STREKKER SEG LANGT: Nadia Akpana Assa (19 i desember) vant lengde-sølv i sitt siste junior-VM (U20) i USA forrige uke, men har én centimeter opp til kvalifiseringskravet til friidretts-EM om halvannen uke. Her trener hun lett på Bislett torsdag formiddag, to dager etter hjemkomsten fra suksessen i Eugene. Foto:Robert S. Eik,VG

Sikter mot verdenstoppen

Nadia Akpana Assa (18): Norges nye lengdehopp misset EM med én centimeter

BISLETT (VG) Nadia Akpana Assa (18) vant lengdesølv og perset med 6,39 meter i junior-VM, men måtte ha hoppet én centimeter lenger for å bli tatt ut til friidretts-EM om halvannen uke.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

- Det stemmer, det. Det er slik det er i lengde. Hver eneste centimeter teller. Jeg var tre fra gullet i junior-VM, sier Nadia Akpana Assa til VG på Bislett.

PERS I USA: Nadia Akpana Assa (18) satt personlig rekord med 6,39 under kvalifiseringen i junior-VM 22. juli. I finalen landet hun på 6,31 meter og vant sølvmedalje, tre centimeter bak gullvinner Akela Jones fra Barbados. Foto:Christian Petersen,Afp

Hun er nettopp kommet hjem fra USA, der hun i Eugene for en drøy uke siden satt personlig rekord med 6,39 meter i kvalifiseringen - en centimeter bak B-kravet 6,40 til friidretts-EM i Zürich 12. til 17. august (A-kravet: 6,55).

Småkjipt

I finalen hoppet Akela Jones 6,34 meter og sørget for Barabados' første gull i junior-VM - med Norges Nadia Akpana Assa på 2. plass med 6,31.

- Det var småkjipt, men jeg perset, sier hun.

Hun vil ikke delta i den nasjonale konkurransen på Bislett lørdag, selv om det er siste kvalifiseringssjanse til EM før fristen går ut søndag og sportssjef Ronny Nilsen offentliggjør den endelige EM-troppen på nærmere 40 utøvere mandag.

- Jeg ville sett på EM som en bonus. Men så bra som jeg gjorde det i junior-VM, er det ingen nedtur ikke å komme til EM, sier Nadia Akpana Assa.

Tålmodig

Norge endte på 26. plass i medaljestatistikken i U20-VM i friidrett i Eugene i sommer. Nadia Akpana Assa (18) vant sølvmedalje i lengde og Sven Martin Skagestad (19) bronse i diskos. USA toppet med 11 gull, 5 sølv og 5 bronse, Kenya på 2. plass hentet 4 gull, 5 sølv og 7 bronse, mens Sverige på 23. plass tok to sølv og en bronse.

- Det er langt til den internasjonale juniortoppen for Norge, og til den internasjonale seniortoppen i lengde (årsbeste i verden 7,02/verdensrekord 7,52 fra 1988 da «alle» hoppet langt)?

- I lengde gjelder det å være tålmodig. Det er viktig ikke å bli alt for, alt for god som ung; at det ikke «sprekker». Det har jeg fått til, og jeg håper det fortsetter, svarer hun.

Brakk ankelen

Nadia Akpana Assa - foreldrene kom til Norge fra Togo i Vest-Afrika for rundt 30 år siden - satt personlig rekord med 6,08 meter på denne tiden i fjor og kvalifiserte seg til junior-EM.

Det var første gang hun hoppet lengde «på ordentlig». Deretter brakk hun ankelen «i et stygt overtråkk» på venstre satsfot og var borte et halvt år.

Nadia Akpana Assa fra Romsås i Oslo fyller 19 år den 22. desember. I vår ble hun ferdig med videregående skole. Kommende år skal hun satse på lengde på heltid. Foto:Robert S. Eik,VG

I første stevne innendørs i vinter, hoppet hun 6.20 meter. 8. juni strakk 176,5 centimeter høye Nadia Akpana Assa - opprinnelig sprinter med kroppsbygning egnet for 200 meter - seg til 6,37 meter. I lag-EM i Tallinn to uker senere tok hun 3. plass med 6,22 under ufyselige forhold («Noe av det beste

Faksimile VG 23. juni: Nadia Akpana Assa slo til med 3. plass i lag-EM i Tallinn. Foto: ,

jeg har gjort.»/se faksimile VGs oppslag 23. juni lenger ned i teksten)

22. juli landet hun på 6,39 meter i lengdegropen i Eugene. En forbedring av fjorårets pers på 31 centimeter.

- Jeg håper jeg kan nå verdenstoppen om ikke så lenge, at jeg om to til fire år er blitt litt mer «synlig», sier hun.

Drev med turn

Det er ikke så lenge siden en kvinnelig lærer innkalte faren hennes til et møte på skolen - Nadia var 13 år og gikk i 7. klasse - og fortalte ham at «det er en klubb som heter BUL».

- Hun syntes jeg løp veldig fort på aktivitetsdagen. Det gikk bra allerede den første dagen på trening (i BUL). Men jeg tror ikke jeg tenkte over at det var dette jeg ville bli god til. Jeg var egentlig turner og drev med det i seks år. Men så ble jeg høy, og da gikk ikke det lenger, forteller hun.

- Du snakket om verdenstoppen. I hvilket sjikt ligger den?

- Veldig få hopper syv meter nå. Det ligger mellom 6,90 og syv meter. Jeg kan nå det en gang. Jeg har aldri vært lat når det gjelder trening, svarer hun.

Knallhardt for kroppen

Hun var ferdig med videregående skole i vår. Nå skal hun ta et «friår». Hun er allerede vant til å trene to økter daglig under sin mangeårige trener Joanna Bryla, så det vil ikke nødvendigvis innebære mer trening. Snarere trening med høyere kvalitet og mer tid til restitusjon - og mer overskudd.

- Lengde er knallhardt for kroppen. Det gjelder å lytte til den. Jeg kjenner på den fra dag til dag, og tar hviledag når den trenger det. Jeg kommuniserer med treneren min daglig. Hun kjenner meg. Planen går aldri etter planen, for å si det slik, sier hun.

Comeback for EM-bronsevinneren

Margrethe Renstrøm (29) vant EM-bronse med 6,67 meter i Helsinki for to år siden.

Hun pådro seg en lei og langvarig skade i høyre satsfot under oppvarmingen i London-OL et par måneder senere. Norgesrekordholderen (6,68) gjør comeback - med venstre som ny satsfot - på Bislett lørdag.

Det er imidlertid lite sannsynlig at hun vil klare kvalifiseringskravet til EM i første og siste førsøk.

SKADET I LONDON-OL: Margrethe Renstrøm (29) gjør comebak i lengde på Bislett lørdag - og kan kvalifisere seg til friidretts-EM i Zürich 12. til 17. august. Foto:Håkon Mosvold Larsen,NTB scanpix

- Først får vi se hvor langt hun hopper. Jeg vil ikke avskrive henne. Men det er godt mulig det er for tidlig. Hun er tilbake etter et to år langt skademareritt og målet hennes er helt klart Rio-OL 2016, sier friidrettsforbundets sportssjef Ronny Nilsen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder