Kommentar

VGs sportssjef kommenterer: Russisk rulett med idrettens troverdighet

Av Øyvind Brenne

I HARDT VÆR: I London-OL tok Russland 82 medaljer, faktisk «bare» åtte gull på friidrettsbanen, men om WADA har rett, har de selvsagt intet å gjøre i Rio neste sommer, skriver VG-sportens Øyvind Brenne. Her er sjefen for arrangmentskomiteen til London-OL, Sebastian Coe sammen med tidligere friidrettspresident Lamine Diack. Sistnevnte er siktet og etterforskes for korrupsjon, førstnevnte er president i Det internasjonale Friidrettsforbundet. Foto: Alastair Grant , Ap

Hvis alt som har kommet frem om russisk doping i dag er sant,
er vi på terskelen av en av internasjonal idretts største skandaler noensinne.

Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning

Artikkelen er over fire år gammel

Ifølge det internasjonale antidopingbyrået WADAs ferske rapport er det ikke utenkelig at 99 prosent av alle russiske friidrettsutøvere de siste årene skal ha vært på et dopingprogram. Altså så godt som alle. Videre går det frem at de angivelig knapt har hatt noe valg: Doping som en del av treningsprogrammet beskrives nemlig som en selvfølgelig del av russisk idrett.

Styresmaktene i Russland, helt opp til sportsministeren, skal ha kjent til et system bygget på juks.

Bakgrunn: Friidrettsrapporten som slå ned som en bombe

Statlig russisk politi skal ha overvåket landets dopinglaboratorier. Sjefen for Moskva-laboratoriet påstås å ha tatt imot rubler i bytte mot å ødelegge 1400 dopingprøver. Hele lag, som kappgjengerne, skal angivelig vært skjermet fra å kunne bli dopingtestet utenfor konkurranse.

Selv om mange punkter fra rapporten avvises fra russisk hold, er det grunn til å tro at grumset favner bredere. Det overraskende nå er om all russisk idrett ikke er like skitten.

Dagens jordskjelv gir tegn om den verste skandalen i sportsuniverset på lang tid. «Verdens mest sofistikerte dopingprogram» fra Lance Armstrong og kompani var ille, det er veldokumentert at sykkelsporten på 90-tallet generelt var infisert og Balco-skandalen og dopingsjokkene i amerikansk proffidrett er alle eksempler på hendelser som har ristet idretten i grunnvollene.

Enig i dette? Johan Kaggestad (73) er nådeløs mot friidrettsdopingen. Han støtter tidligere WADA-sjef Dick Pound – og vil ha utestengt russiske friidrettsutøvere i det kommende OL og VM.

Stemmer opplysningene om at verdens største stat skal ha hendene på rattet i dopingjukset i blodpassenes tidsalder, kan dimensjonene best sammenlignes med det som skjedde bak jernteppet før murens fall.

SPORTSSJEF: Øyvind Brenne i VG. Foto: Therese Alice Sanne , VG

I London-OL tok Russland 82 medaljer, faktisk «bare» åtte gull på friidrettsbanen, men om WADA har rett, har de selvsagt intet å gjøre i Rio neste sommer – og knapt på en friidrettsarena overhodet.

Når vi vet at det å bli tatt i doping etter en konkurranse kan sammenlignes med å bli tatt i fotoboks som bilist, er det forståelig at det er fristende å jukse. Og når russerne skal ha dopingtestet alle i forbindelse med London-OL før de fikk reise ut av landet, vel vitende om at en positiv test bare hadde betydd forsinket avgang, blir det rimelig håpløst å tro på noen.

Inkludert idrettsledelsen i verden, som har stått og sett på i en årrekke. Igjen måtte det personer utenfor sporten til for å få fart på sakene: Journalist og forfatter Hajo Seppelt fikk Vitaly Stepanov fra det russiske antidopingbyrået og hans doptatte friidrettskone Yulia Stepanova til å fortelle om en statsfinansiert ukultur i landet i fjor.

Les også: Sebastian Coe, presidenten i Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF), gir russerne frist ut denne uken til å svare på de alvorlige dopingbeskyldningene.

Friidretten har ingen imponerende CV i selv å rydde opp. Akkurat som i sykkelsporten, hvor president Hein Verbruggen holdt en klam hånd over de han visste jukset i årevis.

Tidligere storløper Sebastian Coe skulle liksom være redningen som ny president i det internasjonale friidrettsforbundet, men uttalelsene derfra har ikke imponert noen med hjerte for antidoping. Det hjelper heller ikke på at han lenge kalte den nylig fengslede forgjengeren Lamine Diack for sin åndelige leder. Ifølge fransk politi har senegaleseren holdt positive dopingtester hemmelig mot ni millioner kroner i betaling.

Avsløringene har et potensial til å drepe sporten, sa WADA-topp Dick Pound fra podiet i dag.

Og bekreftet senere at han anså dette bare som toppen av isfjellet – både med tanke på andre idretter i Russland og nasjoner.

Det er et utsagn det er umulig å undervurdere rekkevidden av.

Les også

Mer om

  1. Idrettspolitikk
  2. Doping
  3. Friidrett

Flere artikler

  1. Hevder russisk politi deltok i dopingregime

  2. Norsk sjef for Russlands doping-reform

  3. Kan starte allerede i friidretts-EM onsdag kveld: Doping-varsleren får løpe i OL

  4. «Den gamle Sovjet-tiden er over»: – En barnelek for Russland å bygge opp nytt doping-system

  5. Norges friidrettstopp tror EM går uten Russland

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder