FORTSATT USIKKER: Andreas Thorkildsen (32) kastet 91,59 for åtte år siden. De siste to årene har teknikken sviktet ham, og lengden på kastene lidd under det. Lørdag kveld norsk tid sesongdebuterer han i Eugene i Oregon. Her fra en pressekonferanse i april. Foto: Scanpix

Thorkildsen: Spretten tilbake i bena

Andreas Thorkildsen (32) er kvitt «følingen» i bena og stive akillessener. Men foran sesongdebuten i USA lørdag, røper treneren at han fortsatt plages av den dårlige teknikken som har stoppet ham fra å vinne tilbake spyd-toppen.

 • Øystein Jarlsbo

Artikkelen er over seks år gammel

- Jeg har hatt en bra treningsleir i Chula (Vista) og ting ser bra ut. Åpningen i Eugene blir som vanlig spennende med tanke på at det blir første konkurranse og første gang med så mye fart for året, svarer Andreas Thorkildsen på VGs spørsmål stilt via e-post - før han setter seg ned for å se Mats Zuccarello og hans New York Rangers på TV i USA.

- Forholdene pleier visstnok å være dårlige med tanke på vind, bra for 100 meter, dårlig for oss. Det viktigste for min del er at teknikken sitter best mulig, tilføyer Norges dobbelte OL-gullvinner foran sesongdebuten i Eugene i Oregon 22.30 norsk tid lørdag.

Trenger tid

- Arrangøren skriver i en pressemelding at du er «regjerende verdensmester» (feil) og i en spørreundersøkelse blant VGs lesere svarer 66 prosent at de tror de vil ble verdens beste spydkaster igjen. Er du det, eller har du kapasitet til å bli det igjen - også konkurrentenes nivå tatt i betraktning?

- Har alle muligheter til å bli verdens beste spydkaster igjen, og det er målet jeg jobber mot og alttid har jobbet mot, svarer Andreas Thorkildsen.

- Han trenger tid etter to år med dårlig teknisk kasting. Det går kjempebra med rolig fart i tilløpet. Men når han gir på, sklir han inn i mønsteret han har hatt. Han har ikke den stabiliteten han pleide å ha, sier trener Åsmund Martinsen (42) til VG.

Han var til stede da Andreas Thorkildsen lørdag for syv dager siden gjennomførte sin siste kast-økt foran sesongpremieren i Diamond League-stevnet i morgen.

Ikke helt fornøyd

Han karakteriserer den som vanlig.

Begge «hadde lyst på økning i programmet. Thorkildsen fikk av gårde antall kast i henhold til planen - men spydet skulle helst ha holdt seg lenger i luften enn det gjorde.

- Det er slik med teknikken at den er lunefull. Vi hadde begge lyst til at det skulle gått lenger. Han var ikke helt fornøyd selv, heller, sier Åsmund Martinsen.

Han er tilbake i Norge etter tre uker i Chula Vista ved San Diego på vekstkysten. Han skal se Thorkildsen, som har oppholdt seg fire uker i California, kaste mot syv konkurrenter fra TV-stolen.

Svenske best

Svenske Kim Amb har startfeltets årsbeste i verden, med 84,14 meter fra Shanghai for et par uker siden.

Egyptiske El Sayed, som kommer til Bislett 11. juni, kastet 89,21 i samme stevne i Kina.

Det er årsbeste i verden.

- Vi målte ikke så nøye. Det går mer på utførelsen i større hastighet. Han ligger på 75 til 80 meter i treningsfart, ikke fullt tilløp.

- Han må ha fullt tilløp i konkurranser. I halvt tilløp går spydet 82 meter, med fullt tilløp kan det gå 87 til 88 meter, svarer Åsmund Martinsen på spørsmål om hvor langt Andreas Thorkildsen gjerne ville ha kastet på trening - og hvor langt han kastet.

Stive akillessener

OK FYSIKK: Andreas Thorkildsen har vært skadefri lenge og har kunne bygge opp sin fysiske form, til slik den var her - under en treningsleir i Sør-Afrika før han vant OL-gull i 2008. Foto: Helge Mikalsen

Han understreker imidlertid at Norges dobbelte OL-gullvinner - som ikke var vunnet et internasjonalt mesterskap siden EM-gullet i 2010 - så å si er skadefri.

Når det gjelder den fysiske formen «er han som aldri før».

- Han har fått tilbake spretten i bena. Det som har vært dumt de siste årene, er at han som følge av problemene i hoftene har fått «føling» nedover i bena og stive akillessener. Det er borte nå, sier Åsmund Martinsen.

Alltid usikker

Han forteller at fysioterapeut Klas Eliasson har gjort «en veldig god jobb». Han har bokstavelig talt vært tett på Thorkildsen i tre uker i forbindelse med sesongoppkjøringen i Chula Vista, der VM-gullvinneren fra 2009 eier et hus.

- Han går til den første konkurransen med en viss usikkerhet?

- Det vil det alltid være. Spennende og usikkert. Jeg regner med at han kaster det han kjenner for den dagen. Han kommer til å føle seg frem, svarer Åsmund Martinsen.

Solid på Bislett

- Det er vanskelig å gjøre en vurdering av kapasiteten på andre kastere etter bare ett stevne. Man ser ofte konturene av sesongen etter to-tre stevner, sier Andreas Thorkildsen til VG.

- Målet (mitt) er som vanlig å gjøre det best mulig på Bislett Games. Håper på en god start i Eugene og noen solide resultater på Bislett, avslutter han.

Les også

 1. Henter denne kjempen til Bislett Games for å slå Thorkildsen

  Ihab Abdelrahman El Sayed (25) har mye kraft å legge i spydet når han møter Andreas Thorkildsen (32) og resten av…
 2. Ingen norske friidrettsutøvere til Diamond League i Shanghai

  Sportssjef Ronny Nilsen melder om gode sesongforberedelser, men først 31.
 3. Thorkildsen: - Håper jeg kan skremme livskiten ut av dem

  TOPPIDRETTSSENTERET (VG) Andreas Thorkildsen (32) er klar for å skremme konkurrentene av banen med sitt blotte nærvær…

Flere artikler

 1. Thorkildsen vil ikke røpe svar på utredning

 2. Thorkildsen legger opp: – Det har vært en morsom reise

 3. - Har mistet råskapen

 4. Thorkildsen kommer til OL - som TV2-ekspert

 5. Thorkildsen tror Walcott kan ta to OL-gull på rad

Fra andre aviser

 1. Mot ny usikker sesongstart

  Bergens Tidende
 2. Thorkildsen satser bare på teknikk og full fart

  Fædrelandsvennen
 3. Thorkildsen velger ekstra trening før sesongstart

  Aftenposten
 4. Thorkildsen-fiasko i Glasgow

  Fædrelandsvennen
 5. Thorkildsen legger opp: - Takk til alle som har hjulpet meg

  Bergens Tidende
 6. Thorkildsen: - Jeg er født med selvtillit

  Bergens Tidende

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no