Ingebrigtsen disket etter knuffing - Norge har lagt inn motprotest

Brite la inn protest: – Han bør heller diske seg selv fordi han er i dårlig form

RIO DE JANEIRO/OSLO (VG) Filip Ingebrigtsen (23) ble disket fra 1500-meterkonkurransen i OL etter å ha grepet fatt i skulderen til en konkurrent på oppløpet.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Norges lagledelse bekrefter nå at de har lagt inn motprotest.

Filip Ingebrigtsen innrømmer overfor VG i pressesonen at han fikk litt panikk da det gjensto 50 meter av oppløpet.

– Jeg hadde to til tre gir å gå på. Du kan si jeg burde gått rundt (på yttersiden), og «der og der». Men jeg ble stengt på innsiden, sier Filip.

Han sier han løp perfekt «før det» og er fortsatt klar på at han ikke burde blitt disket.

Banedommeen la inn en protest mot Ingebrigtsen etter forsøksheatet, og kort tid etter ble nordmannen disket fra konkurransen.

23-åringen var tydelig forbannet og forvirret i pressesonen for skrivende media på friidrettsstadion etter å ha mottatt nyheten.

VG LIVE: 1500 meter kvalifisering!

– Jeg kan ikke skjønne at jeg hindret ham (Grice). Jeg må se på bildene og se om jeg skal legge inn en motprotest, sier Ingebrigtsen til TV 2.

Sportssjef Ronny Nilsen bekrefter at forbundet jobber med en motprotest som må leveres inn en time etter avgjørelsen. Nilsen og trener og pappa Gjert Ingebrigtsen snakket med dommerne og teknisk sekretariat på arenaen litt over klokken 16.30 norsk tid.

– I mitt hode er protesten i utgangspunktet håpløs, sier Filip Ingebrigtsen til VG.

Brite Grice kjenner forøvrig Ingebrigtsens godt. Under VM i Beijing i fjor høst følte Henrik Ingebrigtsen seg hindret av Grice og la inn protest som ikke ble tatt til følge.

August i fjor: Ingebrigtsens protest avvist

Knuffet seg frem

Lillebror Ingebrigtsen kom i mål som nummer fem i det andre forsøksheatet på distansen, men manøverne hans på oppløpet var av det kontroversielle slaget.

23-åringen fikk en dårlig posisjon de siste 100 meterne etter å ha ligget i bakre del av feltet på de tre første rundene. Sandnes-gutten forsøkte å finne veien til mål nede ved listen, men lyktes ikke, og valgte deretter å kjempe seg inn i en mølje blant flere løpere.

RINGTE: Filip Ingebrigtsen i telefonen kort tid etter han ble disket. Foto: Øystein Jarlsbo

Rundt 30 meter før mål tok han tak i skulderen til briten Charlie Grice, før han stupte i mål som nummer fem.

Etter løpet bekreftet Grice til TV 2 at han kom til å legge inn en protest, og at han ønsket å få Ingebrigtsen disket.

Kort tid kom altså bekreftelsen fra arrangøren på at han var disket fra konkurransen. Den diskvalifikasjonen var det imidlertid banedommeren som sto bak.

– Jeg føler ikke dette var grunnlag for disk. Jeg enset ikke hvem det var. Når jeg kommer bakfra, skjønner jeg ikke helt hvorfor jeg skulle bli disket. Han (Grice) bør heller diske seg selv fordi han er i dårlig form.

Charlie Grice går videre til semifinalene, som følge av protesten på Filip. Han hadde i utgangspunktet ikke god nok tid.

Bakgrunn: Derfor har Filip slått gjennom i år

Storebror «så det med en gang»

Storebror Henrik Ingebrigtsen tok seg enkelt videre fra det tredje forsøksheatet. 25-åringen sparte krefter de første rundene, men viste styrke på de siste 100 meterne. Storebror Ingebrigtsen ble nummer fem.

– Jeg skjønner ikke hva han holder på med, sier Henrik Ingebrigtsen om brorens disk og fortsetter:

– Jeg var redd for det. Jeg så det med en gang. Shit, det burde du faen ikke gjort, men det er sånn som skjer.

– Jeg har nesten lyst til å gi plassen min til ham, men det er vel ikke lov.

I det første forsøksheatet løp blant andre fjorårets verdensmester på 1500 meter, Asbel Kiprop. Kenyaneren sparte krefter og vant heatet enkelt etter en solid sluttspurt

På 1500 meter er det tre forsøksheat i kvalifiseringen. De seks beste fra hvert heat er sikret plass i semifinalene. Løperne med de seks beste tidene, de seks første i hvert heat ekskludert, går også videre til neste utslagsrunde. 24 totalt, der altså. Semifinalene går natt til fredag klokken 01.45 norsk tid.

PS: Verdensrekorden er på 3,26.00 og innehas av Hicham El Guerrouj. Filip Ingebrigtsens personlige rekord er 3.33,72. Henrik Ingebrigtsens norgesrekord lyder 3.31,46.

Lest? Brødrene Ingebrigtsen snakker ut om netthetsen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder