Karsten Warholm knuste magisk grense: – Han er en råtass

Karsten Warholm (22) gjorde en glimrende sesongdebut. Han satte personlig, norsk og nordisk rekord - og brøt den magiske 48-sekunders-grensen. Men tapte for Abderrahman Samba i Diamond League-stevnet i Roma.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

– Han er en råtass, fastslår trener Leif Olav Alnes til VG om den personlige rekorden på 400 meter hekk. Den ble forbedret til 47,82 fra 48,22 i Diamond League-finalen i fjor.

– Det er noe jeg håpet å få til i løpet av sesongen, men nå gjorde jeg det på første forsøk. Det er en veldig stor barrière som er brutt for meg personlig, sier Warholm til NRK om å komme under 48-grensen. Han kaller selv løpet «helt fantastisk».

– Dette var et rått løp. Han kjørte som vanlig fra start. På slutten kom han litt i ubalanse, men dette er bare det første løpet. Det er bra å ha noe å rette på, mener Alnes.

– Det kalles et stort jafs, sier NRK-ekspert Vebjørn Rodal.

Men elegante og effektive Samba kom som en arabisk vind med lange steg på oppløpssiden på Stadio Olimpico. Og vant på ny pers 47,48 - 0,34 sekunder foran verdensmesteren fra Ulsteinvik.

– Det er ikke flaut å tape for Samba, sier Rodal. De to var i i særklasse. OL-vinneren fra Rio, Kerron Clement, havnet helt nede på 6. plass to sekunder bak vinneren.

les også

Warholm-trener før Roma-løpet: Nesten som en OL-finale

Trener Alnes er svært fornøyd med fire tidelers personlige rekord.

– Kommer det til å gå enda fortere på Bislett om ei uke?

– Det vet man aldri. Han kommer i hvert fall ikke til å løpe med bremsen på. Men hvert løp lever sitt eget liv. Det er ikke nødvendigvis slik at du løper fortere hver gang. Men det er dumt av meg å utelukke det, gliser Alnes. Samba skal i Italia ha avklart at han stiller til ny superduell i Bislett Games.

– Har dere spisset til dette løpet?

– Vi har trent bra i hele vinter og lettet på litt nå i det siste for å prøve og springe fort her. Jeg er veldig fornøyd, sier treneren.

Warholm ledet løpet til det gjenstod omtrent 75 meter og løp inn til den fjerde beste tiden i Europa noen sinne. Europa-rekorden satte franske Stéphane Diagana 47,37 i 1995. For første gang er sunnmøringen under den magiske 48-sekundergrensen. Ifølge NRK var det også første gang han brukte 13 steg på de ni første hekkene og 14 frem til den siste.

les også

Friidretts-ekspert Kaggestad: Jakob Ingebrigtsen kan smadre verdensrekorden

– Et fantastisk løp. Han åpner knalltøft og kjører på. Det må sies å være en meget bra sesongstart, sier sportssjef Håvard Tjørhom til VG fra Olympiastadion i Roma.

– Samba ble for sterk denne gang. Det blir en gøy duell utover i sesongen, mener han.

Warholm slettet en 22 år gammel nordisk rekord. I 1996 sprang Sven Nylander på 47,96 og tok 4. plass i Atlanta-OL. Hans rekord holdt helt fram til 31. mai 2018.

– Jeg ber om unnskyldning, herr Nylander, det er en bra rekord, sa Warholm til TV4 etterpå.

les også

Europeisk rekord av Jakob Ingebrigtsen (17): – Vi har ikke begynt å trene på å løpe fort ennå

– Jeg lever for å prestere. Jeg må bare angripe, sa Karsten Warholm til NRK før løpet.

Det gjorde han også. Warholm gikk rett i tet fra bane syv og Samba - tre baner innenfor - hadde nok med å henge på de første 300 meterne. Han ledet til hekk nummer åtte av ti var passert. Warholm viste at han neppe har blitt negativt påvirket av VM-gullet og all viraken i etterkant.

GULL I SKOENE: Karsten Warholm imponerte både med løpet og gullsko i Roma. Han gikk i kjelleren og tok ut alt. Foto: TONY GENTILE / X90029

NRK-ekspert Rodal ventet på forhånd en tid godt ned på 48-tallet. Warholm leverte bedre enn han kunne drømme om. Warholm hadde på forhånd bare femte beste pers.

Leif Olav Alnes sier:

– Det kommer en ny generasjon løpere nå. Vi har sett dem, og det er ingen bombe, svarer han på spørsmål om det er vanlig eller naturlig at Samba og Warholm – begge 22 år gamle – tar et byks tidsmessig som de har gjort.

les også

Warholm klar for første dans mot Samba

Abderrahman Samba vant årets første konkurranse på 400 meter hekk i stevneserien Diamond League på hjemmebane i Doha 4. mai. Samba, som er et halvt år eldre enn Karsten Warholm, vant med den oppsiktsvekkende tiden 47,57.

PERSET IGJEN: Abderrahman Samba perset igjen. Qatar-løperens 47,48 var ni hundredeler bedre enn superresultatet i Doha. Foto: TONY GENTILE / X90029

400 meter hekk i Roma:

1. Abderahman Samba, Qatar 47,48 (pers)

2. Karsten Warholm, Norge 47,82 (pers)

3. Yasmani Copello, Tyrkia 48,63

4. TJ Holmes, USA 49,00

5. Rasmus Magi, Estland 49,19

6. Kerron Clement, USA 49,48

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder