Sportskalender

Gå til
Friidrettspresident Sebastian Coe opplyste om flere endringer knyttet til transkvinners deltakelse i friidretten torsdag.

Transkvinner nektes deltakelse i friidretten

Det internasjonale friidrettsforbundet (WA) har avgjort at transkvinner som gikk gjennom puberteten som mann, ikke får delta i framtidige konkurranser.

  • NTB
Publisert:

Det var forbundspresident Sebastian Coe som opplyste om endringene torsdag. Forbudet vil gjelde fra 31. mars.

– Avgjørelsen ble tatt sammen med 40 medlemsland, våre utøvere, trenere og sammen med utøverkomiteen, sa Coe, ifølge Sky Sports.

Det nye regelverket rammer transkvinner som gikk gjennom puberteten som mann. Coe sa videre at de nå skal nedsettes en arbeidsgruppe som skal undersøke temaet dypere.

– Vi sier ikke nei til transkvinner for alltid, sa han.

Les også

Opphever utestengelsen av Russland etter dopingskandalen

Det internasjonale friidrettsforbundet (WA) har besluttet at Russland ikke lenger skal være utestengt som følge av…

Transpersoner i idretten har vært et hett tema de siste årene. Blant annet skaper de strenge testosteronreglene problemer for transpersoner.

I fjor bestemte både Det internasjonale svømmeforbundet (Fina) og Det internasjonale rugbyforbundet at transpersoner ikke får delta i kvinneklassen.

Etter at transkvinnen Lia Thomas vant collegemesterskapet i svømming for kvinner i mars i fjor, etter å ha tidligere deltatt som mann, har debatten om transkvinner i idretten skutt fart.

Les også

Flere forbund setter foten ned for transkvinner

I svømming og rugby er transkvinner ikke lenger velkomne i kvinneklassen.

I tillegg til å utestenge transkvinner, har WA også strammet inn reglene rundt testosteronnivå. Heretter kan personer med forskjeller eller forstyrrelser i kjønnsutviklingen (DSD) ha 2,5 nmol (nanomol) per liter. Tidligere har grensen vært på 5 nmol.

De nye reglene vil blant annet berøre den sørafrikanske OL-gullvinneren Caster Semenya, skriver Reuters. 32-åringen har i flere år vært i søkelyset som følge av høyt testosteronnivå.

Publisert:

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no