MÅTTE FORTE SEG Å FJERNE VORTE: Karoline Bjerkeli Grøvdal smilte under pressetreffet utenfor det norske utøverhotellet i Barcelona før EM-debuten på 10.000 meter. Foto: Cornelius Poppe/Scanpix

Cellegift reddet EM-formen

BARCELONA (VG Nett) Hvert steg var vondt for friidrettskometen Karoline Bjerkeli Grøvdal (20) - før sterkeste lut fikk henne EM-klar.

ARTIKKELEN ER OVER NI ÅR GAMMEL
Slik brukes cellegift

- Å løpe var som å tråkke på en nål for hvert skritt, forteller Bjerkeli Grøvdal til VG Nett i Barcelona.

Hun skal ut på 10.000 meter i EM på Olympiastadion fra 1992 i kveld klokken 21. Men på forsommeren skapte en vorte under foten store skadeplager, og for ei som lever av å løpe er omfanget av et slikt problem åpenbart. Derfor gikk turen til Volvat medisinske senter for en måned siden, hvor cellegift, vanligvis mest brukt til å behandle kreftpasienter, ble løsningen.

- Jeg fikk satt en sprøyte med cellegift rett under foten som drepte alle cellene. Det har hjulpet meg mye. Jeg var ute og sprang en time etter inngrepet, forteller Bjerkeli Grøvdal.

Jenta fra Isfjorden ville vært nødt til å løpe med lokalbedøvelse hver eneste økt for å gå trent skikkelig uten inngrepet.

- Nå føles det bra. 10.000 meteren blir hard, og det er en distanse som krever at man piner seg, sier Bjerkeli Grøvdal, som tok tre gull i junior-EM i fjor, og som ble kåret til årets «Rising Star» av Det europeiske friidrettsforbundet i 2009.

Tro på Bjerkeli Grøvdal?Diskuter EM her!

20-åringen er neppe noen medaljekandidat på papiret. Hun har aldri løpt 10.000 meter på bane før, og skal i utgangspunktet være med i årets EM for å lære. Dermed blir det vanskelig å kopiere Susanne Wigenes EM-sølv fra 2006.

- Jeg husker at jeg var i junior-VM da, og fulgte med. Men jeg tenker ikke på medalje nå, sier Bjerkeli Grøvdal.

Hun tror vinnertiden blir ned mot 30 minutter, og har selv som mål å komme under 31 minutter. Noe spurtoppgjør om plasseringene ser hun imidlertid ikke frem til.

- Jeg er ikke superrask i spurter, og håper vel det ikke blir spurt om plasseringene. Men etter 9900 meter har jeg forhåpentlig mer å by på enn mange av konkurrentene, sier Bjerkeli Grøvdal, som lenge vurderte å stille på 3000 meter hinder i EM, men til slutt droppet det.

Hun er påmeldt på 5000 meter også, men tar avgjørelsen om å stille først etter den doble distansen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder