BESTEKOMPISER: Her har Karsten Warholm (t.v.) sin første gullmedalje rundt halsen. Hans nærmeste venn Kristian Dragsund Mork (t.h.) skal ha sin del av æren for at Warholm nå kan smykke seg med VM-gull. Foto: Privat

Bestevennen rørt av Warholms tårer: – På 15 år har jeg aldri sett ham gråte

Kristian Dragsund Mork (21) har kjent Karsten Warholm (21) siden han var seks år. Han beskriver følelsene etter VM-gullet som helt unike.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

– Det var ekstremt sterkt. Jeg har kjent ham i 15 år og aldri opplevd det før. Da jeg så ham slippe følelsene løs, kom det noen tårer i øyekroken, sier Kristian Dragsund Mork til VG.

Det ble en emosjonell kveld for Kristian Dragsund Mork, som i likhet med Warholm måtte klype seg i armen da det utrolige skjedde.

Sammen med 400 andre fremmøtte på kulturhuset i Ulsteinvik så han bestekameraten Karsten Warholm løpe inn til VM-gull på 400 meter hekk i London.

Les også: – Årets idrettsutøver i Norge

I 2002 begynte de på samme barneskole. Siden den gang har de hatt et nært vennskap, og prøver å se hverandre så ofte de har muligheten.

– Han er nok min beste venn av alle i livet, sier Dragsund Mork, som var til stede da Warholm vant i både Oslo og Stockholm.

– Det var litt bittert å ikke være i London. Det hadde vært så sinnssykt kult, sier kameraten.

Les også: Karsten samlet Norge til et rike

TÅREVÅT: Karsten Warholm slapp følelsene løs etter at han sprang inn til VM- gull på 400 meter hekk i London. Foto: Heiko Junge NTB Scanpix

Overtalte Warholm til å løpe

I gymtimene sprang Karsten Warholm fra alt og alle fra første stund. Kristian Dragsund Mork begynte på friidrett i tidlig alder. Han skal ha sin del av æren for at Warholm gjorde det samme.

En sommerdag i 2003 skulle Karsten Warholm bare en tur i butikken da bestekompisen ville at han skulle være med og løpe.

– Jeg klarte å overtale ham. Han sprang i dongeribukse, men løp fra alle likevel. Da fikk han smaken på det, sier Dragsund Mork.

STARTEN: Iført dongeribukse distanserer Karsten Warholm (nummer 93) både bestekompisen Kristian Dragsund Mork (nummer 110) og de andre konkurrentene i sitt aller første løp. Foto: Privat

I ungdomstiden har de trent sammen tre-fire dager hver eneste uke. Kameraten ga seg helt som 19-åring og studerer nå økonomi og administrasjon i Trondheim.

– De eneste gangene jeg har tatt medalje er vel når jeg har løpt stafett med Karsten på laget. Da holdt det å løpe helt gjennomsnittlig for å vinne, ler han.

Les også: Slik ble Warholm verdens beste

Kompisen tror at Warholms forhold til idretten er den største årsaken til at han har nådd så langt at han blir omtalt som «Norges nye nasjonalhelt».

– Han har alltid vært best, men har samtidig «køddet» litt og hatt det gøy på trening. Når han i tillegg har blitt mer opptatt av kosthold og blitt voksen, har det virkelig begynt å fungere.

Mamma ga Karsten (16) fotballnekt

Karsten Warholms allsidige idrettsoppvekst blir ofte omtalt som mye av årsaken til suksessen. Det er bare halvannet år siden den tidligere ti-kjemperen virkelig begynte å spesialisere seg på 400 meter hekk.

I barndommen viste Warholm seg frem også i andre idretter. På fotballbanen beskrives han som en rask spiller med god skuddfot.

– Han var mest spiss, men i de tidlige årene på barneskolen stod han ofte i mål. Da løp han ofte over hele banen og scoret, og det var ikke uvanlig at han var toppscorer i kampen selv som keeper, forteller Kristian Dragsund Mork.

FOTBALLGLEDE: Kristian Dragsund Mork (t.v.) og Karsten Warholm (midten) holder humøret oppe til tross for tap etter en Norway Cup-kamp i 2009. Foto: Privat

Karsten Warholm begynte å spille fotball som syvåring, og kameraten tror han kunne blitt en brukbar spiss i OBOS-ligaen om han hadde satset for fullt.

Fra han var 16 år har Warholm imidlertid satset hundre prosent på friidrett, etter at mamma Kristine Haddal satte ned foten.

– Karsten har vel aldri blitt skadet i friidretten, men da vi var 16 år brakk han kragebeinet i en fotballkamp. Etter det fikk han ikke lov av moren til å spille fotball lenger, sier Dragsund Mork.

GUTTA PÅ TUR: Kristian Dragsund Mork og Karsten Warholm i England for å se favorittlaget Manchester United slå Birmingham 1-0 i 2009. Det er kanskje ingen overraskelse at lynraske Ryan Giggs var Warholms største helt. Foto: Privat

I september skal de i samme konfirmasjon. Festen utsettes imidlertid til Warholm er ferdig med de siste Diamond League-stevnene. Da skal hele vennegjengen på oktoberfest i Stryn.

– Da kan han forhåpentligvis slippe seg litt løs og feire litt, sier kameraten.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder