INNRØMMET DOPING ALLEREDE I 1995: Wang Junxia og flere andre kinesiske utøvere hevder i et brev fra 1995 at de ble dopet mot sin vilje. Her vinner hun OL-gull på 5000 meter ett år senere - i 1996. Foto: , Corbis

Kristiansens rekordrival hevder hun ble tvangsdopet

Ingrid Kristiansen til VG: – Jeg er sjokkert

Kinesiske Wang Junxia (43) smadret Ingrid Kristiansens verdensrekord på 10 000 meter for 23 år siden. Nå skal hun ha innrømmet å ha blitt tvangsdopet av sin egen trener.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Eksterne lenker

Wang Junxia10,000 metres world record progression

– Jeg er sjokkert, men samtidig ikke forundret. Jeg trodde aldri på de folkene der, sier Kristiansen tydelig frustrert til VG.

Hun har fått med seg den oppsiktsvekkende saken som først sto på trykk i avisen South China Morning Post: I et inntil nå upublisert brev innrømmet den kinesiske langdistanseløperen Wang Junxia allerede i 1995 omfattende dopingbruk.

To år tidligere hadde hun slått norske Kristiansens verdensrekord med utrolige 42 sekunder. Tiden 29.31,78 står fortsatt som verdens raskeste løp i historiebøkene.

Junxia skrev selv varsler-brevet til en journalist, sammen med åtte andre friidrettsutøvere. Men først nå har brevet angivelig blitt kjent.

Så du denne? Nordmann avgjør Russlands Rio-skjebne

Ifølge Junxia var det omfattende dopingbruket regissert av treneren til de kinesiske langdistanseløperne. Utøverne følte at de ble behandlet som dyr, heter det i brevet. De forsøkte flere ganger å kaste piller uten at treneren så det. Men til slutt, hevder de, skal treneren personlig ha satt sprøyter på langdistanseløperne.

«I mange år tvang han oss til å ta store doser med forbudte stoffer. Det er sant!» står det i brevet, ifølge South China Morning Post.

NORSK FRIIDRETTSSTJERNE PÅ 80-TALLET: Ingrid Kristiansen satte verdensrekorder på 10 000 meter i 1985 og 1986. Foto: Magnar Kirknes , VG

En talsmann for IAAF sier nå at forbundet har startet jobben med å verfisere hvorvidt brevet er ekte eller ikke.

Kristiansen: – Tragisk

Ingrid Kristiansen ville ikke fremstå som en dårlig taper da de kinesiske langdistanseløperne plutselig markerte seg tidlig på 90-tallet, forteller hun i dag.

– Men jeg ble forbannet. For det var noen som alltid traff på formen, hvert andre eller fjerde år. Vi som har vært i denne bransjen vet at det tar ti år å hevde seg i langdistanseløping. Disse kinserne brukte to år.

Flere løpere har løpt raskere enn den siste verdensrekorden Kristiansen satt i 1986 (30.13,74). Men den norske kvinnen kunne hatt rekorden sin helt frem til 2002 dersom ikke Junxia hadde slått den.

– Det betyr ingenting. Jeg tenker mer på de som kommer bak: Det bør være mulig å slå en rekord. Men altfor ofte har det jo vist seg å være umulig. Og når vi nå opplever at høyeste hold i IAAF har skjult doping i bytte mot penger - da er idretten drept! sier Kristiansen til VG.

IKKE OVERRASKET: Johan Kaggestad. Foto: Janne Møller-Hansen , VG

– Det var veldig morsomt å sette rekorden da jeg gjorde det. Og jeg vet at jeg har gjort det på ærlig, redelig vis, legger hun til.

Kaggestad: – Slett rekordene

Johan Kaggestad var i mange år Kristiansens personlige trener. I dag forteller han VG at han ikke blir spesielt overrakset over avsløringen.

– Jeg mente da at tidene som ble levert av de kinesiske jentene var for gode til å være sanne. Vi visste jo at de hadde gamle østtyske trenere, og da var det sikkert både bloddoping og amfetamin inne i bildet. Alt for at Kina skulle levere gode resultater på friidrettsbanen, sier han.

Kaggestad mener at IAAF burde slette alle verdensrekorder hvor man med sikkerhet kan si at det har vært doping involvert.

– Ja, i aller høyeste grad. Det samme ser vi i sykkelsporten. Lance Armstrong ble strippet for alle sine titler etter at han innrømte doping. Og han har aldri avlagt en positiv dopingprøve, fortsetter Kaggestad og legger til:

– Jeg synes det er feigt av forbundet. Når man vet utøverne var dopet burde rekordene slettes.

Dopingjeger: – IAAF-toppene må ha visst om dopingproblemene

Coe imponerer ikke Kristiansen

Tidligere mellomdistanseløper Sebastian Coe har overtatt ledervervet i IAAF etter skandalen som har blitt rullet opp det siste året.

Briten satt imidlertid som nestsjef under korrupte Liam Diack i en årrekke - uten at han, sier han, så noe som helst galt. Det imponerer ikke Ingrid Kristiansen.

Coe grillet: - Korrupt, eller sov du på jobben?

– Han var en flott utøver, og jeg har hatt troen på at han kunne rydde opp. Men jeg nekter nesten å tro at han ikke skjønte noe som helst da han var visepresident, sier hun.

– Alt som har skjedd er tragisk. Denne idretten har betydd så mye for meg. Men jeg tror dessverre at situasjonen er mye verre enn hva som faktisk har blitt avslørt. Både i internasjonal idrett, men ikke minst i friidrett, sier hun.

PS! Wang Junxia vant også gull på 5000 meter, samt sølv på 10 000 meter under OL i Atlanta i 1996.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder