UTROLIG: Jakob Ingebrigtsen tar seg til hodet og tror ikke det han ser: 17-åringen setter pers med fire sekunder og blir nummer fire blant verdens beste i Diamond League-stevnet lørdag kveld.
UTROLIG: Jakob Ingebrigtsen tar seg til hodet og tror ikke det han ser: 17-åringen setter pers med fire sekunder og blir nummer fire blant verdens beste i Diamond League-stevnet lørdag kveld. Foto: Chris Pietsch / TT NYHETSBYRÅN

Europeisk rekord av Jakob Ingebrigtsen (17): – Vi har ikke begynt å trene på å løpe fort ennå

FRIIDRETT

Pappa Gjert Ingebrigtsen sier at sønnen Jakob (17) kan velge akkurat de distansene han vil til sommerens EM etter nattens fantomløp og europeiske juniorrekord i Diamond League-stevnet i Eugene.

Publisert: Oppdatert: 27.05.18 22:50

– Det er ikke mange i Europa som slår Jakob på 1500 meter. Det måtte i så fall være et par av mine gutter, gliser Gjert Ingebrigtsen til VG etter 17-åringens kjempeløp lørdag kveld.

Jakob Ingebrigtsen satte ny personlig rekord med fire sekunder da han løp inn til 3,52,28 og 4. plass på én mile i Eugene.

Han slo den snart 40 år gamle europeiske juniorrekorden med den tiden. Det er bare storebror Henrik som har løpt raskere av nordmenn, 3,50,72.

«Junior-Ingebrigtsen» slo olympisk mester Matt Centrowitz og flere andre toppnavn.

– Det er måten han gjør det på, som er spesielt imponerende, sier Gjert Ingebrigtsen til VG.

– Han springer styggfort de siste 600 meterne. Da går det skikkelig radig. Det skjer etter at han er bakerste mann etter to runder. Det er langt fram til teten, men han bygger på seg mer og mer selvtillit.

– Målet var å sette ny personlig rekord, men jeg fikk akkurat det løpsopplegget jeg ønsket meg, sier han selv til Aftenbladet.

Far og trener Gjert beskriver det hele som «galskap».

– Trodde du på forhånd at dette var mulig?

– Jeg har sluttet å tro. Det er ingen vits i. Hvert løp har sitt eget liv. Det er ikke mulig å spå hvordan det går. Jakob er selvfølgelig også avhengig av de andre og hvor fort det går. Men neste gang vil han kanskje ligge lenger fram i feltet.

– Hvilke distanser kommer han til å løpe i EM?

– Vi er bare i mai, så vi får se an til august. Han kan løpe hva han vil. Det er ingen begrensninger. Men det spørs om han velger med hjertet eller med hjernen.

Med den uttalelsen mener pappa Ingebrigtsen at det spørs hvor sjansene er størst.

– Hvis han velger en distanse der han vil ha medalje, så velger han det. Og hvis han vil løpe en distanse som han synes er gøy, så gjør han det.

– 1500 meter er førstevalg?

– Jeg regner med det, ja. Det er der hjertet ligger. Det er det definerer seg som gutta mine, som 1500-meterløpere.

– Men vi har ikke begynt å trene på å løpe fort ennå, understreker faren og treneren til Jakob Ingebrigtsen.

Timothy Cheruiyot fra Kenya vant mile-distansen på 3.49,87, mens Elijah Motonei Manangoi fra Kenya spurtslo Ingebrigtsen i kamp om 3., plass.

– Han disponerte løpet som en voksen mann, sa Vebjørn Rodal som NRKs ekspert

Storebror Henrik Ingebrigtsen løp inn til 11.-plass i B-heatet på en engelsk mil tidligere lørdag. Han kom i mål på 3.58,72. Fredag ble han nummer fem på to engelske mil, der han satte norsk rekord.

– Det dukket opp en mulighet til å hive seg med også lørdag. Han brukte så mye fredag at han ikke hadde så mye å «kjøre» med, men han fikk en bra gjennomkjøring på grei fart, sier faren.

– Hvordan ser det ut med foten?

– Det ser bra ut. Det er viktig å få testet at foten holder og at opptreningen har vært vellykket.

Her kan du lese mer om