Britisk avis: Flere blodjuksere vil bli avslørt kommende uke

VM-GULLFAVORITT: Mo Farah vant OL-gull på 5000 og 10 000 meter i London for tre år siden. Her har han, tidligere i sommer, vunnet 3000 meter samme sted i et Diamond League-stevne. Friidretts-VM starter i Beijing 22. august. Foto:Henry Browne,Reuters

Dobbel OL-gullvinner frigir blodtester

Mo Farah - verdens beste langdistanseløper og dobbel OL-gullvinner - vil nå sammen med syv andre britiske toppidrettsutøvere frigi sitt blodpass for å unngå mistanke om dopingbruk.

Artikkelen er over fire år gammel

- Jeg er glad for å gjøre det som må til for å bevise at jeg er en ren utøver. Når publikum og fansen ser oss (løpe), vil jeg at de skal tro på det de ser. Å publisere mine data er det eneste jeg personlig kan bidra med for å kjempe for en ren idrett, sier Mo Farah (32) til britiske The Sunday Times.

Avisen sto sammen med tyske ARD/WDR bak TV-dokumentaren om mistenkelig blodverdier hos flere hundre friidrettsutøvere i tidsrommet 2001 til 2012. Nå oppfordrer den britske utøvere til å offentliggjøre sine blodtester og pass, det såkalte biologiske passet som viser deres blodverdier over tid.

Bakgrunn: 800 tvilsomme prøver

Blodpasset kan siden 2009 benyttes som bevis i dopingsaker.

Advart mot offentliggjøring

Mo Farah vant OL-gull på 5000 og 10 000 meter på hjemmebane i London for tre år siden. Tidligere i sommer ble treneren hans, Alberto Salazar, anklaget for juks. Det ble hevdet at han hadde oppfordret sine utøvere - alle sponset av utstyrsgiganten Nike - til å bruke medisiner mot sykdommer de ikke hadde. Han skulle ifølge «vitner» også ha gitt dem testosteron i en eller annen form.

OL-SUKSESS: USAs Galen Rupp (t.v) og Storbritannias Mo Farah (t.h) vant OL-sølvmedalje og gullmedalje på 10 000-meteren i London 2012. Her feirer de sammen med sin omdiskuterte trener, Alberto Salazar. Foto:Martin Rickett,Ap

Galen Rupp (29) - OL-sølvvinner bak Farah i London-OL på 10 000 meter - skulle ha fått det av Salazar siden han var ung. Det ble ikke påstått at Mo Farah hadde vært involvert i juks og dopingbruk. Han har imidlertid siden vært opptatt av å understreke sin «uskyld».

Det britiske friidrettsforbundet advarte forrige uke sine utøvere mot å frigi blodpassene. Det fryktet at dataene kunne bli gjenstand for feiltolkninger. Samtidig kunne de som sa nei, bli mistenkt for doping som følge av «manglende velvilje».

Har du lest denne? Krever 15 millioner fra doping-tatt maratondronning

- Avgjørelsen om å offentliggjøre mine (blod)resultater er personlig betinget. Jeg blir testet hele tiden og forstår at dette er en enorm jobb for myndighetene. Men den er viktig fordi alle - inkludert utøverne - må være sikre på at sporten vår er ren. Det er bra at de forskjellige organisasjonene (IAAF og WADA) etterforsker og jeg håper de raskt kommer til bunns i det, sier Mo Farah til The Sunday Times.

20 normale prøver

Jo Pavey, Lisa Dobriskey, Jenny Meadows, Freya Murray, Hatti Archer, Emma Jackson og Andy Baddeley er de andre britiske friidrettsutøverne som vil gå ut med resultatene fra blodtestene de har avlagt gjennom flere år.

SE MINE BLODTESTER: Jenny Meadows er en av åtte britiske friidrettsutøvere som nå vil offentliggjøre sine blodtester. Her løper hun 800 meter i Birmingham i forrige måned. Foto:Andrew Boyers,Reuters

Ifølge The Sunday Times hevder at 20 av Mo Farahs blodprøver i det internasjonale friidrettsforbundet IAAFs database - tatt i tidsrommet 2005 til 2012 - er «normale».

Jenny Meadows, spesialist på 800 meter, sier at hun ved å frigi sine blodprøver forhåpentligvis vil bidra til at utøvere som henne vil bli «beskyttet» mot å miste medaljer og finaleplasser i fremtiden (til dopingjuksere), og at det vil gi fremtidige generasjoner håp om at IAAF kan forsikre dem om at doping ikke har noen plass i friidretten.

Daily Mail hevder at et stort antall friidrettsnavn kommende uke vil bli offentliggjort av IAAF som «mangeårige dopingbrukere».

En av dem skal være Russland dobbelte VM-gullvinner Tajana Tomasjova (40). Hun vant blant andre 1500-metreren i VM 2003 og 2005, pluss OL-sølvmedalje i Athen-OL 2004.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder