Warholm stormet inn til nytt VM-gull: – Jeg trodde hjertet skulle stoppe

DOHA/OSLO (VG) Karsten Warholm (23) stormet ut fra startblokkene og da han var halvveis i siste sving var det tydelig at han lå best an. Mot tidenes finalefelt på 400 meter hekk sto nordmannen distansen og forsvarte VM-tittelen på mesterlig vis.

 • Fredrik Tombra
 • Øystein Jarlsbo
 • Bjørn S. Delebekk (foto)
 • Sindre Øgar

– Det var et veldig tøft løp og jeg hadde smerter i brystet. Jeg trodde jeg skulle dø, men her står jeg som verdensmester, sier tittelforsvareren i et intervju med arrangøren etter målgang. Til VG forklarer han utsagnet slik:

– Jeg tok i så jævlig at jeg trodde hjertet skulle stoppe, men jeg sa til Leif (Olav Alnes, trener) i heisen på veien at jeg trodde det kom til å skje og at hvis jeg døde, så skulle han vite at jeg var lykkelig mens det skjedde, humrer Warholm, etter å ha løpt på 47,42 sekunder.

Han slo seg på brystet, veivet med armene og gjorde sitt beste for å pumpe opp stemningen på et glissent stadion i Qatar før start. Da han gikk i mål kunne han nok en gang ikle seg vikinghjelmen etter å ha gravd dypt og bevist at han faktisk er «a f***ing viking».

– Jeg er glad for å ha vunnet, det var det eneste som sto i hodet på meg. Det føles helt sinnssykt, sier den doble verdensmesteren fra Ulsteinvik, som var meget fornøyd med hvordan han taklet nervene og presset.

Nordmannen måtte leve med favorittstempelet etter å ha vært uslåelig i 2019. Heller ikke i VM-finalen slapp han noen forbi seg, og kronet dermed kanonsesongen mot tidenes finalefelt. Aldri før har tre utøvere – Rai Benjamin, Abderrahman Samba (begge 46,98) og Warholm (46,92) – som har personlig rekord under 47 blank møttes til en finale på 400 meter hekk.

– Jeg tror at han har en enorm evne til å grave dypt. Jeg føler meg ekstremt privilegert som får jobbe med en så talentfull utøver og jeg tror mye av talentet ligger over slipsfestet, forklarer suksesstreneren Leif Olav Alnes – og beskriver suksessoppskriften slik:

– Vi har veldig god kjemi, har samme dårlige humor og kompenserer med mye annet, forteller Alnes og sier at det blir feiring på rommet «med cola uten flybensin».

Det var snakk om at man måtte løpe i verdensrekordfart (46,78) for å stikke av med gullet, spesielt etter at Warholm løp inn til verdens nest raskeste tid på distansen noensinne i generalprøven i Zürich (46,92). Vinnertiden ble halvsekundet svakere enn i Sveits, men det holdt likevel i «massevis» – sølvmedaljevinner Benjamin klokket inn 24/100 bak Warholm.

Vurderte å stå over

– Jeg vurderte å droppe VM, de siste par ukene har vært tøffe, men jeg holdt ut og drar hjem med en sølvmedalje, sier Benjamin til pressen, og forklarer at han har slitt med hælen de siste ukene etter å ha falt på trening.

– Det viste seg at jeg fikk meg en ganske heftig smell, sier han til VG.

Resultater:

Gull: Karsten Warholm, 47,42 sekunder

Sølv: Rai Benjamin, 47,66

Bronse: Abderrahman Samba, 48,03

Fjorårets «umulige» mann, Abderrahman Samba, knep tredjeplassen på oppløpet. Han sprudlet etter løpet og var åpenbart veldig fornøyd i pressesonen.

– Jeg føler meg okei nå, sier Samba, som garantert en å regne med de kommende årene på 400 meter hekk. Hjemmehåpet (født i Mauritania, men «naturalisert» av Qatar) har slitt med skader i oppkjøringen og, ifølge legen hans, løpte han kun på 80 prosent av full kapasitet.

Karsten Warholm er dermed første nordmann som forsvarer et VM-gull i friidrett noensinne. Samtidig skriver han seg inn i bøkene med storheter som Félix Sánchez og Edwin Moses som også har klart den bragden på langhekken.

Mer om

 1. Friidretts-VM
 2. Friidrett
 3. Karsten Warholm

Flere artikler

 1. Historisk Warholm hylles av legende: – Han er en stjerne

 2. Forventningsfull Warholm om VM-duellen: – Det kan bli helt sykt

 3. Karsten Warholm «skal grave dypt» i finalen: - I am a fucking viking!

 4. Warholms rival i skadedrama: Hevder han måtte ha krykker før VM

 5. Warholm «spaserte» til semifinalen på 400m hekk: - Han er mannen å slå

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder