HØYERE OG LENGRE: En spørreundersøkelse viser at svært mange av utøverne under friidretts-VM i Sør-Korea for fire år siden kana ha brukt doping. Dette bildet er kun et illustrasjonsfoto. Foto: Odd Andersen , Afp

Hemmelig dopingrapport bekrefter sjokk-tall

Engelske politikere trosset IAAFs ønske om hemmelighold

Norsk utøver til VG: - Tallet sjokkerer meg

Så mange som 600 utøvere under friidretts-VM i Sør-Korea for fire år siden kan ha brukt doping i løpet av det siste året før mesterskapet.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Det viser resultatet av en anonym spørreundersøkelse idrettsutøverne deltok i under verdensmesterskapet i Sør-Korea.

Det var Verdens antidopingbyrå (Wada) som sto bak undersøkelsen i 2011. En klausul har imidlertid gjort at Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF) har kunnet nekte publisering av den endelige rapporten.

Det skal ha gjort flere av forskerne mektig forbannet. Informasjon fra rapporten ble derfor lekket til New York Times i 2013.

Men i går valgte det engelske parlamentet å publisere rapporten for aller første gang, i forbindelse med en dopinghøring i London.

Totalt 2163 utøvere i friidretts-VM og de Pan-arabiske lekene i Doha i 2011 deltok i spørreundersøkelsen. Resultatet er mildt sagt oppsiktsvekkende: Mellom 29 og 34 prosent av utøverne i VM skal ha innrømmet dopingbruk året før mesterskap.

Tallet fra det Pan-arabiske mesterskapet i Doha var enda høyere: Mellom 45 og 50 prosent.

Samtidig er bare mellom 1 og 2 prosent av alle dopingtestene som foretas rundt om i verden positive.

Friidrettspresident Svein Arne Hansen, også fersk president i Det europeiske friidrettsforbundet, hadde fått med seg at det britiske parlamentet har publisert undersøkelsen da VG tok kontakt onsdag ettermiddag.

Konfrontert med tallene sier nordmannen:

REAGERER: Friidrettspresident Svein Arne Hansen. Foto: Jan Petter Lynau , VG

– Dette er ikke bra, men vi sitter i møter i Bulgaria nå og jeg må få mer tid til å sette meg inn i stoffet. Jeg har ikke fått lest rapporten, bare fått høre drypp fra journalister som deg, sier han.

– Veldig høyt tall

SJOKKERT: Ingvill Måkestad Bovim avbildet på Bislett. Foto: Håkon Mosvold Larsen , Scanpix

Norske Ingvill Måkestad Bovim (34) deltok i friidretts-VM for fire år siden. Hun opplever det som ekstremt demotiverende å bli slått av noen som har jukset.

– Tallene i undersøkelsen er veldig høye. Det sjokkerer meg jo, for jeg skulle ønske tallet var null. Jeg kan nesten ikke forstå at så mange folk kan være så umoralske. Hadde det vært slik i resten av samfunnet, ville det ikke fungert, sier hun til VG.

Under U23-EM ble hun i sin tid nummer fire. Senere fikk hun en bronsemedalje i posten, da sølvvinneren var tatt for dopingbruk. Men Måkestad Bovim sier som mange andre utøvere: Det er gleden ved å stå på pallen som er motiverende. Ikke det å få en medalje i postkassen.

– Når man legger så sykt mye i det man driver med, er det følelsen der og da – på pallen – man ønsker seg. Det handler ikke om kroner og øre, sier hun.

– Er du overrasket over tallene i undersøkelsen?

– I starten av karrieren var jeg ekstremt naiv. Jeg trodde ingen dopet seg. Men så ser man jo at folk blir tatt. Og man ser folk med en syk tendens til å gå fra å være dårlige til veldig gode på kort tid, sier mellomdistanseløperen.

Måkestad Bovim forsøker å holde tankene om at en rival kan bruke forbudte stoffer på en armlengdes avstand når hun konkurrerer.

– Heldigvis er friidretten laget slik at man kan konkurrere mot sine egne rekorder. Man kan fokusere på å bli så bra som en selv har potensial til, sier 34-åringen.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder