Dopingtatte Gay og Gatlin starter på samme 100 meter

GOD START: Andreas Thorkildsen (32) er fornøyd med sesongåpningen i Eugene forrige helg, der han kom på 2. plass. Banedekket var for dårlig og vinden for uberegnelig til at kastene kunne bli lange. Det håper han å kunne rette opp på Bislett onsdag. Foto: SCANPIX,

Thorkildsen: Vil ha strengere straffer

INDRE OSLOFJORD (VG) Andreas Thorkildsen (32) og verdens beste stavhopper Renaud Lavillenie (27) mener utestengelsene må bli lenger og doping-reglene
endres for å stoppe juksemakerne fra å kunne komme på banen igjen – kort tid etter at de er avslørt.

 • Øystein Jarlsbo

Artikkelen er over seks år gammel

- Jeg synes jevnt over at det skulle vært strengere straffer for doping, sier Norges dobbelte OL-gullvinner i spyd foran Bislett Games onsdag.

Mandag kveld var han på tur i indre Oslofjord, ombord i eks-sandvolleyballspiller Bjørn Maaseides luksusbåt, sammen med blant andre stav-verdensrekordholder Renaud Lavillenie og et knippe kvinnelige høydestjerner.

Strengest i verden

- Juridisk og prinsipielt er straffen ferdig etter at utestengelsen på to år er sonet, og man skal ikke straffes ekstra ved å bli utestengt fra å konkurrere etterpå. Slik sett står det Diamond League fritt til å invitere hvem de vil. Men IOC og IAAF (det internasjonale friidrettsforbundet) skulle sørget for straffene var strengere, mener Andreas Thorkildsen.

Diamond League-stevnets stjerne-fikser Steinar Hoen hevder han håndhever regler som er «strengest i verden» når det gjelder dopingtatte friidrettsutøvere til Oslo. Han nekter Justin Gatlin og Tyson Gay – begge tidligere VM-gullvinnere på 100 og 200 meter – å starte på Bislett.

- Ingen av dem kommer ti å bli invitert til Oslo, sier Steinar Hoen.

Redusert straff

I motsetning til arrangøren av Diamond League-stevnet i Lausanne 3. juli.

Justin Gatlin var utestengt i fire år frem til høsten 2010 etter å ha blitt dopingtatt i 2006, for andre gang. Tyson Gay skal ha avlagt positiv dopingprøve på et anabolt steroid ved tre tilfeller fra 2012 til 2013. Han fikk redusert utestengelsen fra to til ett år etter å ha gitt USAs antidopingbyrå «betydningsfull hjelp».

Tyson Gay kan konkurrere igjen 23. juni og er klar for comeback i Lausanne om tre uker - på 100 meter sammen med Justin Gatlin.

Vil ha svar

Det internasjonale antidopingbyrået WADA har besluttet ikke å anke saken inn for idrettens voldgiftsrett CAS i Lausanne. IAAF-president Lamine Diack uttalte nylig at han støtter WADAs holdning om å gi dopingtatte redusert straff som følge av «samarbeid», mens IAAFs visepresident Seb Coe gjerne vil ha svar på hva «betydningsfull hjelp» - i Tyson Gays tilfelle - innebærer.

STARTET HØYT: Renaud Lavillenie (27) svingte seg over 5,80 meter i Eugenes Diamond League-stevne 31. mai - der Justin Gatlin vant 100 meteren - og vant stavkonkurransen suverent. Foto:Jonathan Ferrey,Afp

- Det er et vanskelig spørsmål, og det vanskelig å svare på, svarer Renaud Lavillenie på VGs spørsmål om tidligere dopingtatte utøvere bør få lov til å starte i Diamond League-stevner.

- Det er mer et spørsmål om skikkelige regler for suspensjoner. Reglene er ikke gode nok nå. De er blant annet ulike fra land til land. Men det er for lett å komme tilbake etter to års utestengelse. Den tiden går alt for fort, sier Frankrikes verdensrekordholder og OL-gullvinner i stav.

Droppet Europa-regel

Han tilføyer at det er et vanskelig problem for «vår sport».

Ifølge Athletics Weekly var friidrettsarrangørene i Europa – i interesseorganisasjonen Euromeetings – frem til 2011 enige om ikke å invitere utøvere som hadde vært doping-utestengt i to år eller mer.

- Vi bør ta oss tid til å tenke nøye over dette, sier OL-gullvinneren fra 2012 som satt verdensrekord - innendørs - med 6.16 meter i februar. For en drøy uke sdien vant han Diamond League-stevnet i Eugene i Oregon med 5,80 meter i andre forsøk - 17 centimeter høyere enn andremann.

Justin Gatlin har årsbeste i verden med 9,87 i Beijing 21. mai. I Eugene 31. mai løp han på 9,76 i for mye medvind (2,7 meter i sekundet). Gatlin er tidenes sjette raskeste mann med 9,79 fra London-OL. Med 9,69 for seks år siden er Tyson Gay tidenes nest raskeste mann etter Usain Bolt (9,58).

Halv million

- Lausanne har alltid vært en av mine favorittkonkurranser, og jeg er veldig glad over at det er min sesongdebut i 2014. Jeg har løpt fort der. Jeg har trent i mange måneder og vil være klar 3. juli, sier Tyson Gay i en pressemelding.

Han vant 100 meteren i Lausanne i fjor på 9,79. Det var hans siste løp før han ble suspendert.

Før han ble dopingtatt skal han ifølge britiske The Telegraph ha fått rundt en halv million kroner i startpenger.

Flere artikler

 1. Fem dopingdømte sprintstjerner møtes i Diamond League-stevne

 2. Bislett-stjerne starter mot fem doping-tatte

 3. Justin Gatlin (33): Personlig rekord 9.74 i sesongpremieren: - Tror han kan slå Bolt

 4. Justin Gatlin: Jeg er mannen å slå - ikke Usain Bolt: Henrik Ingebrigtsen: - Føler det er med en bismak

 5. Gatlin: Mus i Oslo brukt til å sverte meg

 6. Gatlin knuste alle med personlig rekord

Fra andre aviser

 1. Johaug-advokat mener Gatlin er misforstått: – Langt færre hadde buet om de kjente faktaene

  Bergens Tidende
 2. De fire fremste VM-rivalene til Usain Bolt er alle tatt i doping

  Bergens Tidende
 3. Slår han Usain Bolt i VM?

  Bergens Tidende
 4. Johaug-advokat mener Gatlin er misforstått: – Langt færre hadde buet om de kjente faktaene

  Fædrelandsvennen
 5. Slår han Usain Bolt i VM?

  Fædrelandsvennen
 6. Gay parkert av Gatlin i comebacket

  Fædrelandsvennen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder