KRANGLER: Julia Stepanova har pekt ut trener Vladimir Mokhnev som en versting når det gjelder doping. Han kontrer nå og sier at hun bare vil hevne seg. Foto: , AP

«Versting-trener» om dopingvarsler: – Jeg nektet å gifte meg med henne

Den russiske friidrettstreneren Vladimir Mokhnev hevder at dopingvarsleren Julia Stepanova ville gifte seg med ham. Han sier at hun nå prøver å sverte ham.

Artikkelen er over fire år gammel

Mokhnev er en av de fire trenerne som WADA-kommisjonen vil ha utestengt på livstid. Men mellomdistansetreneren mener altså at dette er et hevntokt fra Stepanova. Det var hun og mannen som satte virkelig fart i avsløringene med sine påstander i TV-dokumentaren til Hajo Seppelt.

– Jeg vet ikke hvorfor hun ikke elsker meg lenger. Julia ville gifte seg med meg, hevder Mokhnev i et intervju med Sport Ekspress.

– Hun kom til meg og sa at hun var klar til å gå fra mannen sin og komme til meg. Jeg sa selvfølgelig nei.

Les også: Advarer mot doping i ungdoms-OL.

Mokhnev sier at hun byttet til en annen trener, Vladmir Kazarin.

– Hun har kastet så mye skitt på meg! Men jeg er ikke overrasket. Hun hatet alle som var i gruppen vår. Hun ba om å kaste ut av gruppen jenter som begynte å vise gode resultater.

Mokhnev avslutter på denne måten overfor den russiske sportsavisen:

– Slike folk som Stepanova selger Russland.

Les også: Seppelt til VG: – Jukset må få konsekvenser.

I WADA-rapporten hevder Julia Stepanova at Mokhnev skaffet henne doping – ved hjelp av legen Sergej Portugalov. Dick Pound og resten av kommisjonen anbefaler at også Portugalov utestenges på livstid.

– Jeg skal gå til sak! Hvorfor støtter hverken Rusada eller det russiske friidrettsforbundet meg, spør Mokhnev.

I tillegg til Moknev, anbefaler WADA-kommisjonen også at trenerne Aleksej Melnikov (trener for utholdenhetsutøvere), Vladimir Kazarin (trener for mellomdistanse), og Viktor Tsjegin (kappgang) blir utestengt på livstid.

Kaggestad enig: – Hele nasjoner må utestenges fra OL og VM

Den tyske journalisten Hajo Seppelt sa mandag til VG at Stepanov-paret var helt avgjørende for at denne avsløringen kunne komme fram.

Julia Stepanova var en profilert 800-meterløper som selv ble tatt i doping og utestengt i 2013, mens mannen Vitalij jobbet for det russiske antidopingbyrået Rusada.

Kommentar: Russisk rulett med idrettens troverdighet

– Var det farlig for dem å stå frem?

– Hvor farlig vet vi ikke. De forlot Russland før programmet ble sendt og befinner seg nå på et hemmelig sted der de forhåpentligvis er trygge, sa Seppelt til VG.

WADA-kommisjonen har kommet frem til at fem russiske utøvere bør utestenges for alltid – alle er kvinnelige mellomdistanseløpere. Blant dem er den ubestridte 800-meterdronningen de siste årene Marija Savinova-Farnosova. 30-åringen har både OL-, VM- og EM-gull.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder