LOVENDE: Thomas Roth ble nummer åtte fra bane to under fredagens 800 meter-finale i Helsingfors. Kommentator Vebjørn Rodal (innfelt) er glad en ny nordmann kommer opp på denne øvelsen. Foto: NTB Scanpix

Rodal med voksenmelding til Thomas (21)

OL-helten mener Norges nye 800 meter-håp må trene mer etter sisteplass i finalen

HELSINGFORS (VG Nett) Endelig hadde Norge en finalist i et mesterskap på 800-meteren igjen. Nå ber OL-vinner Vebjørn Rodal (39) om at Thomas Roth (21) øker satsingen for å bli virkelig god.

ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

- Han bør øke treningsmengdene, og få satt en høyere standard på trening hvis han ønsker å nå den absolutte verdenstoppen, sier Rodal til VG Nett.

Ingen i Norge vet bedre hva som kreves enn mannen som i kveld fulgte Roths 8. plass i EM fra kommentatorplass for NRK her i Helsingfors. OL-gullet på nettopp 800 meter i 1996 anses fremdeles som den største individuelle prestasjonen i norsk idrettshistorie.

Rodals tid derfra, 1.42,58, ville gjort ham til soleklar europamester også i 2012. Vinneren Yuriy Borzakovskiy (1.48,61) vant med åtte hundredelers forsprang til danske Andreas Bube og franske Pierre Bosse (1.48,83).

Roth - som var første nordmann i en internasjonal finale på 800 meter på over ti år - lå bakerst nesten hele løpet, men klarte ikke å gjenta sin gode spurt fra semifinalen.

- Å komme til semifinalen var som å score via begge stolpene i fotball, og å komme til finalen var som å ha ballen via tverrliggeren i tillegg. Dette var utrolig morsomt, sier Roth til VG Nett i pressesonen etter å ha løpt sin første internasjonale seniorfinale på tiden 1.49,54.

Mener en 21-åring ikke er talent

Rodal påpeker at Roth, i en alder av 21 år, nå ikke må hylles for mye i Norge bare for å ha nådd en finale.

- Vi må slutte å snakke om at utøvere på 21 år er talenter i Norge. Man er ikke talent til man er 25 år. De aller fleste av de beste leverer varene allerede som 18-19-åringer, så Thomas er sånn sett sent ute i forhold til å nå det absolutte toppnivå. Men prestasjonene her i EM booster nok motivasjonen hans, og han har fortsatt en mulighet, sier Rodal, som likte måten 21-åringen nådde finalen på da han spurtet inn til 1.47,78 torsdag kveld:

- Det er alltid artig med folk som hever seg når det gjelder. I semifinalen holdt Thomas hodet kaldt, og lot de andre rykke. Det var godt løst.

Enig med forbildet

Ifølge Rodal bør Ull. Kisa-løperen få ned persen på 400 meter med ett sekund.

- Han må gjennom en tøffere treningshverdag for å nå helt opp. De beste er litt bedre på alt. Teknisk er han god nok - jeg vil faktisk si at han løper elegant - så her er det mye spennende å bygge på.

- Synes du det var på tide at Norge fikk en finalist i en 800 meter i et mesterskap igjen?

- Ja, det må jeg få lov til å si.

Roth mener han kommer til å øke treningsmengdene fem til ti prosent neste år. Konfrontert med Rodals kommentarer forteller mørkluggen - som fremstår offensiv og sprudlende i møte med sportspressen - at han er helt enig.

- Jeg må få ned 400 meter-tiden min. Det, pluss på utholdenhet, skal vi finne riktig stigning på. Jeg har hatt et tretthetsbrudd i foten tidligere, og vil helt klart ikke ha det tilbake, sier Roth med et arrangør-teppe rundt kroppen.

På spørsmål om hvem som inspirerer ham mest, svarer den kommende osteopat-studenten Vebjørn Rodal. Og når VG Nett undrer på hva målet som løper er, svarer Roth:

- Dersom tidene mine tar meg til verdenstoppen, sier jeg ikke nei takk. Og jeg har fryktelig lyst til å komme til et OL.

Lekene i London kommer imidlertid etter absolutt all sannsynlighet for tidlig for Thomas Roth.

- Men det han har levert her i Helsingfors har vært fantastisk. Han var blant de siste som kom med, og en finaleplass her er spennende å bygge videre på, sier sportssjef Ronny Nilsen, som ga eleven en god klem etter finalen fredag kveld.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder