ULTRA-MAMMA: Jeanette J. Vika (36) vil forsøke å sette nordisk rekord på tredemølle fra fredag formiddag til lørdag formiddag. Målet til trebarnsmoren er 184 kilometer i løpet av 24 timer. Her med barna Aksel (5), Eline (3) og Selma (8).
ULTRA-MAMMA: Jeanette J. Vika (36) vil forsøke å sette nordisk rekord på tredemølle fra fredag formiddag til lørdag formiddag. Målet til trebarnsmoren er 184 kilometer i løpet av 24 timer. Her med barna Aksel (5), Eline (3) og Selma (8). Foto: RIGHT TO PLAY ,

Trebarnsmor vil slå 24 timers rekord

– Viktig ikke å bryte ned kroppen før du skal løpe så langt

FRIIDRETT

Trebarnsmor Jeanette J. Vika (36) påstår at hun ikke liker å konkurrere. Nå vil hun løpe 24 timer sammenhengende på tredemølle for å sette nordisk rekord.

Publisert:

– Jeg liker ikke å ha startnummer på brystet, jeg liker ikke å konkurrere. Ikke mot noen, bare mot meg selv, sier Jeanette J. Vika til VG.

Hun drev med alpint som ung og begynte med løping først for 14 år siden. I 2011 gjennomførte hun sitt første maraton, Oslo Maraton, på tre timer og 52 minutter. Senere har hun presset tiden ned til 3 timer og 30 minutter.

Men mest av alt har gymlæreren økt løpslengden.

Jeantte J. Vikas hjemmeside - her

21 timer i skogen

Det vil si antall kilometer i langløp. Det startet med at hun, etter et nytt maraton (42,5 kilometer), skulle være såkalt pacer for ektemannen Jimmy Vika i et ultramaraton over 160 kilometer i april for to år siden. Hun skulle følge ham i 30 kilometer, men holdt ut i 60 kilometer - etter å ha «ladet opp» med eksamensforberedelser.

Hun har en master i idrettsvitenskap fra Norges idrettshøyskole, med fordypning toppidrett.

Og tre barn som er tre til åtte år gamle: Aksel (5), Eline (3) og Selma (8).

Saken fortsetter under bildet fra Jeanette J. Vikas Instagram-konto

Takker for en flott august med store opplevelser. Feirer meg selv og familien med en skikkelig "show off" sang! Hurra👊 vi er gode! #teamvika #littavalt #running #ultraliv #ultraløp #ultravasan90 #hoftoppers #familietid

For noen uker siden løp hun Ultravasan 90, altså 90 kilometer i samme trasé som det klassiske langløpet på ski. I april deltok hun i et løp over 160 kilometer i terreng, «i en svensk skog»; det samme løpet som hun delvis løp sammen med ektemannen to år tidligere.

Hun kom i mål på 21 timer.

Derfor tror Jeanette Vika at hun kan slette den nordiske døgn-rekorden på tredemølle.

Live på YouTube

Ifølge kommunikasjonssjef Anneline Botnen i Right To Play er den 183,5 kilometer. Jeanette J. Vika må med andre ord klare 184 kilometer for å bli rekordinnehaver.

Den gjeldende rekorden tilhører svenske Kristina Paltén, som blant annet har løpt den 3262 kilometer lange strekningen fra Istanbul i Tyrkia til Tenala i Finland.

Her kan du lese mer om Paltén på svenskens hjemmeside.

Det - forsøket på å slå den nordiske 24-timersrekorden på tredemølle - vil Jeanette J. Vika gjøre i et telt under Oslo Maraton, fra førstkommende fredag klokken 14.00 til lørdag klokken 14.00.

Samtidig som deltakerne henter startnummeret sitt, kan de se Jeanette J. Vika springe på samme sted - til inntekt for veldedighetsorganisasjonen Right To Play og deres arbeid i Syria.

Eller på YouTube.

– Det streames live der. Da kan folk se hvordan jeg fungerer om natten (på mølle) også, sier Jeanette J. Vika.

Trener til flyktningekatastrofen

Bidrag fra bedrifter og konkurranser knyttet til Jeanette J. Vikas lange løp under Oslo Maraton skal sørge for mer penger til dette, forteller Anneline Botnen i Johann Olav Koss' Right To Play.

På spørsmål om hva som vil være den største utfordringen ved å løpe «på stedet hvil» i ett døgn, svarer hun at det snarere er snakk om en fordel. Med mange folk til stede, og dermed til allmenn beskuelse, «vil tiden gå fortere».

– Går det tungt eller trått, kan jeg tenke på at jeg løper for en veldig god sak. Min smerte er fullstendig sekundær sammenliknet med det de opplever. Jeg ser på TV mens jeg trener på tredemøllen, og da er det ofte noe om flyktningekatastrofen. De går 60 kilometer, uten å være trent for det, sier Jeanette J. Vika.

Syriske flyktninger til VG: Ble behandlet forferdelig

Hun har trent til sitt veldedighetsløp ved å løpe tre timer på møllen, for så å hvile og sove tre timer - og deretter gå løs på enda en tre timer lang økt på «rullebåndet».

– Det er viktig ikke å bryte ned kroppen før du skal løpe så langt, forklarer trebarnsmoren.

Her kan du lese mer om