– Ingen trussel, svarer sjefen for Norges doping-lab

COMEBACK: Erik Tysse hadde sonet ferdig sin to år lange utestengelse rett før London-OL 2012. Her blir han intervjuet av norsk presse et par dager før han skulle starte i sommerlekene for drøyt tre år siden. Foto: Bjørn S. Delebekk , VG

Hevder doping-lab truer Tysse-forsvarere

Sjefen for verdens ledende dop-laboratorier anklages for å ha truet annonsører i et vitenskapsmagasin hvor norske forskere fikk publisere kritikk av Roma-laboratoriet som analyserte Erik Tysses positive dopingprøve.

 • Øystein Jarlsbo

Artikkelen er over fire år gammel

Det hevder Lab Times i en lederartikkel i sin siste utgave.

SJEF DOPING-LAB'N AKER: Yvette Dehnes ved Norges dopinglaboratorium går god for brevet som er sendt til annonsørene til forskningstidskriftet som har publisert artikler til støtte for Erik Tysses kamp for renvaskelse. Foto: Ole Kristian Strøm , VG

«Den skadelige hensikten og det skjulte innholdet i dette brevet et klart angrep på pressefriheten (...) beskjeden er klar: De 35 WADA-akkrediterte laboratoriene vil ikke lenger gjøre business med selskaper som annonserer i Lab Times», skriver Lab Times.

Tilbakeviser «trusler»

Bakgrunnen er et brev lederen av foreningen til verdens 35 WADA-akkrediterte laboratorier, WAADS, har skrevet til det vitenskapsbaserte magasinets annonsører.

Det er WADA (verdens antidopingbyrå) som godkjenner laboratoriene som skal analysere dopingprøvene som idrettsutøverne avgir.

WAADS-leder Peter van Eenoos brev refererer direkte til en artikkel skrevet at fire norske forskere som i mange år har jobbet for å renvaske Norges dopingtatte kappgjenger, Erik Tysse (34).

Lab Times skriver også i sin leder at Peter van Eenoos «selvsagt» behendig unngår å rette en åpen trussel mot tidsskriftets annonsører.

BAKGRUNN: – Tysse offer for dopslurv

– Jeg kan bekrefte at det er blitt sendt et brev, og jeg har lest brevet. Men jeg kan ikke se at det inneholder noen trusler. Det er skrevet for å gjøre leverandørene oppmerksom på at et tidsskrift de annonserer i, har publisert det som WAADS anser for å være falsk informasjon om et av WAADS laboratorier (Roma red.anm.). Uten å gi laboratoriet som henges ut mulighet til legge frem sin side av saken, sier lederen for Norges laboratorium for dopinganalyse på Aker, Yvette Dehnes, til VG.

Hun forteller at hun som WAADS-medlem var til stede da foreningen i oktober vedtok å forfatte det omstridte brevet, og går god for ordlyden.

– WAADS mener dette kan være uheldig også for dem som annonsører i tidsskriftet, og har bedt om leverandørenes syn på saken, tilføyer Dehnes.

– I dårlig lys

– Det er beklagelig at slurv og feil på dramatisk vis kan påvirke utøveres liv og karriere når de blir testet for prestasjonsfremmende midler ved dette laboratoriet, skrev de fire norske forskerne Jon Nissen-Meyer, Erik Boye, Bjarne Østerud og Tore Skottland i en artikkel om Roma-laboratoriet som analyserte Tysse-prøvene i Lab Times 18. september.

Dette er årsaken til at lederen av WAADS, Peter van Eenoo, 8. oktober skrev brevet til annonsørene i Lab Times hvor han hevdet at tidsskriftet «publiserte et stykke vi vurderer som et overlagt og urettferdig angrep på WAADS, verdens antidopingbyrå og et av våre laboratorier.»

WAADS representerer 150 forskere fra 33 nasjoner ved 35 WADA-akkrediterte laboratorier.

– Drøy påstand

– Peter van Eenoo sendte også brev til redaktøren av Lab Times, uten å få svar. Det er drøyt å påstå at laboratoriet i Roma er «sloppy», og helt uriktig at ikke noe er blitt gjort for å granske arbeidet laboratoriet gjorde, hevder Yvette Dehnes.

– Denne saken («Tysse-saken», red.anm.) har vært gjenstand for nøye gransking i to uavhengige høringer, siste gang i CAS (idrettens voldgiftsrett), uten at de har fått medhold, sier Yvette Dehnes til VG.

LES MER: – Straffes fortsatt for dopingdommen

Rio-lab suspendert to ganger

Lab Times viser i sin lederartikkel til WADA-akkrediterte laboratorier som er blitt suspendert for ikke å oppfylle kravene til å utøver analyser av urin og blodprøver tatt av idrettsutøvere:

• Seoul – seks måneder i 2004

• Ankara i Tyrkia og Penang i Malaysia 2009

• Bogota 2009 • Tunis i seks måneder i 2011 • Ankara i 2011

• Rio de Janeiro i 2012 • Bangkok i 2012 • Madrid i 2012

• Rio de Janeiro i 2013 • Moskva i 2015 etter at det blant annet ble kjent at sjefen for laboratoriet hadde gitt ordre om å destruere 1 417 prøver

Les også

 1. Kenyanske utøvere stormet forbundskontor

  Mer enn 60 utøvere tok seg inn på kontoret til Det kenyanske…
 2. Norsk sjef for Russlands doping-reform

  Rune Andersen (62) - spesialrådgiver i Antidoping Norge - er valgt til sjef for ekspertgruppen som skal godkjenne…
 3. Styrte Tysse-saken - antidopingsjef fengslet

  Erik Tysses dopingsak ble behandlet av antidopingsjefen som fransk politi har varetektsfengslet og nå vil sikte for…

Mer om

 1. Doping

Flere artikler

 1. Pluss content

  De norske dopingskandalene

 2. Pluss content

  Den norske dopinghistorien: - Belastning for livet

 3. Tallene som gir Norsk Tipping grunn til bekymring

 4. Pluss content

  Gode nyheter: Dette har gått bra i 2016

 5. Kenyanske utøvere stormet forbundskontor

Fra andre aviser

 1. Erik Tysses støttespillere hjalp til med å frikjenne dopingdømt tsjekker: – Gir meg litt håp, sier Tysse

  Aftenposten
 2. Amerikansk professor angriper Tysse-bevis i ny bok

  Fædrelandsvennen
 3. Amerikansk dopingekspert mener Tysse kan ha blitt lurt

  Fædrelandsvennen
 4. Amerikansk professor angriper Tysse-bevis i ny bok

  Bergens Tidende
 5. Norsk professor frykter at uskyldige blir tatt for doping i OL: – Ingen bryr seg

  Aftenposten
 6. Norsk professor frykter at uskyldige blir tatt for doping i OL: – Ingen bryr seg

  Fædrelandsvennen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder