ØNSKES UTESTENGT: WADAs kommisjon anbefaler at gullvinner Maria Savinova (t.v.) og bronsevinner Jekaterina Poistigova fra 800-meteren i London-OL i 212, blir utestengt på livstid. Foto: Cameron Spencer , Getty Images

Friidretten stålsetter seg for nytt jordskjelv

Torsdag ettermiddag kommer del to av den rystende rapporten om doping i friidrett. Den uavhengige kommisjonen lover sprengstoff.

  • NTB

Artikkelen er over fire år gammel

President i Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF), Sebastian Coe, er blant dem som svetter foran torsdagens avsløringer. Det samme gjør tidligere og nåværende IAAF-topper. I tillegg har Kenyas friidrettsledere ekstra grunn til skjelve.

Den første delen av rapporten førte til at Russland ble utestengt fra all friidrett på ubestemt tid. Ifølge lekkasjer nyhetsbyrået AP har fått tilgang til, vil del to inneholde avsløringer om omfattende korrupsjon i hele systemet – fra nasjonale til internasjonale forbund.

BAKGRUNN: IAAF visste om dopingen seks år før de reagerte

– Det kommer til å være en «wow»-faktor

– Korrupsjonen var gjennomført i organisasjonen. Det kan ikke bli ignorert eller unnskyldt som om det var noen få enkeltpersoner som handlet på egen hånd, skriver Dick Pound, leder av kommisjonen nedsatt av Verdens antidopingbyrå (WADA), ifølge AP.

– Det kommer til å være en «wow»-faktor. Folk kommer til å spørre hvordan noe slikt kunne skje. Det er et fullstendig svik fra folkene som leder idretten, har Pound tidligere uttalt.

LES OGSÅ: Norsk friidrettstopp vil ikke si om han støtter utestengelse fra OL

Skal være verre enn FIFA-skandalen

Klokken 15.00 torsdag ettermiddag vil hele rapporten bli offentliggjort. Pound hevder at det som kommer er mer sjokkerende enn det man har vært vitne til i Det internasjonale fotballforbundet (FIFA).

– På et vis er dette verre. Dette handler om å påvirke utfallet av konkurransene, om idrettens integritet. Vi har fått se hvordan noen drittsekker har operert, sier han til avisen Times.

VG PLUSS: Verdensrekortholderne i friidrett – dette gjør de i dag

Les også

Mer om

  1. Doping
  2. Friidrett

Flere artikler

  1. Hevder IAAF-toppene må ha visst om dopingproblemene

  2. Press på Coe foran ny dopingrapport i dag

  3. Sebastian Coe til VG: – Jeg prøvde ikke å villede

  4. Russisk sportsminister rasende: Politisk utestengning

  5. Nyhetsbyrå: IAAF visste om dopingen - seks år før de reagerte

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder