DEN ANDRE FOTEN: Henrik Ingebrigtsen (24) plages av en vond tå på venstre fot. Han bruker halvannen størrelse større sko nå enn for syv-åtte år siden. Natt til torsdag løper han i første kvalikheat på 1500 meter i VM. Foto:Vidar Ruud,NTB scanpix

Henrik Ingebrigtsen før innledende heat natt til torsdag: – Sliter med en betennelse som gamle folk får

Har gått opp halvannen størrelse i sko ** Raringene borte i semifinalen

BEIJING (VG) Henrik Ingebrigtsen (24) brukte for små sko da han var yngre. Nå sliter han med en betent og vond tå, «slik som gamle folk får».

– Den var ganske sår i går, etter en treningsøkt på bane (treningsbanen i Beijing). Nå er den ganske bra. Det er en betennelse, slik som gamle folk får. En slitasje i leddet, fortalte Henrik Ingebrigtsen til VG i forbindelse med hans pressetreff tirsdag.

Natt til torsdag klokken 04.35 løper han innledende heat på 1500 meter i Fugleredet, Beijings OL-stadion fra 2008. Han starter i det første av tre heat. De første seks i hvert heat går videre, pluss de neste seks beste tidene totalt.

Lenke til heat-sammensetningene HER

– Bort med løgnasane

Henrik Ingebrigtsen er enig med NRKs ekspertkommentator, OLgullvinner Vebjørn Rodal (1996 på 800 m), om at det kan bli tøffere å avansere fra det enn fra en eventuell semifinale fredag.

Finalen går på VMs siste dag, søndag.

– Ja, til semifinalene er det luket bort noen av «løgnasane». Det er Sandnes og Stavanger-dialekt og betyr «raringene». De som da er igjen har løpt mot hverandre mange ganger før. Det innebærer at det blir mer orden og system, forklarer Henrik Ingebrigtsen.

Orden på tåa på venstre fot, får han imidlertid ikke med det første. Han har slitt med den en god stund, og må leve med den - og smertene fra den - til over VM og sesongen er slutt, i alle fall.

Han kommer antkelig til å smøre den med smerte og betennelsesdempende voltarenkrem før start i natt norsk tid.

Les mer om den vonde tåa i denne kommentaren

Alle problemer på en side

Han ble tråkket på under EM-finalen i Zürich i fjor og blødde kraftig fra en tå. Men den hendelsen - da han vant sølv - har ikke med den kronisk vonde tåa å gjøre.

– Hva årsaken til at du har pådratt deg en gammel manns lidelse?

– Jeg brukte ganske små sko før. Da jeg var 16 til 17 år gammel brukte jeg størrelse 43,5. Nå bruker jeg 44,5 til 45, svarer han.

NOK Å VELGE I: Henrik Ingebrigtsens joggesko-skap hjemme i Sandnes. Foto:Bjørn S. Delebekk,VG

– Alle mine problemer sitter på venstre side. Det er naturlig at venstre side av kroppen er litt svakere. Det er naturlig. Jeg er høyrehendt og sterkest på høyre side. Dessuten har jeg en liten feilstilling i føttene. Jeg pronerer, tilføyer han.

På spørsmål om det er noe han kan gjøre med tåa, operere eller fjerne den, svarer han at han «tror» han kan sette kortison i leddet. Men det akter han ikke å gjøre.

Norges EM-gullvinner, som tok 5. plass i London-OL rett etter triumfen i Helsinki sommeren for tre år siden, påpeker også at han en eller annen gang har slått alle han vil møte på 1500-meteren her i VM.

– Frykter du at noe skal skje?

– Ja, at en foran faller, eller en albue i trynet, sier han med tanke på innledende runde klokken 10.35 lokal tid.

– Ser det ikke for seg

Henrik Ingebrigtsen ble nummer åtte, med 3.37,52, i VM-finalen i Moskva for to år siden.

Her ser han for seg tre tider - innledende, semifinalen og finalen - på rundt 3.37. Helst et par sekunder fortere i løpet som gjelder VM-gullet.

FAR OG SØNN: Gjert (49) og Henrik Ingebrigtsen. Hjemme i Sandnes har Norges VM-håp seks søsken. Foto:Vidar Ruud,NTB scanpix

– Én ting til. Jeg vil løpe fortere enn 3.37,4, den gamle norske rekorden, sier Henrik Ingebrigtsen - med tanke på Lars Martin Kaupangs eldgamle rekord som han slettet for tre år siden (36 år da).

Han senket sin gjeldende norske rekord til 3.31,46 i Monaco i juli i fjor.

Pappa og trener Gjert Ingebrigtsen (49) sier til VG at sønnen har «den innstillingen». Det vil si at en tanke om at han ikke skal gå til semifinalen, ja den har ikke sneiet ham en gang.

– Han ser det ikke for seg, at han ikke skal gå videre fra forsøket, sier Gjert Ingebrigtsen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder