Norge kan tape opprykks-kampen med poengmaskinens fravær

HOLDER SEG HJEMME: Andreas Thorkildsen - her på Toppidrettssenteret i april - spurte om å få slippe å kaste i lag-EM i Tallinn denne helgen. Sportssjef Ronny Nilsen ga ham tillatelse til det, selv om han ikke er skadet og kunne skaffet Norge verdifulle poeng i lagkampen om opprykk til friidrettens toppdivisjon Super League. Foto:Nils Bjåland,VG

Thorkildsen: Ville ikke ha ny nedtur

TALLINN (VG) Andreas Thorkildsen (32) er ikke skadet og egentlig kontraktforpliktet til å kaste i lag-EM for Norge – men fikk likevel lov til å slippe da han ikke ville.

 • Øystein Jarlsbo

Artikkelen er over seks år gammel

- Andreas (Thorkildsen) er såpass viktig for oss, og det er EM i Zürich som er sesongens hovedmål. Vi ville ikke risikere at han skulle kaste like dårlig som på Bislett, forklarer sportssjef Ronny Nilsen til VG foran lag-EM her i Tallinn.

Han begrunner også sitt «ja» til Thorkildsens «nei» med at negativ oppmerksomhet rundt de siste svake kastene til Norges dobbelt OL og EM-gullvinner kunne ha påvirket resten av landslaget og målet om å bli blant de tre beste – opprykk – på friidrettens nest øverste nivå.

Sportssjefen understreker at det evntuelt ikke ville gjort det her i Tallinn, i og med at spyd er fjerde siste øvelse siste dag, søndag.

Ingebrigtsen-oppstyr

Langdistanseløper Sindre Buraas fikk også lov til å bli hjemme etter et dårlig løp på Bislett. I fjor vakt det mye oppstyr da Henrik og Filip Ingebrigtsen ikke stilte opp for Norge i lag-EM.

Først var forklaringen at de ville prioritere høydetrening i St. Moritz. Den falt ikke i god jord. Da «skader» ble oppgitt som årsak, ble partene – Ingebrigtsen og forbundet – «enig» om at det var OK.

Andreas Thorkildsen sesongdebuterte med 80 meter pluss og 2. plass i Eugenes Diamond League-stevne for tre uker siden. Det var han – i sterk motvind og på skummelt dårlig - banedekke fornøyd med.

72 meter på Bislett

Halvannen uke senere gikk det imidlertid veldig galt på hjemmebane.

To ganger 72 meter og desidert sist – 11. plass – da han skulle vise at han var tilbake der han en gang var.

Etter nedturen på Bislett sa han til VG at han ville kaste for Norge i lag-EM i Tallinn denne helgen. Han og trener Åsmund Martinsen (42) mente det var det lureste han kunne gjøre.

Han trengte konkurransetrening.

Noen dager senere var tonen og vurderingen en annen. De gikk til sportssjef Ronny Nilsen og spurte om å få lov til å slippe turen til Estland. Nilsen kunne ha klasket Thorkildsens utøverkontrakt med forbundet i bordet og sagt «se, du må stille».

Ronny Nilsen sier nå at Thorkildsen ble underlagt en helsesjekk med tanke på at sykdom eller skade kunne være årsaken til at ingenting stemte på Bislett. Trener Åsmund Martinsen har flere ganger den siste tiden uttalt at Thorkildsen er i toppform fysisk; bedre en noen gang.

Poengmaskin i form

Søndag er normalt sett Norges sterkeste dag med tanke på den poengsankingen som er nødvendig for opprykk til toppdivisjonen Super League. Etter øvelsene lørdag, der Jaysuma Ndure og Ezinne Okparaebo sørget for «storsanking», ligger Norge på 5. plass bak Finland, Hviterussland, Romania og Hellas - kun ti poeng bak finnene (12 poeng for seier, 11 for . plass osv).

Ingvill Måkestad Bovim kom på 2. plass på 800 meter. Hun skal også løpe 1500 meter søndag, da Ndure avslutter med 200 meter søndag. Okparaebo ville opprinnelig droppe den på grunn av sykdom, men var oppført på den reviderte startlisten for 200 meter lørdag kveld.

Begge løp 4x100 meter stafett for Norge lørdag ettermiddag.

Konkurransen i spyd er knivskarp, med fire mann som er gode for 80 meter kast. Thorkildsen ville likevel, i vanlig form, ha vært en «poengmaskin».

(I parentes bemerket ble han bare nummer fire i toppdivisjonen i Gateshead i fjor).

Vetle Brunvatne (19) erstatter Thorkildsen i spyd. Persen hans er 69.11 fra Bislett i år. Sist helg på Nadderud ble det 68.50 meter.

Andreas Thorkildsen trener nå ifølge sportssjef Ronny Nilsen lett hjemme i Norge. Treneren hans, Åsmund Martinsen, er i Tallinn som sjef for kasterne, inkludert spydkometen Marie-Therese Obst (18) som kom på 9. plass lørdag - i svært vanskelige vindforhold.

Flere artikler

 1. Okparaebo: Plaget av sykdom i to uker

 2. Ezinne fikk nytt avslag

 3. Norge rykker ned etter sisteplass i lag-EM

 4. Bare en landslagsutøver er kvalifisert til Beijing: Mangekamp-Ida VM-klar

 5. – Kritikken er ubegrunnet

 6. Eneste norske topputøver på Bislett

Fra andre aviser

 1. Norge rykket opp til Superligaen i friidrett

  Aftenposten
 2. Ndure skuffet, men ny rekord for Ingebrigtsen

  Aftenposten
 3. Ndures energidrikkavtale fortsatt et problem for friidrettsforbundet

  Aftenposten
 4. Thorkildsen til friidretts-EM

  Aftenposten
 5. Ndure og Okparaebo gir alt for opprykk

  Aftenposten
 6. Norge rykket opp til superligaen

  Fædrelandsvennen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder