VM-TRIUMF: Isabelle Pedersen løp seg til terningkast fem fra VG under VM i Fugleredet i Beijing. Foto:Vidar Ruud,NTB scanpix

VG kaster terning på Norges deltakere i VM: Her er det eneste norske lyspunktet

BEIJING (VG) Norge kom til Fugleredet med ribbet VM-tropp og måtte fly slukkøret hjem fra Kina - med et par små prestasjons- og resultatfjær i hatten.

 • Øystein Jarlsbo (kommentar)

Artikkelen er over fire år gammel


Dårligst av fire nordiske nasjoner. Finland, Sverige og Danmark oppnådde langt bedre plasseringer. Ingen finaleplasser. Målet var én til to.

Ingen medaljer i andre VM på rad. Siste gang det skjedde var da Andreas Thorkildsen tok sølv i spyd i koreanske Daegu 2011. Han vant gull i 2009, sølv i 2007 og 2005.

Les også:– Kritikken er ubegrunnet

SPORTSSJEFEN: Ronny Nilsen. Foto:Vidar Ruud,NTB scanpix

Tynt i toppen

Sportssjef Ronny Nilsen i friidrettsforbundet sa under sin tradisjonelle mesterskapsoppsummering at Norge uten medaljer «ikke er nytt».

– Vi har ikke Andreas Thorkildsen, sa han med hensyn til generalprøven foran Rio-OL.

Men heldigvis Isabelle Pedersen (23). Den rappkjeftede bergensjenta var 5/100 og én plassering fra å ta seg til finalen på 100 meter hekk. Sett med norske øyne var hun eneste virkelige lyspunkt i historiens friidretts-VM nummer 15.

PS! Grete Waitz ble historiens første VM-gullvinner i friidrett da hun tok seieren på maraton i Helsinki i 1983. Waitz (død 2011) kom i mål på 2.28,09, nøyaktig tre minutter foran USAs sølvvinner Marianne Dickerson. I går vant Etiopias Mare Dibaba maraton i Beijing-VM på 2.27,35. Waitz ville tatt 5. plass med tiden for 32 år siden.

Kommentar:VG-Jarlsbo: – Bare å glede seg til Rio

VGs terningkast

Isabelle Pedersen (23) - 100 meter hekk:

VG:s terninger viser 5 prikker

Delt 8. plass
Senket sin personlige rekord to ganger rett før VM og visste at hun var i form. Lovte nærmest enda en «pers» i mesterskapet, og satte den i semifinaleheat én med 12,86. Da konkurrentene falt som dominobrikker, delte hun til slutt 8. plass sammenlagt med Jamaicas Shermaine Williams, som gikk til finalen (7. plass) med 2. plass fra heat tre.
Leverer også i form av sprudlende intervjuer og gjerne lange og energiske monologer.

ET STYKKE BAK: Ezinne Okparaebo. Foto:Mark Schiefelbein,Ap

Ezinne Okparaebo (27) - 100 meter:18. plass

VG:s terninger viser 4 prikker

Ytterst nær ved å gå til OL-finalen for tre år siden da hun satte gjeldende norsk rekord med 11,10 sekunder. Siden har det gått saktere. Nå fikk Okparaebo en opptur. Den største i innledende heat, med 11,12 i «sterk» motvind. Semifinaleløpet gikk ikke like godt: 11,19. Langt igjen til verdenstoppen, men har antagelig potensial til å komme under 11 blank - i Rio-OL?

Amalie Iuel (21) - 400 meter hekk:Røk ut i innledende heat

VG:s terninger viser 2 prikker

Personlig rekord med gode 55,92 i april (VM-krav 56,20), som dansk statsborger. Ble norsk i sommer. Feil timing, litt for ivrig, inn mot første hekk - pang - og dermed var VM-debuten ødelagt. I mål på 56,59. Tsjekkias tittelforsvarer, Zuzana Hejnova, vant finalen på årsbeste i verden - 53,50 - Danmarks Sara Slott Petersen tok 4. plass med 54,20. Der ligger EM og OL-listen neste år for allsidige Amalie.

Les også:Spydde seg i mål i VM

Henrik Ingebrigtsen (24) - 1500 meter:9. plass heat/31. beste tid

VG:s terninger viser 2 prikker

Vant EM-gull i 2012 da konkurrentene falt i fleng, EM-sølv i fjor da han trippet unna nytt mannefall. Nå ble han - 300 meter før mål - brøytet og sparket bort fra god posisjon av briten Charlie Grice. Burde imidlertid tidligere sørget for større fart i tregt felt. Høyrisiko å ligge bak i alltid uryddig forsøksheat. «Ønsket» 3,37 som sluttid, fikk 3.43. La inn protest, mer som utslag av skuffelse enn reell tro på at den skulle bli tatt til følge.

Håvard Haukenes (25) - 50 kilometer kappgang:24. plass

VG:s terninger viser 2 prikker

Kom ikke til mål i 2013-VM og 2014-EM. Pådro seg advarsel nesten umiddelbart, deretter smerter og kramper i begge lårene. Målet var til slutt å komme til mål. Klarte det, 12 sekunder bak personlig rekord og 16 minutter bak vinneren, Matej Toth fra Slovakia. Står uten trener og vedgår at han må bli sterkere. Urealistisk å ha toppsjiktet som mål, med andre ord.

MÅTTE BRYTE: Erik Tysse. Foto:Vidar Ruud,NTB scanpix

Erik Tysse (34) - 20 kilometer kappgang:Brøt

VG:s terninger viser 1 prikker

Fikk krampetendenser tidlig og måtte gi seg, som på 50 kilometeren i Moskva-VM 2013. Antagelig bedre på den lengste, men måtte bryte to løp på distansen grunnet magesmerter før dette VM og klarte ikke kvalik-kravet. 5. plass på 50 i 2007-VM og Beijing-OL. Har gått trått etter at han kom tilbake fra to år doping-utestengelse til London-OL: 14. plass 20 km. Vil avslutte karrieren med å gå begge i Rio-OL.

Ida Marcussen (27) - mangekamp:25. plass

VG:s terninger viser 1 prikker

Vil ikke drive med toppidrett på toppidrettens premisser; mener resultater og medaljer er overvurdert. I og for seg greit, men ekstra ugreit når 7-kamp er den mest tid-, lengde- og høyde-tunge øvelsen i friidrett - resultatet vises med fire sifre. Norges beste mangekjemper oppnådde 5684 poeng (pers fra 2007-VM: 6226), Storbritannias Jessica Ennis-Hill tok gull: 6669 poeng. Marcussen må klare 6200 for å få billett til Rio-OL.

Les også:Foreldrene måtte betale joggeskoene

Karoline B. Grøvdal (25) - 5000 meter:9. plass heat/20. beste tid

VG:s terninger viser 1 prikker

Klarte VM-kravet (15.20) greit med personlig rekord 15.15,18 på Bislett 11. juni. Droppet akklimatisering i varme og fuktige Hongkong, og fikk varmesjokk da hun kom «rett til» varmen i Fugleredet: 16.02,20 med «spurt». Pussig ikke å ta hensyn til klimaskiftet Oslo-Beijing. VM-debuterte for åtte år siden i Osaka, der det var like varmt.

Sindre Buraas (26) - 5000 meter:14. plass heat/30. beste tid

VG:s terninger viser 1 prikker

Til finalen på tid i Moskva-VM 2013. Fikk ikke til noe forrige sesong, men startet denne overraskende bra med pers 13.11,96. Overraskende svak og røk ut så det sang i forsøksheatet med 13.59,07. Forklarte elendigheten med undervurdering av tidsforskjellen Oslo-Beijing. Ankom fem dager før start, og var sliten og preget av «pluss seks timer» og varmen da startskuddet gikk.

Les også

 1. VG-Jarlsbo: Bare å glede seg til Rio

  BEIJING (VG) Usain Bolt (29) skremte USA til avsporing i siste veksling og sørget dermed for at Kina lettet i Fugleredet.
 2. Forstod ikke at hun var i mål - kollapset etter VM-maraton

  Mayada Al-Sayad (23) var så sliten at hun ikke forstod at hun var i mål på dagens VM-maraton i Beijing.
 3. Norges siste deltaker i friidretts-VM: Foreldrene måtte betale joggeskoene

  BEIJING (VG) Håvard Haukenes (25) syntes det var en «sinnssyk rå opplevelse» å gå inn til 24.
 4. – Kritikken er ubegrunnet

  BEIJING (VG) Norge ble dårligst i Norden i VM. Men sportssjef Ronny Nilsen (44) mener de som påstår at norsk friidrett…
 5. Nesten VM-finale: Slår Vukicevic-rekord snart

  BEIJING (VG) Isabelle Pedersen (23) var 5/100 fra å gå til VM-finalen på 100 meter hekk.
 6. Spydde seg i mål i VM

  Fredagens 20 kilometer kappgang ble en skikkelig kraftprøve i stekende solskinn i Beijing.

Mer om

 1. Friidrett

Flere artikler

 1. – Kritikken er ubegrunnet

 2. Pedersen: – Jeg ser mye lysere på livet nå

 3. - Friidretten vil aldri bli kvitt doping

 4. Semifinalene på 100 m starter klokken 13.40: Ezinne: Må overgå seg selv

 5. Skal få ny nyre av søsteren - løper for nytt gull i VM

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder