Susanna Kallur (35) starter i sitt første mesterskap på åtte år

BLID I KINA: Isabelle Pedersen (24) var 5/100 fra å komme til finalen på 100 meter hekk i Beijing-VM i august i fjor. Nå er hun Norges EM-håp på korthekken som starter onsdag morgen med fire innledende heat. Foto: Vidar Ruud NTB scanpix

Norges EM-håp om Sveriges comeback-dronning: Ingen diva

AMSTERDAM (VG) Susanna Kallur (35) gjør mesterskapscomeback åtte år etter at hun fikk knust drømmen om OL-gull i Beijing. Norges EM-håp, Isabelle Pedersen (24), håper Sveriges største EM-stjerne unngår å skade seg alvorlig en gang til.

 • Øystein Jarlsbo

Artikkelen er over fire år gammel

SLO AV EN PRAT: Susanna Kallur (35) vant EM-gull på hjemmebane i Göteborg for 10 år siden. Nå gjør hun comeback i EM i Amsterdam. Hun har beste årsbeste (12,91) i sitt innledende heat onsdag. Foto: Øystein Jarlsbo

– Susanna Kallur var verdens beste hekkeløper. Det er veldig gledelig at hun løper igjen. Det ville være utrolig trist hvis det at hun trynet i første hekk i semifinalen i OL skulle være det siste hun gjorde.

– La henne få en gledelig avslutning. Jeg vil ikke se at hun blir skadet igjen, sier Isabelle Pedersen til VG under Norges pressetreff her i Amsterdam tirsdag.

Tårer i Kina

Isabelle Pedersen var med 12,86 sekunder fem hundredeler fra å ta seg til finalen på 100 meter hekk i friidretts-VM i august i fjor, i Beijing. Hun kom til semifinalen med 12,96.

Bakgrunn: Her er det eneste norske lyspunktet

Syv år tidligere samme sted skulle Susanna Kallur, svenskenes friidrettsyndling nummer én, «bare» gjennom semifinalen før hun ville være med å kjempe om OL-gullet i Fugleredet.

Hun hadde vunnet EM-gull på hjemmebane i 2006, satt verdensrekord på 60 meter hekk vinteren 2008 med 7,68 sekunder (den gjelder fortsatt) og hennes personlige rekord på 100 meter hekk var 12,49 (bare USAs Kendra Harrison har løpt fortere i år).

Hun hadde riktignok slitt med en skade foran OL, men drømmen fikk OL-gull fikk en brå slutt da Susanna Kallur kom skjevt ut fra start og føk hodestups inn i første hekk.

Kallur gråt sine bitre tårer.

Skader og operasjoner, år ut og år inn fulgte, før hun gjorde comeback i Stockholm for tre uker siden.

Enda strengere krav

Kallur kom på 5. plass med sterke 13 blank, 15/100 foran Isabelle Pedersen, 16. juni.

En drøy uke senere senket Kallur årsbestetiden til 12,91 i finske Kuortane. Nå håper hele Sverige at hun skal klare det særsvenske, strenge OL-kravet 12,80 (det «strenge» norske er 12,90) i friidretts-EM, der korthekken for kvinner starter med innledende heat klokken 11.40 onsdag.

«Nå er det Kallurs tur», skriver svenske Aftonbladets friidrettskommentator Mats Wennerholm foran EM. Han mener også at «alle lyskasterne» vil bli rettet mot Susanna Kallur, som for øvrig er datter av Anders Kallur: Fire ganger vinner av Stanley Cup i NHL med New York Islanders.

– Jeg håper at hun blir sendt (til OL) selv om hun ikke skulle klare kravet. Hun har løpt jevne tider på det jeg vil klare. Jeg vil at hun skal løpe fort, men at hun ikke «står» i veien for meg, sier Isabelle Pedersen og smiler.

Hun har 13,12 sekunder på Bislett 9. juni som årsbeste. Hun må løpe 22/100 fortere for å innfri OL-kvalifiseringskravet. Finlands EM-gullhåp Nooralotta Neziri, som har satte finsk rekord 12,81 da hun slo Kallur i Kourtane, mener at man må løpe på 12,75 for å ta medalje i EM.

Kallur: – Fenomenalt bra

Isabelle Pedersen omtaler Susanna Kallur og Australias VM (2011) og OL-gullvinner (2012), Sally Pearson (29), som de «alltid» to største hekkeløperne i historien. Pearson har også slitt med skader. Nylig ga Pearson (pers 12,28) beskjed om at hun dropper OL.

Susanna Kallur gjennomførte sitt pressetreff mandag.

– Det føles aldeles fenomenalt bra, det gjør det. Jeg trente litt lett i formiddag og tenkte bare «oi, ja da var jeg i form også, deilig!», uttalte hun til Aftonbladet.

Tirsdag dukket hun tilfeldig opp under det norske pressetreffet, på vei inn til svenskenes massasje og behandlingsrom i utøverhotellet Van der Valk. Hun slo seg ned på en stol og slo av en prat med blant andre Norges EM-håp på 200-meter (starter torsdag), Jaysuma Saidy Ndure.

Leste du denne? Her er de norske høydepunktene i friidretts-EM

På spørsmål om hva som har drevet Susanna Kallur til aldri å gi opp, svarer Isabelle Pedersen at Kallur «ikke var ferdig». Hun har visst at hun «har tider inne» som hun ikke har fått vist.

– Hun var fremdeles veldig ung da hun ble skadet. Hun har en egen drivkraft og vilje. Hun er ikke en diva, hun har bena godt plantet, sier Isabelle Pedersen om Susanna Kallur.

Les også

 1. Kan starte allerede i friidretts-EM onsdag kveld: Doping-varsleren får løpe i OL

  Doping-varsler Julia Stepanova (29) har fått klarsignal til å delta i friidretts-EM neste uke og Rio-OL.
 2. Vraket til EM - kan hoppe seg til OL

  Tonje Angelsen (26) vant EM-sølvmedalje for fire år siden, men klarte ikke å hoppe høyt nok foran europamesterskapet…
 3. Henrik Ingebrigtsen: Innstilt - men ikke tatt ut til OL

  Henrik Ingebrigtsen (25) og Erik Tysse (35) ble begge innstilt til å få OL-billett, men det var bare kappgjengerens navn…
 4. Pappa gir ikke Jakob lov til å løpe EM

  BISLETT (VG) Jakob Ingebrigtsen (15) senket sin ferske personlige rekord med 2,5 sekunder og virker sikker på at han…

Mer om

 1. Isabelle Pedersen
 2. Friidretts-EM
 3. Jaysuma Saidy Ndure
 4. OL 2016

Flere artikler

 1. Norges EM-håp: Skal være «mean bitch»

 2. Her er de norske høydepunktene i friidretts-EM

 3. Bolt: Verste jeg har opplevd

 4. Vraket til EM - kan hoppe seg til OL

 5. EM-finale 1500 meter kl 21.50: Pappa Ingebrigtsen: Filip kan ta gull - begge sønnene klar for OL

Fra andre aviser

 1. Kallur følger Isabelle Pedersen i EM-kvalifisering

  Fædrelandsvennen
 2. Årsbestetiden favoriserer ikke Isabelle Pedersen

  Fædrelandsvennen
 3. 6. plass for Pedersen i Stockholm

  Fædrelandsvennen
 4. Norsk EM-utøver raser mot urettferdig ordning

  Aftenposten
 5. Dette skjer i EM i dag

  Aftenposten
 6. Dette skjer i EM i dag

  Bergens Tidende

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no