BLODPRØVER: Bildet er fra det sveitsiske dopinglaboratoriet i Lausanne og viser blodprøver som skal testes. Foto: Reuters ,

Mandag kommer ny friidrettsrapport: – Verre enn FIFA og IOC

WADAs dopingrapport om Russland og friidretten kommer mandag og kan slå ned som en bombe.

Artikkelen er over fire år gammel

En kilde sier til nyhetsbyrået AP at rapporten vil avdekke korrupsjon verre enn både FIFA og IOCs Salt Lake City-skandale.

Granskningskommisjonen vil trolig komme med påstander om utpressing og tildekking av doping i russisk idrett.

ILLE UTE: Tidligere president i det internasjonale friidrettsforbundet Lamine Diack. Foto: Buda Mendes , Afp

Tidligere IAAF-president Lamine Diack ble forrige uke satt under etterrforskning, mistenkt for korrupsjon og hvitvasking av penger. Siktelsen kom fra franske påtalemyndigheter.

LES OGSÅ: Friidrettstopp skal ha tjent minst ni mill. kr. på utpressing av dopere.

IOC-veteran og tidligere WADA-president Dick Pound har ledet granskningskommisjonen som legger frem sin rapport mandag.

– Denne rapporten kommer til å bli en skikkelig skillevei for idretten, sier Richard McLaren, en kanadisk jusprofessor som har sittet i utvalget.

– Dette er korrupsjon på et helt annet nivå enn FIFA-skandalen og IOC-skandalen med Salt Lake City-lekene, sier McLaren i en uttalelse som er publisert gjennom Western University i Canada.

LES OGSÅ: Tidligere friidrettstopp siktet for korrupsjon.

Han uttaler seg på en rimelig klar måte om alvorsgraden i rapporten som kommer mandag:

– I motsetning til FIFA, der du har en gjeng gamle menn som putter en masse penger i egne lommer, har du her en gjeng gamle menn som putter penger i egne lommer - gjennom utpressing og bestikkelser - og de har også endret resultater i internasjonale friidrettskonkurranser, sier McLaren.

LEDER I GRANSKNINGKOMMISJONEN: Dick Pound. Foto: AFP ,

Russland skal visstnok få hard medfart i rapporten. AP ha rspurt den nye IAAF-presidenten Sebastian Coe om det er aktuelt å sparke Russland ut av friidretten.

LES OGSÅ: Ny sjokkavsløring ryster internasjonal friidrett

– Jeg vil aldri si aldri, men instinktivt er det bedre å få til forandringer gjennom engasjement og ikke gjennom isolasjon.

Coe overtok sjefsjobben i august - etter at Diack (82) hadde hatt den i nesten 16 år.

Briten hevder at han ikke kjente noe til beskyldningene mot Diack før han fikk høre om dem fra franske myndigheter.

– Jeg er bare sint, blodig sint. Jeg er sint for situasjonen som idretten vår er i nå. Jeg er sjokkert, sint og forferdet, sier Coe til AP.

LES OGSÅ: Russland stopper egne VM-deltakere.

WADA satte ned graskningskommisjonen etter at den tyske TV-kanalen ARD hadde sendt sin dokumentar med navnet «Hemmelig dopingmappe: Hvordan Russland produserer sine vinnere». Der ble det hevdet at russerne driver med systematisk doping både i sommer- og vinteridrett. Dokumentaren kom rett før friidretts-VM i Beijing i sommer.

ILLE UTE: Den tidligere friidrettspresidenten i Russland, Valentin Balakhnisjev, kan komme til å få gjennomgå i mandagens granskningsrapport. Foto: Alexander Zemlianichenko , Ap

ARD hevdet at folk i det russiske friidrettsforbundet, det russiske antidopingbyrået og det WADA-akkrediterte dopinglaboratoriet i Moskva var involvert i bestikkelser for å hemmeligholde positivt dopingtester.

LES OGSÅ: Hevder dopingprøvene ble forbyttet med Asafa Powells.

Russland arrangerte i 2013 friidretts-VM og i fjor vinter-OL i Sotsji.

Lederen for det franske Økokrim hevdet før helgen at Lamine Diack skal ha gjort omtrent det samme som russerne og tjent mer enn ni millioner kroner på å presse dopede utøvere.

Hun sa at det har vært et «korrupsjonssystem» der senegaleseren har holdt positive dopingtester hemmelig mot penger, «cash for silence».

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder