KLAR FOR KORTHEKKEN: Vladimir Vukicevic (25) løper for best mulig plassering på 110 meter hekk i EM fredag formiddag og forhåpentlig lørdag kveld. Hans årsbeste er 13,61, OL-kravet er 13,47 sekunder. Foto: Heiko Junge NTB scanpix

Vukicevic får to prosent av æren for kjærestens EM-bronse

AMSTERDAM (VG) Vladimir Vukicevic (25) mener at kjæresten og samboeren Karoline Bjerkeli Grøvdal (26) ga Norge en «flying start» i EM. Friidrettens superpar er blitt enig om at han skal ha to prosent av æren for hennes bronsemedalje på 10.000 meter.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Jeg sa at jeg ville ha én prosent av æren, hun tilbød tre prosent. Vi havnet på to prosent, sier Vladimir Vukicevic og ler godt.

Med mer alvorlig mine tilføyer han at «man må ha det bra på hjemmebane», og at Karoline Bjerkeli Grøvdal åpenbart har det bra i deres felles hjem.

KJÆRESTER OG SAMBOERE: Vladimir Vukicevic (25) og Karoline Bjerkeli Grøvdal (26). Bildet er tatt ved Sognsvann i Oslo i fjor. Foto: Lillian Holden VG

– Det var utrolig bra for oss andre at hun ga oss en flying start. Det smitter; det er lov å tenke på større ting. Det er inspirerende. Hun har trent seriøst i 12 til 13 år, i motgang og motgang, og så lykkes hun til slutt.

Leste du denne? Karoline Bjerkeli Grøvdals EM-triumf

Gråtefilm

– Det er utrolig rørende. Hvis det var blitt laget en film av det, ville jeg grått, sier Vladimir Vukicevic under sitt pressetreff torsdag.

Vladimir Vukicevic trente på oppvarmingsbanen utenfor EM-stadion her i Amsterdam da Karoline Bjerkeli Grøvdal satte personlig rekord med 14 sekunder og vant bronsemedaljen i milløpet under mesterskapets åpningsdag, onsdag.

Han tok en pause i økten og så henne løpe på en TV-storskjerm. I dag, fredag, skal ha selv i aksjon på 110 meter hekk – innledende heat nummer to klokken 13.03.

Hvis han går til finalen på korthekken lørdag kveld, kan han og Karoline Bjerkeli Grøvdal nærmest komme til å krasje på banen i Amsterdams gamle OL-stadion.

Bakgrunn (krever innlogging): Snakket ut om spiseforstyrrelsen

Karoline: – Ikke bestemt meg

Bjerkeli Grøvdal har ennå ikke bestemt seg for om hun stiller til start i finalen på 5000 meter klokken 21.05 i morgen. Hun skriver til VG i en SMS at hun vil se an hvordan hun føler seg utover dagen, fredag, før hun tar en avgjørelse.

Vladimir Vukicevic sier at han må slå «de rette folkene» – det vil si konkurrentene i samme sjikt som ham – for å komme til finalen klokken 21.30 lørdag.

– Det hadde vært fint å være litt kjappere. Men jeg er blitt fire år eldre og fire år bedre. Jeg har trent målrettet for EM. Det er «all out». Jeg må gi alt for å komme videre (fra innledende heat), svarer han på VGs spørsmål om at han nå er omtrent der han var for fire år siden.

Leste du denne? Gledet seg til å se kjæresten på hotellrommet

Strengt OL-krav

I 2012 satte han sin gjeldende personlige rekord 13,55 sekunder etter friidretts-EM i Helsinki, der han satte norsk U23-rekord med 13,65 sekunder. Persen i Tyskland 27. juli var under OL-kvalifiseringskravet til London-OL, men fristen var gått ut da han klarte det.

Bakgrunn: Smertestillende, to kaffe og rett ut i 2014-EM

Denne sesongen har han 13,61 sekunder som beste tid. Kravet for å få OL-billett er 13,47 sekunder.

– Jeg klarer å legge vekk OL mentalt. EM er stort for meg. Jeg trenger ikke OL «attpå». Her er plasseringen det viktigste, ikke tider. Jeg går kun inn for å slå «folk», de rette folkene. Vi som er i sjiktet bak dem som har fått walkover, sier Vladimir Vukicevic.

Sølvmedalje?

De 12 høyest rankede på 110 meter hekk er direktekvalifisert for semifinalene, som går to timer før finalen lørdag. Spanias Orlando Ortega (24) har årsbeste i Europa med 13,12. Ortega er opprinnelig fra Cuba, men hoppet av under friidretts-VM i Moskva for tre år siden.

Balázs Baji (26) fra Ungarn er 12. mann på årsbestelisten i Europa med 13,41 sekunder.

Bakgrunn: Vukicevic vant sølv i junior-VM 2010

– Jeg skulle ønske jeg kunne sagt «sølv», men noen sølvmedaljekandidat er jeg nok ikke. Jeg er nummer 18 eller 19 av dem som er her, svarer Vladimir Vukicevic på spørsmål om EM-kampen på hjemmebane – altså den mellom ham og Karoline Bjerkeli Grøvdal.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder