SISTE HINDER: Vladimir Vukicevic (23) og Norge klarte ikke å berge plassen i lag-EMs Super League for ett år siden. I Tallinn i formiddag må han helst knipe åtte-ti poeng for norsk opprykk fra 1. divisjon. Norge ligger på 5. plass foran siste dag. De tre beste nasjonene rykker opp.
SISTE HINDER: Vladimir Vukicevic (23) og Norge klarte ikke å berge plassen i lag-EMs Super League for ett år siden. I Tallinn i formiddag må han helst knipe åtte-ti poeng for norsk opprykk fra 1. divisjon. Norge ligger på 5. plass foran siste dag. De tre beste nasjonene rykker opp. Foto:Scott Heppell,Ap

Hekk-Vukicevic: Har sluttet å trippe

To fridager i uken for å bli bedre * Mer skadet enn frisk i fjor

FRIIDRETT

TALLINN (VG) Vladimir Vukicevic (23) har lagt av seg
trippingen foran første hekk og håper han vil være i sitt livs form i Zürich-EM om snaut to måneder.

Publisert:

- Det kan bli avgjørende. Jeg er ganske høy (193 cm) og det er 13,72 meter til første hekk. Før kom jeg litt for nær. Nå «kjøper» jeg meg rom og slipper å trippe før første hekk, sier Vladimir Vukicevic til VG.

Klokken 12.25 i formiddag norsk tid gå han ned i startblokkene for å skaffe Norge sårt tiltrengte poeng i lag-EM. Foran dag to er det bare 4,5 poeng opp til 3. plass sammenlagt. 12 nasjoner deltar i lagmesterskapets 1. divisjon. De tre beste rykker opp til Super League.

Individuell seier gir 12 poeng, 2. plass 11, 3. plass 10 og så videre.

Fra åtte til syv

På bakgrunn av årsbeste 13,71 er Vladimir Vukicevic god nok til å håve inn ti poeng. Når det gjelder personlig rekord (13,55 – norsk rekord 2012), skal imidlertid fem konkurrenter være bedre enn ham.

Hva det til slutt ender med, avhenger av hvor godt han treffer med sitt nye løpesett.

Syv steg i stedet for åtte frem til første hekk.

- Det er ikke sikkert syv steg er rett for meg. Det er litt forvirrende. Jeg vil prøve det før Rio-OL (2016). Slike endringer tar tid. Men jeg satser på at det går bra. Det kan bli bra, sier han.

- Jeg er spent. Starten sitter bra. Men det er om å gjøre å få fart, tilføyer Vladimir Vukicevic.

Alle gjør det

Han har holdt på siden mars, med syv steg, og understreker at det skal mye til før han bytter tilbake til åtte. Han «kjører på». Alle de beste i verden, pappa og trener Petar Vukicevic anslår topp 20, bruker syv steg.

På den annen side mener Vladimir at det er en trend som ikke slår like heldig ut for alle, og han ville ikke satset på syv hvis han var åtte centimeter lavere.

- Hadde jeg vært en åttifem (185 cm) ville jeg ikke gjort det. Jeg er en frekvent type, forklarer han – uten at vi skal gå nærmere inn på det.

Det er komplisert.

- Er det et eksperiment?

- Nei, svarer Petar Vukicevic.

Veldig sterk

Han er ikke med i Tallinn, men er tilbake i trenergjerningen for fullt etter «Vukicevic-saken» høsten 2012.

- Det er et forsøk på å bli en enda bedre hekkeløper. Han må lære det helt på nytt og han slet i begynnelsen. Men det ideelle er syv steg. Jeg håper og tror han kan bygge et akseptabelt nivå med syv steg, på grunn av høyden og styrken hans, fortsetter Petar Vukicevic.

Han er klar på at sønnen må bli enda sterkere, men også at han allerede er veldig sterk fysisk. Det er ikke mange hekkeløpere som er sterkere, hevder han.

Vladimir Vukicevic mener han «var som best» sommersesongen 2012 – den sesongen storesøster Christina Vukicevic (28) meldte avbud til OL etter EM-nedturen i Helsinki – og innendørssesongen 2013 (norsk rek 60 m hekk).

I fjor løp han på 13,69 «med masse skader» og ble nummer tre i U23-EM «på ren skjær vilje».

Mål: Ordentlig EM

- Han var ufattelig uheldig med skader i fjor. Han var mer skadet enn frisk, sier Petar Vukicevic.

- Jeg er bedre nå enn for to år siden. Da hadde jeg 13,77, nå har jeg allerede løpt på 13,71. Men her gjelder det å sanke flest mulig poeng for Norge. Kanskje klarer jeg det. Han fra Hellas (Konstadinos Douvalidis) er favoritt. Det er et par som ligger på 13,65 til 13,70. Der er jeg, sier Vladimir Vukicevic.

I bunn og grunn ser han likevel noe lenger frem i tid. Det «ordentlige» EM i Zürich i midten av august er for ham, som for «alle», sesongens store mål.

- Da skal jeg være i mitt livs form, og forhåpentligvis sette norsk rekord, sier han.

Mer hvile

Han har ikke bare redusert antall steg foran første hekk for å kunne innfri det målet. Han har også kuttet antall treningsdager, eller økt antall fridager.

- Jeg har begynt med to fridager i uken (før: én) for å få mer hvile og dermed kunne øke kvaliteten på øktene. Det betyr «mer hekk», høyere intensitet, mer spesifikk trening, to hekk-økter i uken, sier Vladimir Vukicevic.