DOBBELTROLLE: København-bosatte Cathrine Larsåsen (29) har med seg sønnen Loui på stavtrening i Malmö. Bildet er tatt i februar i år. I løpet av tre uker må hun hoppe 4,40 meter for å komme til EM i Amsterdam.
DOBBELTROLLE: København-bosatte Cathrine Larsåsen (29) har med seg sønnen Loui på stavtrening i Malmö. Bildet er tatt i februar i år. I løpet av tre uker må hun hoppe 4,40 meter for å komme til EM i Amsterdam. Foto: Bjørn S. Delebekk VG

Stav-Cathrine må hoppe i stevner for barn

FRIIDRETT

Stavhopper og mor Cathrine Larsåsen (29) må delta i «barnekonkurranser» for å klare kvalifiseringskravene til EM og OL.

Publisert:

– Jeg er ganske seig. Man skal ikke avskrive meg. Selv om jeg er mor, er jeg ikke «gamlemor», sier Cathrine Larsåsen til VG med tanke på hennes kamp for EM og OL-deltagelse.

Bisletts Diamond League-stevne torsdag har ikke stav for kvinner på programmet. Derfor vil Cathrine Larsåsen sitte på tribunen som tilskuer nærmest stavkonkurransen for menn som starter klokken 19.15.

Men Norges beste stavhopper de siste 10 årene kan ikke sitte i ro særlig lenge. Hun har dårlig tid med tanke på kvalifiseringskravene til friidretts-EM 6. til 10. juli og OL 5. til 21. august.

Bakgrunn: Klar for comeback i februar

Barnestevne fredag

Det første – 4,40 meter – må hun klare før 26. juni. Det andre – 4,50 meter – innen 11. juli, dagen etter at EM er slutt. Hennes norske rekord er 4,41 meter fra februar 2012. I år har mammaen til Loui kommet over 4,20 meter. Det skjedde 21. mai, i regnvær, i det hun karakteriserer som en barnekonkurranse.

– Når du sier «barnekonkurranse», så mener du det bokstavelig?

– Ja, da jeg hoppet 4,20 måtte jeg sitte i fire timer og vente fordi inngangshøyden var så lav. Den var lavere enn i en ordinær høydekonkurranse, svarer hun.

Cathrine Larsåsen bor i København sammen med den danske friidrettsutøveren Morten Jensen (33) og deres sønn Loui som er 16 måneder gammel.

Hennes neste konkurranse er «Tyrvinglekene» på Nadderud stadion i Bærum fredag.

Det er også stort sett en konkurranse for barn og ungdom. På spørsmål om hun er sikker på at hun vil få resultatet godkjent – hvis hun klarer EM-kravet – i en «barnekonkurranse», svarer Cathrine Larsåsen at det sikkert er noen som vil «sette seg på bakbeina».

Leste du denne? Måtte droppe stevne etter «Masterchef»-tabbe

Hun har forsøkt å få plass i flere seniorkonkurranser enn for eksempel Grand Prix-stevnet på Hamar 18. mai, der hun vant med 4,15 meter. Men på grunn av graviditeten i fjor og resultater som ikke matcher internasjonalt nivå, ser – for eksempel – deltakelse i Luzerns seniorstevne 14. juni «mørkt ut».

OL er litt bedre tid

– Det ville vært enklere hvis jeg hadde hatt resultater fra i fjor. Jeg skal hoppe i et elitestevne (Grand Prix-serien) i Oslo 24. juni og eventuelt i Århus 25. juni før fristen går ut, sier Cathrine Larsåsen.

Hun vedgår at det kan godt være at EM-kravet 4,40 meter «ikke klaffer» i siste stevne, hvis værgudene ikke er på hennes side. Hun mener at treningen har gått veldig, veldig bra og formen hennes «tilsier» en slik høyde – men hun er avhengig av gode forhold.

– OL-kvalifiseringskravet går ut litt senere, etter EM, så det kan tenkes at jeg har en bedre sjanse til å kvalifisere meg til OL. Jeg har litt bedre tid til det, sier Cathrine Larsåsen.

– De følger med

Bakgrunn: Måtte bryte avtale med spillselskap

Hun er ikke på listen over 21 navn som er innkalt av Norges Fri-idrettsforbund for å delta i et mediemøte i forbindelse med landslagssamling onsdag 8. juni i Oslo. Der vil det ifølge invitasjonen til pressen bli en presentasjon av landslagets konkurransetøy til OL, før intervjuer med utøverne.

– Føler du deg glemt?

– Nå vil du vel at jeg skal svare ja. Men jeg har ikke tenkt på det som så. Jeg har ikke følt meg glemt. Jeg ble «glemt» i to år fordi jeg fikk barn. De følger med. Men så lenge jeg ikke hoper høyere er det ingen grunn til å ta meg inn i varmen, svarer Cathrine Larsåsen.

Her kan du lese mer om