GULLFEIRING II: Jakob Ingebrigtsen feiret EM-gullene i Berlin etter seier nummer to, på 5000 meter, sammen med kjæresten Elisabeth Asserson. Foto: Bjørn S. Delebekk

Gjert om Jakob: Europa-prisutdelingen aldri aktuell

Jakob Ingebrigtsen (18) er en av fire nominerte til årets friidrettsutøver i Europa. Men ifølge pappa og trener Gjert har det aldri vært aktuelt for den dobbelte europamesteren å være til stede under prisutdelingen i Sveits neste fredag.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

– Nei, treningsleirene er viktigere enn alt annet, understreker Gjert Ingebrigtsen overfor VG.

Jakob Ingebrigtsen vant 1500- og 5000-meteren under EM i Berlin i august. I morgen, lørdag, skulle han egentlig delta i det 10 kilometer lange gateløpet Hytteplanmila sør for Hønefoss sammen med Henrik Ingebrigtsen (27) og nygifte Filip Ingebrigtsen (25). Dobbeltgullvinneren stiller imidlertid ikke til start på grunn av en liten forkjølelse.

les også

Gjert om at Jakob Ingebrigtsen fyller 18: – Business as usual

Men dagen etter, søndag, drar han i likhet med storebrødrene til Flagstaff i Arizona. Treningsleiren i høyden i USA varer en måned. Trioen vil etter planen komme hjem til Norge 19. november, cirka tre uker før alle tre skal løpe EM i terrengløp i Nederland 9. desember.

Det betyr at Jakob Ingebrigtsen ikke vil være til stede når det europeiske friidrettsforbundet skal kåre Årets utøver under «Golden Tracks award» i Lausanne fredag 26. oktober om en uke.

les også

Jakob Ingebrigtsens agent: Sponsorene er helt lyriske

– Det er lenge siden vi fikk spørsmålet «hvor er dere den 26.», svarer Gjert Ingebrigtsen på VGs spørsmål om de har gitt opp troen på at Jakob kan vinne prisen.

Han tilføyer at det er kjekt med priser, men understreker igjen at det ikke er noe familien Ingebrigtsen prioriterer høyt. Det engasjerer dem kort og godt ikke, skal man tro Gjert Ingebrigtsen.

– Vi har en jobb å gjøre, forklarer han og sikter til «guttenes» tradisjonelle treningsopphold i Flagstaff.

Det betegner han som «basisuker»: Slappe av, spise, sove og trene.

les også

VGs EM-vurdering: Jakob får 7 på terningen

les også

Svensk kommentator: Jakob Ingebrigtsens prestasjon ikke det mest imponerende i EM

De tre andre nominerte til «Årets mannlige utøver» er Sveriges Armand Duplantis (EM-gullvinner stav med mesterskapsrekord 6,05), Tyrkias Ramil Guliyev (EM-gullvinner 200 med ny mesterskapsrekord 19,76) og Frankrikes Kevin Mayer (verdensrekord 10-kamp med 9126 poeng).

Karrsten Warholm ble nominert til prisen i fjor etter sitt VM-gull på 400 meter hekk. Da ble den vunnet av Tysklands Johannes Vetter, som vant VM-gull i spyd i London.

Han er usikker på om Filip, som vant EM-gull i 2016 og VM-bronse i fjor, og Henrik, som vant EM-gull i 2012, tidligere er nominert til en liknende pris som den Jakob kan stikke av gårde med nå. På den annen side ville han «sikkert visst det» om så var tilfelle.

les også

Nytt EM-gull til Jakob (17) da brødrene Ingebrigtsen knuste alle: – Har drømt om dette i langt tid

Gjert Ingebrigtsen er mer opptatt av hvordan spesielt skoleeleven Jakob skal unngå å bli smittet «i den verste influensaperioden» etter hjemkomsten til Norge. Med de nye fraværreglene mener han det er vanskelig å være toppidrettsutøver fordi «alle» går på skolen, selv om de strengt tatt burde vært hjemme og holdt sengen.

– Det er en kinkig situasjon. I fjor ble Filip, Jakob og jeg syke da vi kom hjem. Det er mulig vi finner på noe annet (enn å være hjemme). Vi reiser et annet sted, rett og slett. For eksempel til Spania eller Portugal, som vi har gjort før, sier Gjert Ingebrigtsen.

Lausanne neste uke blir uansett ikke noe av, som sagt.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder