Em-gull og -bronse på 1500 meter: Friidrettspresidenten om bragden: - Vil stå i historiebøkene i lang tid

Kaggestad om EM-vinneren: - Har et potensiale som ikke er utnyttet i det hele tatt

AMSTERDAM/OSLO (VG) Friidrettspresident Tore Hordnes sto på tribunen i Amsterdam og trodde knapt det han så da Filip og Henrik Ingebrigtsen suste inn til gull og bronse i EM.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

SEIERSKLEM: Filip Ingebrigtsen fikk både kyss og klem av kjæresten Astrid Mangen Cederkvist etter EM-gullet på 1500 meter i friidretts-EM i Amsterdam lørdag. Foto: Heiko Junge NTB scanpix

– Jeg var mest i sjokk og tenkte ikke så mye. Det var bare helt rått!

Slik beskriver den norske friidrettspresidenten opplevelsen på stadion i Amsterdam, der lillebror Filip Ingebrigtsen for første gang slo Henrik i et stevne - og suste inn til EM-gull med broren på tredje.

– Dette er en av de store bragdene i norsk friidrett. Én ting er at han (Filip) vinner, men at også Henrik tar medalje i sitt tredje mesterskap på rad. De er to brødre som tar gull og bronse, og det har aldri skjedd før, sier Hordnes.

– Det er en historisk hendelse som vil bli stående i lang tid, konstaterer han.

Også orakelet Johan Kaggestad, som for tiden kommenterer Tour de France for TV 2, lar seg imponere.

– Det er en formidabel prestasjon, og han går inn i en eksklusiv gruppe. Det er moro at de er to om det, og det er ekstra moro at det var Filip som vant. Han har et steg og et potensiale som ikke er utnyttet i det hele tatt, sier han til VG.

– Ser du litt lengre frem i tid, tror jeg at Filip blir en av verdens beste på 5000 meter. Han løper mer avslappet enn Henrik, sier Kaggestad.

Filip har lenge blitt spådd en lys fremtid som mellomdistanseløper, og sa selv at han gleder seg til å konkurrere på det nivået han hører hjemme etter lørdagens triumf. Det er noe Hordnes unner ham.

Hekke-Amalie klar for OL med norsk rekord: - Prøvde å holde tårene inne

– Når du blir europamester, har du tatt et av de store stegene. Nå ligger veien åpen for ham, og han kommer til å bli invitert til alle store stevner. Det er fantastisk gøy! sier friidrettspresidenten, som også er full av lovord om broren Henrik.

FRIIDRETTSPRESIDENT: Tore Hordnes i Norges Friidrettsforbund. Foto: Terje Pedersen NTB scanpix

– Det er imponerende av ham også. Han har slitt med småskader i hele vår, men dette viser hva som bor i ham. Det viser hvor tøffe de gutta er, sier Hordnes, som for øvrig sier at han «skal spise piggskoene deres hvis ikke» Filip og Henrik samt Hedda Hynne, som tok ny personlig rekord på 800 meter, blir innstilt til OL i Rio de Janeiro.

Johan Kaggestad er enig. Han vil ikke høre snakk om annet enn at brødrene Ingebrigtsen skal til OL.

– Du kan ikke la en europamester sitte hjemme i et OL. Vi har allerede delt ut OL-billett til de to, sier Kaggestad.

Pappa Gjert Ingebrigtsen har også spådd at begge sønnene blir sendt til OL i Rio. Og mer imponerende: han tippet at Filip kom til å vinne lørdagens 1500 meter.

– OL-billetten er sikret. Det kan du sitere meg på. Jeg tror begge to blir topp seks, og det bør være nok. De har mye å gå på. Filip er medaljekandidat til hva som helst. Han kan løpe på 33 (3.33 blank), sa han til VG før finalen.

Selv var Filip i vantro etter faktisk å ha vunnet, det etter en rå spurt på oppløpet.

– Jeg kan ikke tro det. Det er crazy. For to år siden kom jeg ikke til finalen (i EM). Det er fantastisk, og i tillegg Henrik på tredjeplass, sier Filip Ingebrigtsen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder