URENT MEL I POSEN: Russiske Liliya Shobukhova (37) vant tre Boston-maraton på rad og London Marathon i 2010 (bildet). Nå er alle hennes resultater siden 2009 slettet og hun er utestengt til mars 2016. Foto:Ben Stansall,Afp

Krever 15 millioner fra doping-tatt maratondronning

Russiske Liliya Shobukhova (37) er utestengt tre år og to måneder for bloddoping. Nå vil arrangører ha tilbake nærmere 15 millioner kroner som den fallerte maratondronningen mottok i startpenger og seierspremier.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

- Vi vurderer alle juridiske grep for å få tilbake prispengene, sier sjefen for maratonstevneserien World Marathon Majors, Tim Hadzima, til Chicagotribune.com.

Liliya Shobukhova vant Chicago Marathon tre år på rad, 2009, 2010 og 2011. Hun vant også London Marathon i 2010 og ble nummer to året etter. Hun ble opprinnelig utestengt to år for bloddoping fra januar 2013 etter at dopingjegerne mente å kunne bevise blodjuks.

TIL VEGGS: Allerede i 2012 (bildet) måtte Liliya Shobukhova svare på spørsmål om hun hadde betalt det russiske friidrettsforbnundet fire millioner for å slippe unna en dopingdom året før, og dermed kunne delta i London-OL. Foto:Charles Rex Arbogast,Ap

Grunnlaget var analyser av hennes biologiske pass. Det vil si blodprøver tatt over tid.

BAKGRUNN: Blodeksperter krangler om dopingbevis

4 mill i startpenger

Det internasjonale friidrettsforbundet krevde imidlertid lenger utestengelse og brakte saken inn for idrettens voldgiftsrett CAS i Lausanne. Dommen ble forlenget med 14 måneder, til mars 2016, på grunn sakens omfang og alvorlighetsgrad.

Noe som har fått arrangører til å våkne og tenke på erstatningskrav.

Kort sagt krav om å få refundert pengene hun urettmessig tilegnet seg som nær ubestridt maratondronning.

- Hvis vi ikke klarer å drive inn pengene, vil vil vurdere alle juridiske muligheter, sier Chicago Marathons talskvinne Cindy Hamilton.

Liliya Shobukhova vant over to millioner kroner, etter dagens dollarkurs, i løpet av fire maratonløp i Chicago. Det antas også at hun fikk rundt fire millioner i startpenger der, samt nærmere 750 000 kroner i tidsbonuser underveis i løpene.

På toppen av det hele fikk hun åtte millioner kroner i bonus for å ha vunnet World Marathon Majors-serien sammenlagt sesongen 2009 til 2010.

Totalt nesten 15 millioner kroner etter dagens valutakurs.

Liliya Shobukhovas alle resultater siden 2009 er slettet som følge av dopingdommen.

Les også: Vil gi Russland millionbot for doping

Dårlig samvittighet?

Ifølge The Guardian vil også arrangøren av London Marathon prøve å få tilbake pengene de ga til Liliya Shobukhova som følge av henne seier og 2. plass for fire-fem år siden.

Det kan bli vanskelig i henhold til det internasjonale friidrettsforbundets regelverk. Men det appelleres nå, i kjølvannet av alle sakene om blodjuks knyttet til russiske friidrettsutøvere, til hennes dårlige samvittighet og det russiske forbundets ønske om å renvaske sporten.

- Vi vil gjøre alt som står i vår makt for at juksemakere skal bli tatt og ikke tjener på å jukse. Vi vil gå rettens vei i England for å få tilbake prispengene vi betalte til Shobukhova i 2010 og 2011, sier sjefen for London Marathon, Nick Bitel, til The Guardian.

Blodpenger

Lover å rydde opp: Sebastian Coe og Sergej Bubka kjemper om å bli valgt til IAAF-president 19. august før friidretts-VM i Beijing 22.-30. august

Liliya Shobukhova, som har deltatt i tre OL, var med i en tysk TV-dokumentar som handlet om systematisk doping. Den ble vist i desember i fjor. På samme tid hevdet hennes agent, Andrei Baranov, i franske L'Equipe at hun hadde betalt det russiske friidrettsforbundet nærmere fem millioner kroner for å slippe utestengelse for doping.

Hun ble angivelig tatt i 2011, men fikk lov til å delta i London-OL - der hun brøt maratonløpet - etter å ha betalt tre avdrag i januar, juni og juli 2012 til det russiske forbundet, ifølge agenten.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder