OMDISKUTERT: Kenya-trener Michael Rotich. Bildet er fra 2004 da han var en av verdens beste maratonløpere. Foto: Bebeto Matthews AP

Avis: Kenyansk OL-trener ville tjene penger på å varsle om dopingtester

Michael Rotich (38) skal ha bedt om å få rundt 110 000 kroner for å varsle utøvere i forkant av dopingtester, det skriver engelske Sunday Times.

Avisen skriver at de har beviser for de grove påstandene.

Les også: Slik var OL-natten

Sunday Times hevder at journalistene deres tok kontakt med Rotich og la det frem som at de representerte britiske utøvere. Gjennom disse samtalene skriver avisen at landslagssjefen kom med tilbudet om å advare mot dopingtester, opp mot 12 timer i forkant. I følge avisen hadde Rotich tette bånd til de som utførte dopingtester. Et halvt døgn skulle være tilstrekkelig for å få ut ulovlige stoffer fra kroppen. Han skal ha krevd rundt 110 000 kroner for å gjennomføre tjenestene for britene.

Det skal ha vært flere påfølgende møter mellom Rotich og journalistene. Han skal ha sagt at Kenya er et bra sted å oppholde seg om man skal holde seg skjult for dopingjegerne. Og at en fin unnskyldning var å si at man var på sykehuset med et sykt barn.

– Jeg lar meg ikke kjøpe, og jeg gjorde dette fordi jeg mente at det var det rette å gjøre for fremtiden, sier Rotich, i følge Sunday Times, artikkelen er gjengitt hos Dagbladet.

Videre melder den engelske avisen at Rotich, som er trener for Kenyas løpere, fortsatt er i Kenya selv om han skulle vært i Rio. Trolig er det anklagene mot ham som nå gjør at forbundet holder ham i hjemlandet.

I en uttalelse fra Kenyas friidrettsforbund heter det:

– Det er snakk om veldige alvorlige beskyldninger, og vi kan ikke ha en person med en slik moral til å stå i spissen for laget vårt, skriver forbundet.

Les også: Russland utestenges fra paralympics

Kenya har noen av verdens beste løpere. Men dopingtatte utøvere og mistanker har preget nasjonen - som i tillegg har hatt intern uro og bråk blant idrettslederne. Senest i februar da idrettspresident Isaac Mwangi ga beskjed om at han ville trekke seg.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder