellen mot kanadiske Andre De Grasse på Bislett torsdag. Kim Collins er historiens første 40-åring under 10 sekunder og seiler opp som favoritt til vinne 100-meteren i Oslos Diamond League-stevne. Bildet er fra inne-VM i mars. Foto: Lucy Nicholson Reuters

Superduell stoppet av sår akilles

Superduellen på 100 meter kommende torsdag mellom VM-bronsevinnerne Trayvon Bromell (20) og Andre De Grasse (21) gikk i vasken for Bisletts stjernefikser Steinar Hoen.

  • Øystein Jarlsbo

Artikkelen er over tre år gammel

– Det er slik som skjer i et OL-år. Han tar ingen sjanser og har reist hjem til USA for å forberede seg til det amerikanske OL-uttaket, sier Steinar Hoen - om Trayvon Bromell.

Bakgrunn: Ung millionær-duo kan slokke Bolts gulldrøm

DOBBELT: USAs Ameer Webb (t.v) slo Frankrikes Bislett-klare EM-gullvinner Christophe Lemaitre på 200-meteren i Romas Diamond League-stevne forrige torsdag, før han tok 2. plass på 100-meteren - ett hundredel bak Justin Gatlin. Foto: Tiziana Fabi Afp

Ameer Webb (26) rykker inn på kort varsel som erstatter for landsmann Trayvon Bromell.

– Heldig - lei meg

Han er ikke stor dårligere en USAs VM-bronsevinner fra Beijing i august. Snarere tvert imot. Webb tok 2. plass med 9,94, ett hundredels sekund bak Justin Gatlin (årsbeste 9,93) på 100-meteren i Romas Diamond League-stevne torsdag forrige uke.

En drøy time etter at han hadde vunnet 200-meteren på 20,04 sekunder.

Leste du denne? Bolt i ordkrig med Gatlin

– Vi er heldige som fikk inn Webb umiddelbart. Men jeg er veldig lei meg for at Bromell ikke kommer. Andre De Grasse vant 200-meteren i Birmingham søndag i skikkelig motvind (20.16). Det ville blitt en veldig bra duell, sier Steinar Hoen.

Han vet ikke så veldig mye om årsaken til Bromells uteblivelse, annet enn at han trakk seg fra 100-meteren etter oppvarmingen i Birmingham for to dager siden på grunn av «en sår akilles» - og satte seg på første fly til USA.

Hoen vet ikke om det er snakk om en reell skade. Det han imidlertid vet er at USAs OL-uttak starter 1. juli i Eugene i Oregon.

Tre OL-plasser

På 100-meteren kjemper en haug sprintere om tre OL-plasser, blant andre Trayvon Bromell, Justin Gatlin og Tyson Gay, samt Bislett-klare Ameer Webb, Michael Rodgers, Sean McLean og Dentarius Locke.

Justin Gatlin har allerede erklært at han reiser til Rio for å slå Usain Bolt og «hente hjem» gullmedaljen på friidrettens formel-1 distanse.

Bromell og kanadiske Andre De Grasse pustet rivalene i nakken under 100-meterfinalen i VM i Kina OL-stadion fra 2008 for 10 måneder siden. Steinar Hoen mener unggutta kan kjempe om gullmedaljen, og at en av dem faktisk kan slå verdens raskeste mann.

– Jeg er ganske sikker på at disse gutta er med og kjemper om gullmedaljen i OL i Rio senere i sommer, og jeg blir heller ikke overasket om en av dem slår Usain Bolt og tar over tronen som verdens raskeste mann, uttalte han for halvannen måned siden - da han slapp nyheten om Bisletts superduell.

Nå roper han et lite varsku for en 40-åring. Ikke med tanke på OL, men når det gjelder 100-meteren på Bislett torsdag.

40 år: Senket persen

FIRE PÅ PALLEN: Justin Gatlin tapte gullmedaljen til Usain Bolt på 100-meteren i VM i fjor høst, mens USAs Trayvon Bromell og Canadas Andre De Grasse begge vant bronsemedaljen. Foto: Damir Sagolj Reuters

– Kim Collins kan vinne på Bislett. Du skal ikke se bort fra det, mener Steinar Hoen.

Cim Collins fra St. Nevis & Kitts i Karibia vant VM-gullet på 100 meter i Paris for 13 år siden på 10,07. To år senere tok han bronsemedaljen på 100 meter i Helsinki-VM, bak Justin Gatlin og Jamaicas Michael Frater. I 2011 gjorde han det igjen (10,09), etter at Usain Bolt var blitt diskvalifisert for tjuvstart.

For åtte dager siden senket 40-åringen sin personlig rekord fra 9,96 i London for to år siden til 9,93 sekunder (1.9 medvind) i tyske Bottrop. Det er nest beste årsbeste i verden, to hundredeler bak Qatars tidligere dopingutestengte Femi Ogunode (25) som er raskest i verden i 2016 med 9.91 sekunder.

Kim Collins er historiens første 40-åring som har løpt 100 meter under 10 sekunder.

Søndag vant han 100-meteren i Birminghams Diamond League-stevne søndag på 10,11 sekunder.

PS! Jaysuma Ndure, Norges sprinterhåp foran friidretts-EM 6. til 10. juli, takket nei til å løpe 100-meteren på Bislett for et par uker siden, ifølge Steinar Hoen.

Mer om

  1. Jaysuma Saidy Ndure
  2. Usain Bolt
  3. OL

Flere artikler

  1. Klare for Bisletts Diamond League-stevne: Ung millionær-duo kan slokke Bolts gulldrøm

  2. Bislett-stjerne starter mot fem doping-tatte

  3. «Sprintkronprinsen» klar for Bislett Games

  4. Mamma fikk gull-klem

  5. Bolt i ordkrig med Gatlin: – Hvor lenge har han sagt det nå?

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder