EM årets store mål: Et skritt frem, så enda et skritt frem

UTE I KULDEN: Andreas Thorkildsen (32)slet med spyd-teknikken allerede da han vant VM-sølvmedalje høsten 2011. I London-OL og Moskva-VM i fjor endte han på henholdsvis 6. og 7. plass. Nå har Norges dobbelte OL-gullvinner vært skadefri i hele vinter. EM i august er sesongens store mål. Foto: Nils Bjåland

Thorkildsen: - Håper jeg kan skremme livskiten ut av dem

TOPPIDRETTSSENTERET (VG) Andreas Thorkildsen (32) er klar for å skremme konkurrentene av banen med sitt blotte nærvær igjen.

 • Øystein Jarlsbo

Artikkelen er over seks år gammel

- Jeg får håpe jeg kan skremme livskiten ut av dem i løpet av sesongen. Før visste de at ingen slår meg på en god dag. Slik er det fortsatt, når jeg er på det nivået jeg var og ønsker å være, sier Andreas Thorkildsen til VG.

- Du har god tro på at du kan kaste 90 meter igjen?

- Hmmm, hvorfor ikke? Man mister jo ikke et talent, tror jeg, svarer han.

Sesongpremiere i USA

Forbeholdet har en selvsikker, ironisk undertone.

Han går for å få påfyll av kaffe, han har ikke brukt barberhøvelen på en stund, hans siste bil - en Tesla - er parkert utenfor toppidrettssenteret og det er 50 dager til sesongens første Diamond League-stevne 31. mai i USA.

ØVER MED PINNE: Andreas Thorkildsen har ofte spøkt med at han lever av å kaste en pinne. Her gjør han det ved et bitende kaldt Sognsvann i Oslo. Foto: Nils Bjåland

Og det er veldig lenge siden «det siste ordentlig lange kastet» - 90,61 meter - under NM i Byrkjelo i august for to og et halvt år siden.

- Helt til jeg ble skadet, snittet jeg 88 meter i tre Diamond League-stevner, påpeker han.

I Moskvas friidretts-VM i august i fjor endte han på 7. plass med 81,06. I London-OL 2012 på 6. plass med 82,63. I EM et par måneder tidligere måtte han bryte finalen halvveis, med 4. plass.

Kraftige nedturer på bakgrunn av OL-gull 2004, VM-sølv 2005, EM-gull 2006, VM-sølv 2007, OL-gull 2008, VM-gull 2009, EM-gull 2010 og VM-sølv 2011.

Fem meter lenger

- I 2012 var det et steg frem og to tilbake under hele gjennomkjøringen. I 2013 var det et halvt frem, ingen tilbake. Nå har det vært et steg frem, og så enda et steg frem, hevder han.

Teknikken som forsvant som følge av skadene er tilbake. Hvis den viser seg å være det for godt, betyr det rundt fem meter lengre kast.

Han er imidlertid ikke helt sikker på at det vil skje.

- Den siste måneden før første konkurranse er alltid veldig avgjørende. Da skal man opp i konkurransefart og intensitet, sier han.

Han er fysisk sterkere. Personlig rekord med 200 kilo i benk-press og 3x140 kilo i frivendinger og 2-3x160 kilo i støt er beviset.

Skadefri

STEMTE IKKE: Andreas Thorkildsen ble nummer fire i EM sommeren 2011 og endte på 6. plass (bildet) i London-OL et par måneder senere. Foto: Scanpix

- Uten å ha testet maksen, tror jeg at jeg ligger høyere enn før. Men det er den lette delen. Det vanskeligste med å kaste spyd, er å kaste spyd, sier Andreas Thorkildsen.

Men det har også gått lettere i vinter. I fjor startet han med å kaste det 50 meter. Ett år senere, i januar i år, landet det på 70 til 80 meter. Den voldsomme forbedringen ene og alene fordi han har vært «frisk».

Det vil si skadefri.

Andreas Thorkildsen sier han vil fortsette å kaste spyd så lenge han presterer resultater han vet han er god for, og helsen holder. Han avviser tvert, med et par forklaringer han ikke vil siteres på, spørsmål om «penger» er årsaken til at han ikke har gitt opp håpet - om å skremme livskiten ut av konkurrentene igjen.

Pleier Båbby

Å være beste i verden i friidrett «er ok betalt». Men fem tusen, ti tusen, hundre tusen dollar i bonuser, det spiller ingen rolle (han sier «samme faen»). Han vil slå de beste i verden.

- Ingen kan gi meg en kontorjobb som er like godt betalt. Økonomisk har jeg ingen særlige bekymringer. Jeg er billig i drift. En billig type. Det eneste jeg er opptatt av, er at Båbby har livsstilen han fortjener, sier Andreas Thorkildsen.

Båbby er den dobbelte OL-gullvinnerens hund.

Flere artikler

 1. Thorkildsen vil ikke røpe svar på utredning

 2. Thorkildsen: Spretten tilbake i bena

 3. Thorkildsen tror Walcott kan ta to OL-gull på rad

 4. Ingen norske friidrettsutøvere til Diamond League i Shanghai

 5. Henter denne kjempen til Bislett Games for å slå Thorkildsen

Fra andre aviser

 1. Ny nøtt for Thorkildsen

  Bergens Tidende
 2. Kaggestad om norsk VM-medalje: - Krever en sensasjon

  Bergens Tidende
 3. Kaggestad om norsk VM-medalje: - Krever en sensasjon

  Fædrelandsvennen
 4. Thorkildsen velger ekstra trening før sesongstart

  Aftenposten
 5. Thorkildsen velger ekstra trening før sesongstart

  Bergens Tidende
 6. - Blir Andreas frisk så betyr dette ingenting

  Fædrelandsvennen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder