PERSONLIG REKORD: Karoline Bjerkeli Grøvdal, her fra fjorårets Bislett Games, satt ny personlig rekord og ble tredje norske kvinne under 15 minutter på 5000 meter i Roma.
PERSONLIG REKORD: Karoline Bjerkeli Grøvdal, her fra fjorårets Bislett Games, satt ny personlig rekord og ble tredje norske kvinne under 15 minutter på 5000 meter i Roma. Foto: Helge Mikalsen VG

Satt personlig rekord med 17 sek: Kanonløp av Bjerkeli Grøvdal i Roma: - Rett og slett en kjempetid

FRIIDRETT

Karoline Bjerkeli Grøvdal (25) spurtet inn til sterke 14.57,77 på 5000-meteren under Diamond League-stevnet i friidrett i Roma torsdag.

  • NTB
Publisert:

Dermed er hun den tredje norske kvinnen gjennom tidene som løper distansen under 15 minutter. Kun Ingrid Kristiansen og Susanne Wigene har klart det før.

Grøvdal, som satte personlig rekord med godt over 17 sekunder, ble nummer ti i Roma.

– Helt rått! Karoline løp en veldig bra på 1500 i Belgia nylig, så vi visste at hun var i bra form. Da jeg snakket med henne onsdag, håpet hun å bevege seg ned mot 15 minutter. Dette var morsomt for både Karoline og norsk friidrett, sier sportssjef Ronny Nilsen i Norges Friidrettsforbund til NTB.

BOLT I ORDKRIG MED GATLIN: - Hvor lenge har han sagt det nå?

Gjennombrudd

Han er usikker på om det norske folk forstår rekkevidden av det Grøvdal presterte i Roma.

– Det er rett og slett en kjempetid. Hun løper hver 1000-meter på under tre minutter. Hvis noen har prøvd det, skjønner de hvor fort det er, sier sportssjefen.

Ingrid Kristiansen har den norske rekorden på 5000 meter. Den lyder på 14.37,33. Susanne Wigene løp som best distansen på 14.48,53.

Nilsen tror Grøvdal, som løp et godt stykke under både OL- og det særnorske OL-kravet, har mer på lager.

– Karoline hadde kjemperesultater som junior, og nå er hun i ferd med å få sitt internasjonale gjennombrudd som seniorutøver, fastslår han.

LES OGSÅ: Bjerkelig Grøvdal ville ta OL-kravet mot 15 fra Afrika

Rekordfart

Det var varslet verdensrekordforsøk på 5000-meteren i Roma. Farten var tidlig stor, og Grøvdal valgte klokelig å ikke bli med på hardkjøret.

25-åringen åpnet samtidig tøft og bet seg lenge fast i hovedfeltet. Mot slutten røynet det på, men det norske EM-håpet leverte likevel en strålende prestasjon.

Verdenskorden til etiopiske Tirunesh Dibaba på 14.11,15, satt på Bislett i 2008, overlevde også torsdag. Etiopiske Almaz Ayana løp svært lenge i rekordfart, og gjorde et helhjertet angrep på Dibabas bestenotering.

I mål fikk hun imidlertid notert tiden 14.12,61. Det er den nest beste tiden på en 5000 meter noen gang. Ayana, som også tidligere har luktet på verdenskorden, var et hav foran nærmeste konkurrent.

LES OGSÅ: Skadet foran forrige EM

Bislett neste

Neste oppgave for Karoline Bjerkeli Grøvdal blir Bislett Games kommende torsdag. Der skal 25-åringen løpe en engelsk mil sammen med blant andre Ingvill Måkestad Bovim.

– Dette lover veldig godt. Det blir spennende å se hva Karoline leverer i milløpet på Bislett, sier Ronny Nilsen.

Grøvdal har bevist god form ved flere anledninger den siste tiden. Nylig løp hun en meget sterk 1500 meter i belgiske Oordegem til norsk årsbeste på distansen. (NTB)

Her kan du lese mer om