- Sjokket er at hun kan være tilbake i neste VM

BEHOLDER VM-GULLET: Russlands 7-kampstjerne Tatjana Tsjernova (27) er utestengt to år for en positiv dopingprøve hun avla under friidretts-VM i 2009, der hun ble nummer åtte. Men VM-gullet fra 2011 i Daegu, som hun jubler for her, beholder hun. I 2006 vant hun gull i junior-VM foran Norges Ida Marcussen. Foto:Matt Dunham,Ap

Russisk 7-kampstjerne utestengt to år: VM-gull foran Ida Marcussen - nå er hun doptatt

Tatjana Tsjernova (27) vant gull foran Ida Marcussen (27) i junior-VM for snart ni år siden. Nå er Russlands dobbelte OL-bronsevinner i mangekamp dopingtatt og utestengt i to år - etter ny analyse av en dopingprøve fra 2009.

 • Øystein Jarlsbo

Artikkelen er over fem år gammel

– Vi fikk greie på det i går og har snakket om det. Jeg synes Ida (Marcussen) sier det på en bra måte: Det er ikke noe sjokk at hun er dopet, det som er sjokket er at hun kan være tilbake allerede til neste VM i Beijing (august 2015), sier Ida Marcussens mangeårige trener Lukas Udelhoven til VG.

VM-SØLVVINNER: Ida Marcussen tok 2. plass bak Russlands Tatjana Tsjernova i mangekamp under junior-VM i Beijing for åtte og et halvt år siden. Nå er Tsjernova tatt for doping, etter re-testing av en dopingprøve hun avla høsten 2009. Foto:Ng Han Guan,AP

De er på treningsleir i Tallinn, om en uke skal de til Nederland og deretter til Malaga. Der skal Ida Marcussen forsvare sin mestertittel fra det spanske innendørsmesterskapet i fjor. Friidretts-VM i Beijing er deres hovedmål kommende sesong.

– EPO, veksthormoner og steroider

Lukas Udelhoven var også trener for Ida Marcussen da Tatjana Tsjernova slo henne med 207 poeng da hun vant gullmedaljen i junior-VM i Beijing i 2006. Norges mangekjemper vant likevel VM-sølvmedaljen med norsk juniorrekord, 6020 poeng.

– Hun var mer enn tvilsom. Dette var ingen bombe for oss. Men det er ikke bare Tsjernova vi ikke har stolt på hele veien. Vi har sagt det høyt også, og fått kritikk for det – fordi vi ikke har hatt «bevis», sier Lukas Udelhoven.

– Nivået i junior-VM 2006 var veldig høyt, og Tsjerneva var i en klasse for seg. Fattet dere mistanke allerede da?

– Vi visste ikke så mye om henne, det var første gang vi traff henne. Men det er et stort system rundt utøverne fra Russland og andre nasjoner. Det i seg selv er mistenkelig. Det er kommet frem at det er systematisk doping i Russland. Tsjernova har vært en liten del av et stort system, jeg tror hun har tatt hele «pakken»: EPO, veksthormoner og anabole steroider, svarer Ida Marcussens trener.

Russlands mangeårige friidrettspresident Valentin Balaksjnisjev meddelte nylig at han vil avgå 17. februar. Årsaken skal være alle dopinganklagene og avsløringene i russisk friidrett.

Positiv dopingprøve 2009

Jana Pantelejeva fra Russland tok 3. plass med 5979 poeng i junior-VM 2006. Seierspoengsummen fra junior-VM 2004 – 5686 poeng – ville bare holdt til 5. plass i Beijing.

Tatjana Tsjerneva brøt da Ida Marcussen satt norsk rekord med 6226 poeng i friidretts-VM i Osaka året etter. Siden har hun slitt og opplevd mange resultat-nedturer som senior internasjonalt. Tatjana Tsjernova har imidlertid fortsatt suksessen hun hadde som junior i kvinnenes 7-kamp.

I Beijing-OL tok hun bronsemedalje, etter at Ukrainas Ljudmila Blonska ble tatt for doping (testosteron) og disket. I Berlin-VM året tok Tsjernova 8. plass – som juksemaker.

KUN NATURLIGE MIDLER: Ida Marcussen og hennes trener Lukas Udelhoven vil ikke bruke medisiner eller kunstige midler av noe slag. Her under en treningsleir . Nå befinner mangekamp-duoen seg i Tallinn på treningsleir foran en konkurranse samme sted neste helg. Bildet er fra en treningsleir i Portugal. Foto:Line Møller,VG

En dopingprøve hun avla under mesterskapet på Olympiastadion i den tyske hovedstaden for fire og et halvt år siden ble nemlig, etter krav fra det internasjonale friidrettsforbundet, analysert på nytt sommeren 2013.

Da fant dopingjegerne spor av det «gode, gamle» anabole steroidet Oral Turinabol.

Trakk seg fra hjemme-VM

Tatjana Tsjernova trakk seg – offisielt – foran friidretts-VM på hjemmebane i Moskva høsten 2013. Etter det som nå er blitt kjent, hadde hun ikke noe annet valg. Hun benyttet imidlertid anledningen til å bli gravid og er blitt mor til en datter.

– Det ble sagt at hun var skadet. Hadde hun virkelig vært det, ville de lappet henne sammen og gitt henne alle medisiner slik at hun kunne ha deltatt. Men hun var jo egentlig tatt i doping, sier Lukas Udelhoven.

Oral Turinabol blir omtalt som «nøkkel-dopet» i tidligere Øst-Tysklands dopingprogram. Oral Turinabol skal ha blitt brukt av rundt 10 000 østtyske utøvere under deres storhetsperiode før jernteppets fall.

Tatjana Tsjernovas internasjonale resultater fra 15. august 2009 til 14. august 2011 er annullert: 8.-plassen i 2009-VM, bronsemedaljen i inne-VM i Doha 2010 og 4.-plassen i friidretts-EM i Barcelona høsten 2010.

Det innebærer at hun får beholde VM-gullet hun vant i sørkoreanske Daegu høsten 2011 og OL-bronsen i London for to og et halvt år siden.

På toppen av det hele begynner utestengelsen hennes å løpe fra 22. juni 2013, som betyr at hun «rekker» å kvalifisere seg til friidretts-VM i Beijing kommende høst – og Rio-OL 2016.

På spørsmål om han synes det er merkelig at hun får beholde VM-gullet fra 2011 og OL-bronsen fra 2012, svarer Lukas Udelhoven at «hun er utestengt for årene hun ikke var så god».

Mange russere avslørt

– Systemet beskytter seg selv. Det er sjokkerende. Hun har sagt offentlig unnskyld og skylder på et kosttilskudd. Men det er den samme historien om igjen, om det er Tjsernova, Tyson Gay eller Lance Armstrong; systemet beskytter systemet, hevder Udselhoven.

Tsjernova er ikke den eneste russiske friidrettsutøveren som er blitt utestengt for doping de siste ukene, lenge etter at de har avlagt den fellende positive prøven.

KJENT FREDAG: Julia Saripova vil bli fratatt OL-gullet hun her jubler for i London høsten 2012. For to dager siden ble det kjent at den russiske stjernen på 3000 meter hinder har avlagt blodprøver som analysert over tid beviser at hun har brukt forbudte midler. Foto:Anja Niedringhaus,Ap

For noen uker siden ble fem kappgjengere fra Russland utestengt, noe som kan medføre at Kjersti Tysse Plätzer får OL-gull i stedet for OL-sølvmedaljen hun vant i Beijing-OL – og Trond Nymark får gullmedaljen på 50 kilometer i friidretts-VM i Berlin for fire og et halvt år siden (der han da vant sølvmedaljen).

For to dager siden ble det kjent at Julia Saripova er utestengt to og et halvt år, gjeldende fra 25. juli 2013. Saripova vant OL-gull på 3000 meter hinder i London høsten 2012. Hun blir nå fratatt det, Habiba Ghribi fra Tunisia rykker opp fra sølv til gullmedaljevinner.

Det er analyser av Saripovas blodverdier–det såkalte biologiske passet–som skal ha avslørt at hun har vunnet med ulovlige midler. Resultatene hennes fra to perioder er annullert, men hun får beholde sitt VM-gull fra 2011 og EM-gull fra 2010.

Les også

 1. Marcussen revansjerte seg etter VM-skuffelsen

  Ida Marcussen avsluttet mangekampsesongen med å score 6214 poeng i sjukampen i Talence i helgen.
 2. Marcussen misset kravet - krever OL-plass

  HELSINGFORS (VG Nett) Ida Marcussen (25) er i fremgang, men klarte ikke OL-kravet i EM.
 3. Vil gi Russland millionbot for doping

  Presidenten i Det internasjonale skiskytterforbundet (IBU), Anders Besseberg, forventer at tre dopingsaker i løpet av…
 4. Russisk antidopingsjef til VG: – Vi er blant verdens beste

  En ny dokumentarfilm hevder «alle» idrettsutøvere i Russland er dopet.
 5. Dropper foredrag med dopingrykte-trener

  Den omstridte treneren Henk Kraaijenhof skulle opprinnelig lære norske friidrettsledere om «hvordan de beste skal bli…
 6. Journalist: - Vi må anta at Russland har et statlig støttet dopingsystem

  Den tyske TV-kanalen ARD sender i kveld en dokumentar der det hevdes fra svært sentrale kilder at russisk idrett styres…
 7. Antidoping Norges Rune Andersen har formet de nye internasjonale antidoping-reglene: - Russland har meget gode systemer mot doping

  ULLEVAAL STADION (VG) Rune Andersen (61) har ledet arbeidet med det nye internasjonale antidoping-regelverket som…
 8. Doping-tatt: Sjef for olympisk senter i Russland

  Russlands dopingutestengte VM og OL-gullvinner Olga Kaniskina (30) ble nylig ansatt som sjef for et «olympisk…
 9. Tror halvparten av konkurrentene er dopet

  (VG Nett) Samme dag som sjukjemper Ida Marcussen (26) går i gang med sin VM-konkurranse, langer treneren hennes ut mot…

Mer om

 1. Doping

Flere artikler

 1. Norsk VM-sølvvinner: Russere ikke de eneste som jukser

 2. - Friidretten vil aldri bli kvitt doping

 3. Doping-tatt: Sjef for olympisk senter i Russland

 4. Utsetter samarbeid etter russiske dopinganklager

 5. - Mange dop-juksere vil bli avslørt og fratatt medaljene

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder