I HØYDEN: Ingvill Måkestad Bovim ankom Sierra Nevada torsdag og gjennomførte fredag en styrkeøkt på sportssenteret. Det ligger på 2300 meters høyde. Foto: Lillian Holden , VG

Bovim etter motgangen: – Jeg har ikke råd til å gjøre feil

•  Forbereder seg til Rio-OL i høyden i Spania

SIERRA NEVADA (VG) De siste tre årene har Ingvill Måkestad Bovim (34) opplevd mye motgang. Men i OL-året 2016 vet hun at alt må klaffe - derfor trener hun som om hun skulle være skadet.

Lillian Holden
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

– Vi har lagt opp ting annerledes, og trener på en tryggere måte. Vi skal kjøre veldig «safe» fram til 1. januar, sier Bovim til VG.

Iført smarte briller og treningsklær sprudler Bovim av energi på sportssenteret Centro de Alto Rendimiento i Sierra Nevada. På 2300 meters høyde skal 34-åringen legge grunnlaget for det hun håper blir en jubelsesong kommende år.

Men da må hun unngå uflaks og motgang. Bovim har fått de siste sesongene amputert, og det hele startet med OL i London i 2012. Løpestjernen meldte om storform, men like før startskuddet skulle gå for distansen hun hadde ventet på i en årrekke, dro hun på seg en alvorlig akillesskade. OL endte i tårer, og Bovim fikk et langt avbrekk.

Det brukte hun til å få sønnen Ferdinand (2), og i 2014 var hun tilbake på løpebanen. Men nok en gang kranglet akillessenen, denne gangen i motsatt fot. Og ikke nok med det - under årets comeback pådro hun seg en strekkskade, og ble nok en gang satt ut av spill.

– Det som skjedde i OL var forferdelig kjipt å oppleve. Men skaden i sommer var lettere å takle. Det var ti skritt tilbake, men ikke helt stopp, forklarer hun.

Les også: Ingvills OL-satsing kan sprenge familiebudsjettet

Tre måneder i Sør-Afrika

Bovim tror hun ble litt for ivrig da hun skulle gjøre comeback på løpebanen, og at det var årsaken til at det gikk galt. Nå har hun lært.

– Nå trener vi som om jeg er skadet, selv om jeg ikke er det, smiler hun.

Trygt og sikkert, hele veien. Bovim vet at dersom hun skal kunne oppfylle drømmen om startstreken i OL neste sommer, må alt gå etter planen de neste ti månedene.

– Dette er et veldig viktig år, og da må man gjøre de rette valgene. Jeg har ikke råd til å gjøre feil, sier hun. Den 18. desember setter hun seg på flyet sammen med ektemann og sønn, og reiser sørover for et tre måneder langt opphold i Sør-Afrika. Deretter har hun planen klar for hva som skal skje fram til takeoff Rio, i jakten på toppformen.

– Jeg vet hvor nær jeg var under OL i London, og jeg vet at jeg kan komme dit igjen. Jeg er ferdig med å konkurrere på et halvbra nivå, det er ikke der jeg vil være. Greier jeg ikke å være bedre enn det, er jeg ferdig nå. Men jeg ser for meg at jeg vil greie det, og at jeg ikke gir meg som løper, sier hun.

Les også: Bovim om skade-nedturen: – Jeg hylskrek

Drømmer om finale

Og dersom Bovim holder seg skadefri og finner formtoppen til lekene starter, tror hun det kan holde langt.

– Jeg skal gjennom forsøk og semi før finalen. I hodet mitt tenker jeg nesten ikke finale. Men det er de 12 jentene som havner der som kan ta medalje, og jeg vet at hvis - når - jeg står i finalen, tenker jeg at jeg kan slå dem.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder