FINSK SISU: Fra v. Antti Ruuskanen, Tero Pitkämäki og Ari Mannio virket avslappede på den siste finske pressekonferansen på pressesenteret ved utøverlandsbyen før alvoret starter i Daegu. Foto: Øyvind Brenne / montasje

Finnenes sjef gir opp å slå Thorkildsen

Pitkamaki og co. sier til VG Nett at de nekter å gi opp mot spydkongen

Det finske uttaket ble omgjort i retten - har dermed VM-reserve på plass

DAEGU (VG Nett) Hannu Kangas (43) kikker på sine tre finske spydhåp, tenker litt - og serverer VG Nett tittelpoenget: Ingen her i VM kan slå en Andreas Thorkildsen (29) i form.

ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL
Oversikt om spyd-kvalifiseringen her

- Andreas er veldig sterk på det nivået han er nå¿ Det skjer ikke at noen slår ham - «no way», sier Finlands landslagssjef Hannu Kangas på engelsk til VG Nett.

Med en fulltallig finsk sportspresse til stede - det vil si cirka 20 journalister, noe som er flere enn de som følger den norske troppen i Daegu - holdt våre nordiske naboer pressekonferanse i går.

Etter at uttaket ble omgjort i den finske voldgiftsretten for idrett (mer om det i bunn av saken), er det Tero Pitkämäki, Ari Mannio og Antti Ruuskanen som kaster morgendagens kvalifisering i VM.

Les også: Se så glad Jubel-Ingvill ble!

Men ingen av dem har luktet på Thorkildsens lengder opp mot og over 90 meter i år.

- Hvis han har en dårlig dag, og kaster 85-86 meter, da er det mulig. Men jeg synes Andreas er overlegen, sier Kangas, og har med tanke på årets prestasjoner rett i det siste:

USIKKER PÅ HVA GUTTA FRA DE TUSEN SJØERS LAND KAN: Hannu Kangas svarte ærlig på spørsmål om sine utøveres sjanse her i friidretts-VM under finnenes pressetreff. Foto: Øyvind Brenne

Støtter Thorkildens nivåkritikk

Kristiansanderen har sju mesterskapsmedaljer på rad, og fire av de fem lengste kastene i år. Thorkildsen medga selv til VG Nett under sitt pressemøte i går at han ikke er tilfreds bredden på toppnivået på idretten han bedriver om dagen. Finnenes trener sier seg enig.

- Andreas' nivå er høyt, men de andre kaster ikke stabilt bra. Det gir oss en mulighet til å ta en medalje i finalen. Nivået er ikke så bra nå, sier Kangas.

Torsdag klokken 12.00 starter kvalifiseringen. Thorkildsen ble i dag trukket som fjerdemann ut i kvalifiseringsgruppe A. Grensen for finaleplass er satt til 82,5 meter.

Slik svarer de finske kasterne

VG Nett fikk kilt inn et likt spørsmål til de tre finske kasterne i løpet av presseseansen hvor de finske skribentene så ut til å lage lange portrettintervjuer med spydheltene. Vi spurte rett ut om de mener det er mulig å slå den norske favoritten i VM.

- Kanskje er det mulig, kanskje ikke. Vi må gjennom en kvalifisering også. Er Thorkildsen i finalen, vet vi at det blir vanskelig, for han har vært en mester der i flere år, sier Ruuskanen.

- Han er på sitt eget nivå nå. Vi må i alle fall forbedre oss kraftig for å ha en sjanse, sier Tero Pitkämäki.

- Det er selvsagt mulig hvis man har en god dag, sier Mannio - en finsk Tarjei Bø-kopi både av utseendet og i friskhet - mens han gliser.

- Men om Thorkildsen har en god dag?

- Da blir det veldig, veldig vanskelig, innrømmer mannen som ifølge rapportene fra spydmiljøet er den beste finnen for tiden.

OMSVERMEDE: Fra v. Tero Pitkämäki, Antti Ruuskanen og Ari Mannio ble intervjuet av en stor finsk presseflokk i Daegu. Til venstre i bildet forsøker landslagets presserådgiver å gi journalistene mer plass ved å fjerne et bord i medierommet. Foto: Øyvind Brenne


Da VG Nett spurte Andreas Thorkildsen om hvem han ser som sin største konkurrent til gullet, medga 29-åringen at det er vanskelig å plukke ut én.

- Det har vært mye ustabilt. Det er vanskelig å peke på noen som jeg vet garantert at vil være der oppe, sier Thorkildsen til VG Nett.

Finsk uttaksbråk

Den norske spydmesteren forklarte under sitt pressetreff at han har fått med seg bråket i den finske leiren, og at han og de tre finske deltakerne har ledd av det i deltakerlandsbyen.

Sampo Lehtola slo til med 83,77 meter i det finske mesterskapet, og ble dermed tatt ut sammen med de to selvskrevne (Pitkämäki og Mannio). Antti Ruuskanen, som hadde vært over 80 meter to ganger i år, påkjærte imidlertid uttaket - og ettersom det var sesongen under ett som skulle telle, fikk han Daegu-billetten ettersendt. Dermed trasker Sampo Lehtola rundt i deltakerlandsbyen som reserve.

- Stemningen i troppen vår er bra nå. Men det er ekstra press på Ruuskanen. Han må vise det finske folk at han er rett mann på laget, sier landslagssjefen, som ga reserven Lehtola fri fra pressemøtet.

- Han har lidd nok i det siste, sier Kangas.

- De siste ukene har vært tøffe, men nå er det bak meg og jeg gleder meg til VM, sier Ruuskanen til VG Nett.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder