Vil ikke snakke om kjønnstesten

Løper Bislett Games på torsdag

PÅ PLASS I OSLO: Her er omdiskuterte Caster Semenya i lobbyen på Oslo Plaza tirsdag ettermiddag. Torsdag løper hun 800 meter under Bislet Games. Foto: Stian Lysberg Solum, Scanpix

Semenya: - Jeg føler meg velkommen

OSLO PLAZA (VG Nett) Kontroversielle Caster Semenya (20) forsøker å legge diskusjonen om sportshistoriens mest omtalte kjønnstest bak seg.

 • Anders K. Christiansen

Artikkelen er over ni år gammel

Caster Semenya

Hun inntok friidrettsverden som et stjerneskudd med VM-gull på 800-meter for to år siden. Så kom debatten om Semenya egentlig er en kvinne.

Flere av konkurrentene klaget høylydt. De mente hun fremsto som en mann. Det internasjonale friidrettsforbundet svarte med å plassere den sørafrikanske utøveren på sidelinjen.

Først elleve måneder og flere kjønnstester senere forelå det et svar: Semenya blir definert som kvinne.

Om to dager løper hun foran norske tilskuere på Bislett stadion i Oslo. På spørsmål fra VG Nett om 20-åringen føler seg velkommen tilbake i friidrettsverden, svarer hun rolig, høflig - og med en dyp røst:

- Ja, jeg har alltid følt meg velkommen. Men et menneske kan ikke alltid være lykkelig. Folk prater...

Vil legge historien bak seg

Semenya stilte opp på pressekonferanse i Oslo sentrum i ettermiddag. Seansen ble åpnet med klar beskjed om at alle utenomsportslige spørsmål ville forbli ubesvart.

Og da enkelte journalister ville prate med Semenya på tomannshånd en halvtime senere, forsøkte manager Jukka Härkönen å få se flere av spørsmålene på forhånd.

- Caster har opplevd veldig mye som en 20-årig ung kvinne. Dersom media bare skal fortsette å skrive om denne historien, så blir vi aldri ferdig. Min jobb er å støtte henne, slik at hun kan være lykkelig og drive med sporten sin. Avgjørelsen er tatt, og hun får fortsette, sier finnen til VG Nett.

2009-UTGAVEN: Semenya kom som et stjerneskudd i friidrettsverden i 2009. Da vant hun 800-meteren under VM i Berlin. Foto: AP

Han vet bedre enn de fleste hva slags press Semenya har opplevd i ung alder. En hel sportsverden har diskutert hvorvidt hun er kvinne eller mann.

Sportsinteressert? Følg VG Nett på Facebook

Påkjenningen har vært formidabel.

- Jeg liker ikke det å være berømt. Som person er jeg veldig sjenert, smiler hun forsiktig.

På spørsmål om hun noen gang vurderte å gi seg som friidrettsutøver, svarer hun:

- Nei, egentlig ikke. Jeg visste at jeg ville komme tilbake for å løpe. Men jeg var ikke meg selv på den tiden. Jeg satt bare hjemme og snakket til meg selv. Jeg trengte en pause.

Letter på sløret

Men selv om lysten til å prate ikke var så stor, så lettet Semenya så vidt på sløret ved et par anledninger i dag. Hun innrømmet at de siste årene har vært preget av både opp- og nedturer.

Tiden da hun var utestengt var spesielt vanskelig.

- Det var ikke lett. Men jeg hadde manageren og treningspartnerne ved min side. De ville ha meg med på trening. Men det ønsket jeg ikke. Jeg spurte hvorfor jeg skulle trene når alt var så usikkert. Men de ga seg aldri. Jeg ga beskjed om å ringe meg når det var klart om jeg kunne løpe igjen, sier hun.

- Noen ganger var jeg lei meg, andre ganger glad. Det gikk opp og ned.

- Hvor viktig er løping for deg?

- Det betyr alt. Løpingen gjør meg lykkelig.

VG Nett-debatt:Leserne diskuterer friidrett. Delta her.

Håper på god Bislett-mottakelse

Den sørafrikanske jenta løp 800 på 1.55.45 i 2009. Det er sterkt i seg selv - og enda mer oppsiktsvekkende med tanke på hvor ung hun er. For å slå verdensrekorden, må hun løpe enda et par sekunder raskere.

- Kanskje en gang i fremtiden. Jeg er ikke der i dag, smiler hun forsiktig - vel vitende om at hun løp på 1.58,88 i USA for noen dager siden.

20-åringen stjal all oppmerksomheten på dagens pressekonferanse. Norske Ingvill Måkestad Bovim ble stående i en døråpning og se hvordan journalistene flokket seg rundt den sørafrikanske 800-meterløperen.

- Hva slags forhåpninger har du til publikum på Bislett?

- Jeg har et godt forhold til fansen. På torsdag vil jeg gjøre publikum lykkelige, slik at jeg gir noe tilbake til dem, sier Caster Semenya til VG Nett.

MØTTE MEDIA: Friidrettsutøverne Caster Semenya og Ingvill Måkestad Bovim under pressekonferansen to dager før Bislett Games. Foto: Stian Lysberg Solum, Scanpix

Flere artikler

 1. Omstridte Caster Semenya klar for Bislett Games

 2. Pluss content

  Caster Semenya (25): OLs mest kontroversielle gullfavoritt

 3. Verdensmesteren ingen ville gratulere

 4. Her ankommer verdens raskeste mann Norge

 5. Bolt: - Folk forventer for mye av meg

Fra andre aviser

 1. Caster Semenya klar for Bislett Games

  Aftenposten
 2. Tvekjønnet måtte betale medgift

  Bergens Tidende
 3. Slik ble OL-vinneren idrettens store dilemma

  Bergens Tidende
 4. Slik ble OL-vinneren idrettens store dilemma

  Fædrelandsvennen
 5. Her er sprintstjernens resept for å slippe skader

  Bergens Tidende
 6. Her er sprintstjernens resept for å slippe skader

  Fædrelandsvennen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder