I EKSTASE: Slik så det ut da Alberto Salazar (midten) klemte til med Galen Rupp (til venstre) og Bernard Lagat (til høyre) under VM i Daegu i 2011. Salazar blir beskyldt for å ha hatt doping som ett av sine «treningsvirkemidler». Foto:Jung Yeon-Je,AFP

Stjernetrener lover å bevise sin uskyld

Mo Farahs gulltrener blir beskyldt for doping

Mo Farah (32) trakk seg fra et Diamond League-stevne da treneren hans ble anklaget for doping. Nå tar Alberto Salazar (56) til motmæle.

Øyvind Knoph Askeland
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

– Jeg har sagt hele veien at jeg tror på en ren idrett, hardt arbeid og jeg tilbakeviser alle påstander om doping, sier Salazar i et intervju med The Guardian.

Det var BBC og det amerikanske nyhetsnettstedet ProPublica som presenterte en dokumentar der treneren, som har gullvinneren på 5.000 og 10.000 meter fra London-OL, Mo Farah, i stallen, ble anklaget for doping.

Les også: – Stjernetrener knyttet til doping

– Upresist og ubegrunnet

Ifølge dokumentaren skal amerikanske Salazar ha gitt en annen av sine utøvere, Galen Rupp, testosteron i forkant av sølvmedaljen han tok bak Farah på 10.000-meteren i samme OL for tre år siden.

– BBC og ProPublica har gjennomført upresis og ubegrunnet journalistikk, uten å ta noe hensyn til hverken Galen eller Mo, sier Salazar.

Artikkelen fortsetter under bildet.

GULLVINNEREN: Mo Farah løper inn til gullmedalje på 5.000-meteren i London-OL. Han liker dårlig at treneren blir koblet til doping. Foto:Olivier Morin,AFP

– Gitt den tiden BBC og ProPublica har brukt på å komme opp med disse falske anklagene, håper jeg pressen og fansen gir meg tid til å motbevise dette. Jeg vil dokumentere og presentere fakta så snart jeg kan. På den måten kan Galen og Mo konsentrere seg om det de elsker og har jobbet så hardt for å oppnå, fortsetter han.

Salazar har siden 2011 vært Mo Farahs trener. Da beskyldningene kom frem i dokumentaren «Catch me if you can», trakk langdistanseløperen seg fra Diamond League-stevnet på hjemmebane i Birmingham.

– Jeg er følelsesmessig og fysisk utmattet, sa britenes superpopulære langdistansekonge da.

Nedbrutt Farah

Det er først og fremst Kara Goucher, bronsemedaljevinner på 10.000 meter fra VM i 2007, som ifølge The Guardian står åpent frem om dopingbeskyldningene. Goucher trente på Salazars Nike-sponsede senter i Oregon frem til 2013. Hun hevder at Salazar prøvde å få et medisinsk unntak for Rupp slik at han kunne ta prestasjonsfremmende midler intravenøst.

Les også:Wada om russiske dopingpåstander: – Sjokkerende

Farah sier han vil bryte samarbeidet med Alberto Salazar hvis han ikke klarer å bevise at påstandene i dokumentaren er feil.

– Jeg forlater ikke Alberto fordi jeg ikke har sett noen klare bevis. Jeg har ikke gjort noe, men mitt renommé blir ødelagt, dere tar livet av meg, sa Mo Farah til pressen søndag.

– Hvis beskyldningene viser seg å være sanne og Alberto har gått over streken, vil jeg være den første til å forlate ham, tilføyet han.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder