Lillebror Jakob Ingebrigtsen (17) tok gull på 1500 meter: – Dette skulle ikke være mulig

BERLIN/OSLO (VG) Jakob Ingebrigtsen (17) sjokkerte med å ta EM-gull på 1500 meter. Dermed er alle de tre brødrene europamester på denne distansen.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

De eldre brødrene kom ikke på seierspallen denne gang. Henrik ble nummer fire og Filip nummer 12.

Filip Ingebrigtsen stilte til start som tittelforsvarer etter sitt suverene gull i Amsterdam i 2016. Storebror Henrik vant 1500 meter i EM i 2012 - og tok sølv i 2014 og bronse i 2016. Jakob var 11 år da Henrik tok sitt gull.

– Jeg kikket opp på tavlen og så en drittunges navn på 1. plass, gliste Jakob Ingebrigtsen da han endelig kom i intervjusonen på Olympiastadion.

– Jeg har aldri følt meg så bra. Mange sier til meg at jeg er best på 5000 meter, men jeg er 1500 meter-løper. Det er det jeg kaller meg. Men jeg tror jeg kan gjøre det bra på 5000 meter også.

les også

Stjerneduoens rørende møte etter EM-gullet: – Han har betydd alt

– Jeg trodde egentlig de andre var bedre i forhold til meg. Dette skulle ikke være mulig. Det er drøyt å vinne her som 17-åring. Jeg møter løpere som er på topp i EM, VM og OL.

Jakob Ingebrigtsen jublet ikke over mål. Han ble stående og skjønte ikke helt hva som hadde skjedd med en gang.

Da han kom inn på oppløpssiden så han til sin overraskelse tallet «1» ved mållinja.

– Jeg lurte på om det var én runde til, sa han til NRK.

– Jeg er så imponert over hvor voksent Jakob løper, sa Henrik Ingebrigtsen da VG møtte ham i intervjusonen.

– Han lå foran, men hadde hele tiden stålkontrollen på hvor hardt han kunne løpe - og holde til mål. Han løper så smart og voksent. Han springer som den mest rutinerte i feltet, og det var ingen tilfeldighet at han vant.

– Det er sykt at han blir europamester 17 år gammel. Jeg klarte det ikke før jeg var 21. Hadde jeg ikke visst bedre, så hadde jeg trodd at han jukset på alderen.

– Han har ikke lov til å kjøre bil, men han er Europas beste på 1500 meter, ropte NRK-kommentator Jann Post på direkten.

Jakob Ingebrigtsen vant med fire hundredelers forsprang til polske Marcin Lewandowski. Vinnertiden var 3,38,10 etter en spennende sluttspurt. Britiske Jake Wightman fikk bronse.

les også

NRK: Tyrkia la inn protest mot Warholms gulløp

– Jeg ante ikke at det var Jakob som tok gullet, sa Wightman da VG møtte ham i intervjusonen lenge etter løpet.

– Det er utrolig at en 17-åring løper så fort. Han kommer vi til å høre mye til i årene fremover.

– Jeg var ikke god nok i dag. Muskulaturen ble stiv, sa Filip Ingebrigtsen, som altså ble nummer 12.

– Jeg er redd at Henrik mistet medaljen i dag fordi jeg ikke var god nok, fortsatte han selvkritisk på NRK.

De tre brødrene la seg som vanlig bakerst fra start.

– Nå handlet det om å gjøre kloke taktiske valg, sa ekspertkommentator Vebjørn Rodal.

Etter hvert beveget de seg fremover. Filip først, så Jakob og Henrik. Plutselig var de tre brødrene i teten. Da gjensto det fortsatt 800 meter.

Da det ringte, lå lillebror Jakob Ingebrigtsen i teten. 17-åringen kjørte fra de andre.

– Jakob gjorde dette til en ordentlig 1500 meter. 3,38 er en bra tid i et EM. Jeg tror Jakob ventet på de andre. Han løp i mål og skjønte ikke helt hva som hadde skjedd, fastslo pappa Gjert i møte med norske journalister.

– Jeg tror Jakob var like overrasket som meg. Og han kan vinne i morgen også, sa faren - og snakket altså om 5000 meter.

les også

Karsten Warholm på sisteplass på 400 m: – Jeg var helt ødelagt

Løperfenomenet Jakob satte personlig rekord med 3.39,06 i begynnelsen av mai. Siden har han løpt fortere og fortere, med 3.31,18 som foreløpig beste tid i Monaco. Det er nest beste tid i Europa i år, et drøyt sekund bak Filip (3.30,01 i samme løp).

– Jakob styrte det som han ville, fastslo sportssjef Håvard Tjørhom.

– Han kommer fra U-20-VM og tar stadig nye nivåer. Han viser også at han er en god taktiker. Jakob begynner faktisk å få et repertoar på det også. Det er en styrke å kunne overraske.

Gjert Ingebrigtsen sa før løpet at han ikke la seg opp i hva sønnene han skulle gjøre på 1500 meter-finalen.

– Jeg tror ikke de har noen felles plan. Jeg tror det er hver mann for seg selv. De ville nok ikke risikere noe, sa faren til NRK.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder