MOR OG SØNN: Fraser-Pryce feiret med sønnen Zyon (2) etter gullet på 100-meteren. Foto: ROBERT GHEMENT / EPA

Søvnløs Fraser-Pryce henter styrke fra sønnen: – Håper jeg kan inspirere

Forhåndsfavoritten Shelly-Ann Fraser-Pryce (32) var lynrask ut fra stratblokkene og stakk av med VM-gullet på årsbeste i verden – 10,71 sekunder. Gullet feiret hun med sønnen Zyon (2) på armen.

– Sønnen min Zyon har vært styrken min, familien og ektemannen min har vært styrken min. Å komme tilbake etter å ha fått sønnen min og prestere som jeg gjorde – jeg håper jeg kan inspirere alle kvinner som stifter familie eller tenker på å gjøre det, sa Fraser-Pryce til BBC etter seieren var sikret.

– Å stå her som verdensmester etter å født gjør meg henrykt. Gratulerer til alle kvinner, sa hun snaut to år og én måned etter å forlatt fødestuen.

Jamaicaneren med den fagre hodepryden leverte varene i finalen – og løp inn til gull med klar margin foran britiske Dina Asher-Smith (10,83) og ivorianske Marie-Josée Ta Lou (10,90). Dermed la hun enda et gull til medaljesamlingen som nå teller åtte VM-gull og to OL-gull – seks av dem på 100 meter. De andre er kommet på 200 meter og 4x100 meter stafett.

– Jeg sov ingenting i natt. Sist jeg var i et stort mesterskap var i 2016 og hadde den følelsen av «herregud, jeg må komme meg i seng» – men det skjedde bare ikke, sa hun til BBC.

Søvnløsheten så ikke ut til å plage henne da startskuddet gikk. Fraser-Pryce var sterkest fra start til mål og ingen av de andre klarte å nærme seg henne i innspurten, der pallplassene ble delt ut til de tre med de sterkeste tidene fra semifinalene. Elaine Thompson måtte ta til takke med den «sure» fjerdeplassen, 3/100 bak Ta Lou. De fire var de eneste som kom seg under 11 sekunder.

les også

Suveren 100-gullvinner: Verdens raskeste med doping-bismak

Resultatliste 100 meter:

Gull: Shelly-Ann Fraser-Pryce (Jamaica) – 10,71 sek.

Sølv: Dina Asher-Smith (Storbritannia) – 10,83

Bronse: Marie-Josée Ta Lou (Elfenbenskysten) – 10,90

4. Elaine Thompson (Jamaica) – 10,93

5. Murielle Ahouré (Elfenbenskysten) – 11,02

6. Jonielle Smith (Jamaica) – 11,06

7. Teahna Daniels (USA) – 11,19

SUVEREN: Shelly-Ann Fraser-Pryce foran Elaine Thompson (nummer fire) på kvinnenes 100 meter. Foto: LUCY NICHOLSON / X90050

les også

Line Andersen om den tøffeste NRK-jobben: – Måtte ta sovetabletter

Pluss content

Utfordrere

Sølvvinner Asher-Smith seilte på forhånd opp som en av de heteste kandidatene til å stikke av med gullet, etter at hun vant det avsluttende Diamond League-stevnet og leverte sterkt i de innledende heatene og semifinalen tidligere søndag. Men hun klarte ikke å bryte den 18 år gamle «forbannelsen» og bli første europeiske 100 meter-vinner siden ukraineren Zjanna Pintosevitsj-Block lyktes i 2001.

– Jeg har jobbet så hardt for det og forhåpentligvis kan jeg utrette større ting. Jeg tenkte «dette er din mulighet» og det endte med ny pers og nasjonal rekord. Jeg hadde elsket å vinne i dag, men Shelly-Ann er en legende og jeg er fornøyd, sa Asher-Smith etter løpet ifølge The Guardian.

Søndagens gullvinner har i likhet med herrenes vinner, Christian Coleman, et dopingspøkelse hengende over seg. Hun mottok en seks måneders suspensjon i 2010, etter at det smertestillende middelet Oxycodone ble funnet i urinen hennes.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder