GOD SOM GULL? Almaz Ayana feirer OL-gull og verdensrekord på Olympiastadion i Rio. Foto: David Goldman AP

Professor: – Lettvint å kalle det doping

RIO/OSLO (VG) Almaz Ayana (24) smadret den 23 år gamle «uslåelige» verdensrekorden med 14 sekunder i sitt livs andre 10.000-meterløp på bane. Der andre pekte på doping takket 24-åringen selv Gud og Jesus.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

På friidrettens åpningsdag i Rio-OL kom den første verdensrekorden. Etiopiske Almaz Ayana (24) løp først fra samtlige konkurrenter. Så parkerte hun den «uslåelige» verdensrekorden til Wang Junxia fra 1993.

SLO DEN «USLÅELIGE»: Med 29:17.45 ble Almaz Ayana første kvinne under 29:30 og 29:20. Den gamle verdensrekorden ble slått med 14 sekunder. Foto: Franck Fife AFP

– Det er verdens beste langdistansekvinne gjennom alle tider som gjør et fantomløp her i Rio. Det kan være den største prestasjonen i hele Rio-OL vi er vitne til, utbrøt en ekstatisk Johan Kaggestad på TV 2s direktesending.

Les også: Pers for Grøvdal: – Kult

Men spørsmålet lå i dagen: Doping?

– Jeg er skinnende ren («crystal clean»). Helt ren. Min doping er Jesus. Jeg har trent veldig mye og hardt. Spesielt på 5000 og 10.000 meter. Jesus har gitt meg den muligheten, sier Almaz Ayana, konfrontert med påstandene i etterkant.

– Kan ikke si at hun ikke er ren

Det kom fra svensk hold under den internasjonale pressekonferansen etter at Sarah Lahti (21) hadde gitt uttrykk for at Almaz Ayana ikke kunne være helt ren. Hun løp inn til 12. plass, to minutter og ti sekunder bak Ayana, og satte svensk rekord.

Anbefales: OL-trener lot som om han var utøver og lot seg dopingteste

– Jeg tror ikke på at hun er hundre prosent. Det går for lett for henne. Man ser ikke et ansiktsuttrykk, og hun bare kjører på mens vi andre kjemper for livet bak henne. Så stor forskjell kan det ikke være. Jeg kan ikke si at hun ikke er ren, men det finnes litt tvil, forteller 21 år gamle Lahti til Expressen.

– Det er litt lettvint kun å trekke konklusjonen at hun er dopet. Det som er spesielt er at alle løp så fort. Det var veldig forunderlig, og det er nesten slik at man burde måle banen. Men det er OL, og da topper alle formen. I tillegg er forholdene på topp.

Det sier Jostein Hallén. Han er professor i fysiologi ved Norges idrettshøgskole, og vært i friidretten både som utøver og trener. Han ønsker ikke selv i å spekulere i om etiopieren er dopet, og påpeker at det er fullt mulig å løpe 10 000 meter på så kort tid.

– Gud fikk meg hit

Karoline Bjerkeli Grøvdal (26) senket sin personlige rekord med ni sekunder. Så å si alle av de 35 løperne som kom til mål gjorde det med personlig rekord, nasjonsrekord, årsbeste - men først og fremst verdensrekord.

Det ble tidlig klart.

Les også: OL-klare James (28) har vært på flukt i 15 år

Med ni runder igjen lå Almaz Ayana 20 meter foran «feltet» på syv løpere, som også holdt rekordhøy hastighet. Hun passerte 8000 meter på 23.25. Da kinesiske Wang Junxia satte sin, til da, gjeldende verdensrekord i 1993 (29.31), passerte hun på 23.59.

– Dette betyr alt for meg. Gud er den som fikk meg hit. Det betyr enormt mye for meg. Å klare dette er å se en drøm bli virkelighet. Jeg hadde aldri trodd det ville skje og jeg er fantastisk glad, sa Almaz Ayana etter 29.17,45.

Hun vant VM-gull på 5000 meter i fjor og er favoritt til å vinne distansen her i Rio om en uke. Men ekspertene trodde regjerende OL-mester på 10.000 meter, etiopiske Tirunesh Dibaba, og Kenyas Vivian Jepkemoi Cheruiyot ville bli for sterke for henne på den dobbelte åpningsdistansen.

Så du denne? – Min doping er Jesus

– Tiden er veldig rask. Kanskje de som kan forsøke å slå den, er fremtidens løpere, sier Cheruiyot om verdensrekorden.

Saken fortsetter under bildet

HELAFRIKANSK PALØL: Kenyas Vivian Jepkemoi Cheruiyot (til venstre) tok sølvet bak Almaz Ayana. Tirunesh Dibaba (til høyre) fra Etiopia tok bronsen. Foto: Jewel Samad AFP

Dibaba fra gull til bronse

Tirunesh Dibaba, som også vant 10.000-meteren i Beijing-OL, var fornøyd med bronsemedaljen etter å ha blitt mor for første gang for 18 måneder siden. Kenyas Betsy Saina, derimot, uttrykte «mixed feelings». Hun ble nummer fem og mener at hennes tid, personlig beste 30.07,78, burde holdt til gull.

Det var hun langt unna. Nærmere bestemt 50 sekunder.

– Jeg har jobbet veldig hardt. Treningen i det siste har ikke vært veldig forskjellig fra det jeg har gjort tidligere, men den har vært tøff - og den har vært verd det, sier Almaz Ayana.

Les også: Få alt om OL i Juvas OL-guide

Hun virker sjenert, men smiler på oppfordring da pressefotografene vil ha enda et bilde av henne og de to andre medaljevinnerne før de forlater podiet og pressekonferansen. Det er imidlertid feil å si at Almaz Ayana er ukjent, og at verdensrekordløpet kom fullstendig ut av det blå - i de perfekte løpsforholdene fredag formiddag i Rio. Ayana har vært i verdenstoppen på 5000 meter og 3000 meter de siste tre årene, og har heller ikke løpt ueffent på 3000 meter hinder.

PROFESSOR: Jostein Hallén ved Norges idrettshøgskole. Foto: Robert S. Eik VG

«Amatørvurderinger»

Mange reagerte på at 24-åringen spaserte videre etter verdensrekorden, og Ayana så forholdsvis upåvirket ut selv om hun løp tidenes raskeste 10 000 meter. Amatørvurderinger, mener professor Hallén.

– Det er litt amatørvurderinger. Den franske båten som vant roingen så også helt upåvirket ut, mens de norske roerne som ble nummer tre var helt ferdige. Det er noe som veldig ofte skjer med vinnere. Det sier ikke at hun har mer å gå på, og at hun ikke tok ut alt. Det er lite man skal holde igjen før du ser helt upåvirket ut, påpeker Hallén.

Men Almaz Ayana, som trenes av sin mann Soresa Fida, pådro seg en kneskade rett etter finalen i stevneserien Diamond League i Zürich i fjor høst. Hun løp i konkurranse for første gang igjen i Diamond League-stevnet i Doha i starten av denne sesongen.

Det er også sånt som får folk til å stusse.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder