Gjert Ingebrigtsen tror Filip kan ha reagert på isbad: – Han reagerer på veldig mye rart

DOHA/OSLO (VG) Etter et hundredelsdrama i 1500-metersemifinalen er Filip Ingebrigtsens VM over. Far og trener Gjert tror noe av grunnen kan skyldes isbadene i Doha.

 • Øystein Jarlsbo
 • Sindre Øgar
 • Fredrik Tombra
 • Bjørn S. Delebekk (foto)

– Han var relativt tidlig pakket og stiv i muskulaturen. Det kan godt være at det vi har gjort her med det isregimet, hvor de har hoppet i isbad etter løpene, har slått feil ut på Filip. Det må vi finne ut av før OL, sier Gjert Ingebrigtsen til den fremmøtte pressen etter løpet.

– Jakob har vi kjørt kjøleregime på tidligere, og det har han respondert veldig bra på. Det gjorde han første gang i NM i 2017 eller 2016. Filip har vi ikke kjørt tilsvarende på. Vi må diskutere det med det medisinske. Filip har en helt annen sensibilitet for fryktelig mye. Han reagerer på veldig mye rart, fortsetter Gjert.

– Vi så det i Berlin i fjor, han fikk antibiotika og hele kroppen slo seg vrang i fjorten dager til tre uker. Ting som er normalt for alle andre er ikke normalt for Filip, konstaterer han.

Landslagslege Ove Talsnes støtter ikke Gjerts isbad-teori.

– Det jeg tenker om det er at det er Gjert Ingebrigtsen sin jobb. Det er rett og slett å finne mulige forklaringsfaktorer på et resultat de ikke er fornøyd med. Det er sånn det skal være. Gjert skal stille spørsmål omkring alt han gjør selv, han er veldig selvkritisk, og han er også kritisk i forhold til de tingene vi gjør. Det er helt relevant, sier Talsnes til TV 2, og svarer «nei» på direkte spørsmål om han er enig med Gjert.

Misfornøyd

Det var en skuffet Filip Ingebrigtsen som møtte pressen etter fredagens semifinale.

– Jeg kunne gjort veldig mye annet taktisk, men om det hadde blitt et annet utfall er vanskelig å si. Nå har jeg det dritt, det var ikke det jeg hadde drømt om, sier Filip Ingebrigtsen til VG etter løpet.

– Det er veldig skuffende ikke å komme til en finale i det hele tatt. Man må ta de mulighetene man får, og det gjør jeg ikke i dag, sier 26-åringen, som er skuffet over VM-prestasjonene sine, men ikke vil endre noe på treningsopplegget:

– Nei! Det fungerer jo.

les også

Finaleklare Jakob Ingebrigtsen: – Jeg har mye mer å gi

Fem mann gikk videre på tid fra hvert heat, samt de to beste tidene sammenlagt. Filip hadde til slutt fjerde beste tid av dem som ikke gikk direkte til finalen. Jake Wightman og Matthew Centrowitz var de som tok seg videre på tid, marginale 15 og 23 hundredeler foran nordmannen.

– Når det drar seg til mot slutten har jeg ikke noe å svare med, konstaterer Filip overfor den fremmøtte pressen.

26-åringen kopierte løpsopplegget fra torsdagens forsøksheat og la seg bakerst i feltet frem til det gjensto 1000 meter. Da startet han å avansere i feltet, bestående av blant andre den kenyanske forhåndsfavoritten Timothy Cheruiyot, forsøksrivalen Tadesse Lemi og svenske Kalle Berglund.

Han lå i fin posisjon rundt siste svingen, bak Cheruiyot, men så ut til å stivne på oppløpet og ble forbiløpt av flere løpere i bane to og tre. Kenyaneren gikk direkte videre sammen med Taoufik Makhloufi, Neil Gourley, Craig Engels og Kalle Berglund – som dermed er første svenske i en mellomdistansefinale på 59 år.

– At Filip misser, er uventet. Han har vært sterk hele året. Det er utrolig tight, sier finaleklare Berglund til VG etter løpet.

les også

VM-semifinalen: Jakob og Filip mot to løpere med tilknytning til dopingutestengte Salazar

Gjert overrasket

– Jeg er litt overrasket over det som skjer på slutten, men det var kanskje der 5000-meteren slo inn, sier far og trener Gjert Ingebrigtsen til NRK etter løpet, som i går omtalte det å løpe 5000 og 1500 meter i samme mesterskap som et «eksperiment».

– Det er klart en dobling koster, så vi får se hva Filip sier, Gjert Ingebrigtsen til den norske pressen etter løpet.

Jakob Ingebrigtsen kvalifiserte seg udramatisk til finalen etter å ha endt på en 3. plass i heat nummer to med tiden 3.36,58. Han fulgte samme løpsopplegg som Filip og viste seg først etter 600 meter, men da snek han seg frem mot fronten. Helt innerst ved listen så han ut til å ha full kontroll på finaleplassen.

PS! 1500-meterfinalen med Jakob Ingebrigtsen løpes søndag, klokken 18.40 norsk tid.

Les også

 1. Drama-Gjert styrket i troen: – Jo mer Jakob trør på, jo mer er det å trø med

  DOHA (VG) Selv for Gjert Ingebrigtsen (53) har det vært «i overkant mye drama» så langt i VM.

Mer om

 1. Friidretts-VM
 2. Friidrett
 3. Filip Ingebrigtsen
 4. Jakob Ingebrigtsen

Flere artikler

 1. 1500-meteren: Har diskutert finaletaktikk med gullfavoritt

 2. Gjert Ingebrigtsen etter forsøksdramaet på 1500 meter: – Filip blir sint

 3. Jakob Ingebrigtsens VM-plan: – Vi må være smartere enn Cheruiyot

 4. Gjert demper forventningene før 1500-meteren: – Det kan ha kostet for mye

 5. Gjert Ingebrigtsen: Medaljesjansen like god på 5000 meter i VM

Fra andre aviser

 1. Dette kan være Jakob Ingebrigtsens gullplan

  Aftenposten
 2. Gjert Ingebrigtsen forsvarer sønnenes valg: – Viktig erfaring

  Aftenposten
 3. Filip Ingebrigtsen slapp med skrekken - får løpe semifinale etter nytt drama på bakrommet

  Aftenposten
 4. Filip Ingebrigtsen røk ut, men Jakob er i finale. Der mener han én ting er viktigst.

  Aftenposten
 5. Gjert Ingebrigtsen forsvarer sønnenes valg: – Viktig erfaring

  Fædrelandsvennen
 6. Jakob Ingebrigtsen refset egen prestasjon etter at medaljen glapp: – Helt tragisk

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder