Ny europeisk rekord: Warholm kunne truet verdensrekorden

LONDON/OSLO (VG) Karsten Warholm (23) tror han kan ha tapt mellom to og fem tideler på to misser under superløpet. Hans nye europeiske rekord var 34 hundredeler bak den 27 år gamle verdensrekorden.

Lørdag løp Warholm inn til supertiden 47,12, som er årsbeste i verden, og europeisk rekord, på samme stadion hvor han ble verdensmester i 2017.

Tiden gjør 23-åringen til den syvende raskeste på 400 meter hekk noensinne.

– Det var fantastisk, sier Warholm selv til VG.

– Det er en syk tid. Samtidig bommet jeg på den femte hekken, som jeg traff med kneet. Jeg kom også dårlig av siste hekken. Det er et helt sykt løp. I tillegg til å rote det til ... Det er nesten ikke så man ikke tør tenke på det, sier Warholm.

Tiden var 34 hundredeler bak Kevin Youngs verdensrekord på 46,78 fra OL i 1992. Warholm er usikker på hvor mye han tapte på hekkemissene, og at det kan ha vært snakk om to tideler eller fem tideler. Midt mellom ligger verdensrekordtiden.

– Jeg må se på det. Men man begynner å nærme seg det skumle tallet alle snakker så høyt om, men nesten ingen klarer, sier Warholm med klar adresse til verdensrekordtiden.

Hans gamle bestenotering var på 47,33 fra Bislett Games i juni. Det var sist gang Warholm konkurrerte.

Etter fem uker uten konkurranse og i hans tredje løp for sesongen seilte Warholm fra i ensom majestet, og vant løpet suverent i den engelske hovedstaden. Yasmani Copello var nærmest Warholm med tiden 48,93.

– Det er strålende. Men det var nok vanskeligere forhold her enn det ser ut til. Det blåser syv sekundmeter vind utenfor stadion, sier trener Leif Olav Alnes som mente det trolig kom uventet vind på vei over enkelte hekker og at det kan ha ført til hekkemissene underveis.

les også

Norsk rekord på 5000 meter for Jakob Ingebrigtsen: – Afrikanerne skal passe seg i VM

I de to siste løpene har han nå satt europeisk rekord. I London kom rekorden etter fem uker utenfor konkurranse.

– Trening fungerer. Vi trener veldig hardt på trening og vi tester. Jeg vet at jeg er i rute på trening, sier Warholm.

Warholm er populær i London etter VM-gullet for to år siden da han feiret med vikinghjelm og skapte show på stadion. Og det var reelt trykk blant briter på stadion da Warholm senket den europeiske rekorden.

Etterpå fikk han også stadion til å le etter spøkefulle vendinger i seiersintervjuet på indre bane.

Også etter sesongens første løp feiret Warholm litt ekstra:

– Han er meget sterk og veldig hard å slå nå, sier konkurrenten Copello til VG.

Warholms største konkurrent, Abderrahman Samba, stilte ikke til start i London. De har ikke møtt hverandre denne sesongen. Vebjørn Rodal mente før helgens løp at Warholm hadde et strupetak på rivalen Abderrahman Samba.

– Samba har slått meg i seks løp, så når det kommer til ham er jeg veldig ydmyk. Men det er klart jeg liker å vinne jeg også. Han har vist seg å være min overmann. Jeg liker ikke å tenke på det slik; men han kommer til å få kamp når vi møtes, sier Warholm.

Også sist han løp, satte Warholm europeisk rekord:

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder