HØYLYTT PROTEST: Over 60 kenyanske idrettsutøvere bar plakater og protesterte utenfor kontoret til Det kenyanske friidrettsforbundet (AK) mandag morgen. Foto: Simon Maina , Afp

Kenyanske utøvere stormet forbundskontor

Mer enn 60 utøvere tok seg inn på kontoret til Det kenyanske
friidrettsforbundet (AK) mandag morgen. De ville møte topplederne som er anklaget for korrupsjon og få dem sparket.

Artikkelen er over fire år gammel

Utøverne som både ropte ut sine krav og bar plakater, krevde også at påstander om utstrakt doping i kenyansk friidrett ble undersøkt på en grundig og ordentlig måte. De tok kontrollen over forbundets kontorer tidlig på morgenen, før de ansatte kom på jobb.

– Vi kommer ikke til å forlate disse kontorene før våre krav er blitt hørt og adressert, sa Julius Ndegwa. Han er generalsekretær i den profesjonelle utøverorganisasjonen i landet.

– Nå må vi få løst de sakene som gjelder korrupsjon, doping og andre negative saker, la han til.

Ndegwa la ikke skjul på at dette er saker de kenyanske utøvere må forholde seg til daglig. Russland er allerede utestengt fra internasjonal friidrett. Kenya risikerer det samme i kjølvannet av etterforskningen i regi av det internasjonale antidopingbyrået WADA.

LES OGSÅ: Maraton-dronning: – Lege dopet meg

Visepresidenten i hardt vær

Etter en rapport i forrige uke i den britiske avisen The Sunday Times, er visepresidenten i AK, David Okeyo kommet i søkelyset. Det blir hevdet at han, sammen med to andre toppledere i forbundet, skal ha tappet en av forbundets kontoer for 700.000 dollar (vel 6 millioner kroner).

Dette skal dreie seg om penger kenyansk friidrett har fått via en sponsoravtale. I denne forbindelse blir det hevdet at Okeyo, friidrettspresident Isaiah Kiplagat og den tidligere kassereren Joseph Kinuya er blitt avhørt av politiet.

Anklagene skal gå ut på at de har beriket seg selv, for det meste med rene penger, tatt ut fra flere av forbundets bankkonti. Okeyo har nektet for å ha gjort noe galt, mens de to andre til nå ikke har kommentert saken.

Krever forandringer

– Korrupsjon har vært vanlig i dette kontoret, og dopingsaker er ikke tatt på alvor av lederne i kenyansk friidrett. Vi krever at de blir fjernet fra sine verv og stillinger med umiddelbar virkning, tordner Ndegwa.

Han sier også at det er et krav at de det gjelder må stå til ansvar for det de har gjort og er anklaget for.

Ingen fra Det kenyanske friidrettsforbundet hadde kommentert beleiringen av kontoret og de sterke kravene mandag formiddag.

Mange i Kenya frykter at det er et stort dopingproblem i kenyansk friidrett, og at dette kan få alvorlige følger for landet. Dessuten gjelder det løpere som er blitt nasjonale helter etter sine triumfer i VM og OL.

Det er også et faktum at over 30 kenyanere er utestengt og ytterligere fem er straffet siden 2012 for å ha avgitt positive dopingtester.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder