HEKTISK KVELD: Ingvill Måkestad Bovim (33) kan få kjørt seg på 1500 meteren i Stockholm stadion. Feltet som starter klokken 21.50 er karakterisert som årets beste og et kjempefelt. Måkestad Bovim tok 9. plass i EM (bildet). Orker hun ikke henge med i kveld, kan hun droppe retur til Zürich neste torsdag. Foto:Lise Åserud,NTB scanpix

Måkestad Bovim: Skjebneløp mot verdens beste

Treneren: Ingvill kan komme under årsbeste

Eksperten: Bør henge seg på EM-gullvinneren

Ingvill Måkestad Bovim (33) kan komme til å droppe neste
planlagte Diamond League-stevne hvis hun går på en smell mot verdenstoppen i årets beste felt på Stockholm stadion i kveld.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

- Hun skal løpe i Zürich neste torsdag. Men det er avhengig av at det går brukbart i kveld, bekrefter Ingvill Måkestad Bovims trener Knut Jæger Hansen overfor VG.

Ingvill Måkestad Bovim løp for bronsemedalje på 1500 meteren i friidretts-EM i Zürich for seks dager siden. Hun gikk imidlertid tom et par hundre meter før mål og havnet på 9. plass – nesten fem sekunder bak Nederlands gullvinner Sifan Hassan (21).

Sluttkjørt?

- Hun løp bra taktisk, og smart, fra start. Men det var hennes dårligste løp i år på sisterunden. Det kan ha forskjellige forklaringer. Én kan være at hun er sluttkjørt. Det får vi se på i kveld, med ekstra spenning fordi det er et tøft felt, sier Knut Jæger Hansen.

LANGT BAK: Ingvill Måkestad Bovim var fem sekunder bak vinner Sifan Hassan fra Nederland på 1500 meterfinalen på Letzigrund stadion i Zürich fredag. Til høyre Sveriges sølvvinner og regjerende verdensmester, Abeba Aregawi. Foto:Lise Åserud,NTB scanpix

De to har ennå ikke analysert hva som gikk – delvis – galt i EM. Mistanken er at dårlig treningsgrunnlag i vinter er årsak til «dippen».

Men konklusjonen trekkes først etter Stockholm-løpet i kveld. Det er «lettere» da, etter å ha fått bekreftelsen på om det var dagsformen eller noe mer grunnleggende som gjorde negativt utslag i Zürich for en uke siden.

Han mener at feltet på 1500 meteren i Stockholms Diamond League klokken 21.50 – stevnets siste øvelse – er årets beste. Det består blant andre av EM-gullvinner Sifan Hassan, Sveriges regjerende verdensmester og EM-sølvvinner Abeba Aregawi, Etiopias Genzebe Dibaba (pers 3.57,54), USAs fartsholder Jennifer Simpson (3.57,22) og Sverige EM-gullvinner på 5000 meter, Meraf Bahta (25) – som er ute etter å senke persen 4.03,16 med tre sekunder på Stockholm stadion i kveld.

Kjempefelt

- Det vil si den norske rekorden til Grete Waitz (4.00,55 fra 1978). Det burde gå ned mot årsbeste for Ingvill (Måkestad Bovim), sier NRKs friidrettskommentator Lars Lystad (69).

Han begynner NRKs sending fra Stockholm i kveld med å kommentere Henrik Ingebrigtsens 800 meterløp klokken 19.48, der Norges eneste medaljevinner i EM (sølv på 1500 m) har som mål å løpe ett sekund raskere enn persen 1,48,09 fra Tønsberg tidligere i sommer.

Han mener at Ingvill Måkestad Bovim bør klare å henge på Meraf Bahta, fordi hun bare var ett tidels sekund bak den nye svenske løpsyndlingen på distansen i Glasgow tidligere i sommer, da hun satt årsbeste 4.04,33 (senere 4.04,11).

Lars Lystad – som er inne i sin siste sesong før han går av med pensjon ved nyttår – understreker imidlertid at «det er et kjempefelt» med alle de beste i verden på startstreken.

- Går det fort fra start, er jeg redd det kan gå for fort for Ingvill, sier han.

Overtar for haren

Knut Jæger Hansen er sikker på at det kommer til å gå fort. Det er to grunner til det: 1) En såkalt hare har i oppdrag å trekke opp farten, 2) USAs Jennifer Simpson har for vane å overta harens jobb nå hun gir seg.

- Alle har satt årsbeste i felt der Simpson har dratt. Hun har lyst til det, og nå er hun tilbake. Det kommer til å gå fort, sier Knut Jæger Hansen.

- Ingvill kan komme under årsbeste hvis hun er i samme slag som i juli. Men vi er usikker på formen, innrømmer han.

Jennifer Simpson vant VM-gull på 1500 meter for tre år siden, da Ingvill Måkestad Bovim tok 6. plass. I Paris 5. juli løp hun inn til årsbeste 3.57,22, men ble slått av Sifan Hassan med 22 hundredeler.

SLÅTT PÅ STREKEN: USAs Jennifer Simpson presset seg til topptiden 3.57,22 i Paris 5. juli, men ble slått med 22 hundredeler av Nederlands Sifan Hassan (21) - som vant EM-gull i Zürich sist fredag. Foto:Miguel Medina,Afp

Dobbelt i NM

Av 15 løpere på 1500 meteren i kveld har Ingvill Måkestad Bovim nest svakeste årsbeste. Hennes personlige rekord 4.02,20 fra Rieti 2010 gir henne 11. plass over «perser».

- Ingvills plan er å løpe så billig som mulig, så lenge som mulig. Hun skal være mindre aktiv enn i EM, sier Knut Jæger Hansen.

I morgen må hun på den annen side få opp farten rett etter frokost, for å rekke et fly til Gardermoen – som i henhold til rutetid skal lande 11.50.

To timer senere starter hennes kvalifiseringsheat på 1500 meter i NM på Jessheim. Finalen går lørdag ettermiddag. Går det «galt» i Stockholm i kveld, tar hun 800 meter lørdag og søndag i samme slengen – og dropper Zürich førstkommende torsdag.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder