SKEPTISK: Langdistanseløper Sondre Nordstad Moen fotografert i forbindelse med VM i Doha tidligere denne måneden. Foto: Lise Åserud/NTB SCANPIX

Kan flytte maraton 80 mil fra OL-byen: – Har ingenting med OL å gjøre

For å unngå heten kan både maraton- og kappgangøvelsene i OL bli flyttet fra Tokyo til Sapporo, 800 kilometer unna. Det synes langdistanseløper Sondre Nordstad Moen er en dårlig idé.

  • Jostein Magnussen
  • Øystein Jarlsbo

Mens den internasjonale olympiske komitéen, IOC, vurderer å flytte øvelsene i sommerens OL, ønsker lokale myndigheter at maraton og kappgang skal gå i Tokyo.

Ifølge Inside The Games har man i stedet foreslått å legge disse øvelsene til klokken 03 eller 05 på natten. Da skal ikke varmen og luftfuktigheten være så ekstrem at det er en fare for utøverne.

– Jeg vet ikke hva som er det beste, men det er greit å slippe solen ved å løpe på natten. Det kommer til å bli relativt varmt uansett, sier Sondre Nordstad Moen til VG.

28-åringen vil helst løpe der OL er, i Tokyo.

– Å flytte øvelsene til en helt annen by blir feil. Det er greit at det blir utfordrende med varme og luftfuktighet, men jeg foretrekker å konkurrere i OL-byen, ikke 800 kilometer lenger nord. Sapporo er så langt unna at det har ingenting med OL å gjøre.

les også

Gjert Ingebrigtsen om 1500 eller 5000 i OL: – Velger den distansen der det er størst muligheter for medalje

Nordstad Moen håper det blir tatt en avgjørelse raskt.

– Det er mange forberedelser som skal gjøres og planer som skal spikres. Du skal trene på det som møter deg i en konkurranse, og da gjør det ikke noe om man vet hvor man skal løpe et halvår i forkant, sier Nordstad Moen, som denne helgen løper halvmaraton i spanske Valencia.

28-åringen har - enn så lenge - ikke planlagt i detaljer hvordan han skal legge opp en OL-maraton. Først må han kvalifisere seg.

– Om det blir Sapporo eller Tokyo så vil ikke det påvirke hva jeg gjør treningsmessig. Man må være godt forberedt når man reiser bort der. Det er ingen vits i å «lure» sin egen kropp, å venne seg til temperaturer og luftfuktighet som er umulig å tilpasse seg. Skal du trene i slik varme tapper du bare kroppen.

– Må utvikle seg

Moen ser for seg en akklimatisering 10–14 dager før løpet. Da er man «ferdig trent».

– Det gjelder bare å være i god form egentlig og stille på startstreken uten «skavanker».

Om det skal løpes klokken 03 på natten er det gunstig for norske TV-tittere. Da kan de se maraton fra klokken 20 på kvelden norsk tid.

– Det er til liten hjelp for oss. Vi må stole på de som står langs løypen, sier langdistanseløperen som har 2.05.48 som personlig rekord på maraton.

– Nå «ryr» det jo inn med 2.04 og 2.05 hver helg. Det betyr at en rett og slett må utvikle seg videre om en skal hevde seg.

Under VM i Doha i oktober var det mange som ga seg underveis i maratonøvelsene. Kombinasjonen av varme og luftfuktighet ble for tøff.

Rettelse: I en tidligere versjon av denne saken stod det at det å løpe klokken 03 om natten ville gi norske TV-seere muligheten til å se maraton fra kl. 10 på formiddagen. Dette er rettet opp til at «da kan de se maraton fra klokken 20 på kvelden norsk tid». Artikkelen ble korrigert 25. oktober 2019 kl. 20.13.

Mer om

  1. OL
  2. Rettet

Flere artikler

  1. Kappgang-Håvards OL-start går 800 kilometer fra OL-byen

  2. Moen tok 29 år gammel norsk rekord: - Tror Ingebrigtsen-brødrene tar den og

  3. Dette er OL-håpets sommerjobb

  4. Dette er Warholms VM-plan – ikke bekymret for ekstremvarmen

  5. Jakob Ingebrigtsen satte norsk rekord

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder