FØLTES SOM GULL: Kjersti Tysse Plätzer jublet som om hun skulle ha vunnet etter å ha tatt OL-sølv på 20 kilometer kappgang i Beijing 2008, 36 sekunder bak Russlands gullvinner Olga Kaniskina (bak t.h). I midten Italias bronsevinner Elisa Rigaudo. Foto:Cornelius Poppe,NTB scanpix

Tysse Plätzer om dopingtallene:  – Noe kan være av naturlige årsaker. Ikke alt.

Tysse: – Kanskje en realitet man må innse

Nymark: – Mange må ha visst dette

Kjersti Tysse Plätzer (43) er absolutt ikke overrasket over dopingskandalen som nå ryster en hel friidrettsverden.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

– Jeg reagerer på at folk synes det er overraskende. Dette er ikke overraskende. Da har de ikke fulgt med.

Det sier 43-åringen mandag formiddag.

– Jeg husker jeg var på et stevne i Polen en gang. Det var i enten 2002 eller 2003, og den polske kontrolløren så på skjemaet hvor alle testene mine var registrert, og spurte meg «Har du gått så mange stevner de siste dagene?». Det var fordi jeg hadde blitt testet fire ganger på 10 dager. Jeg forklarte at den ene var av det norske friidrettsforbundet, den andre var av det internasjonale friidrettsforbundet, den tredje var av WADA og den fjerde var altså den i Polen. Han svarte «Hæ? Har de lov til å teste dere hjemme?». Når du opplever sånne ting, blir du ikke overrasket, forklarer en oppgitt Tysse Plätzer.

Bakgrunn: Ny sjokkavsløring ryster internasjonal friidrett

Føler ubehag

Lørdag kveld meldte britiske Sunday Times og tyske ARD/WRD, som har fått tilgang på 12.000 blodprøver fra mer enn 5.000 utøvere, at over 800 utøvere har levert mistenkelige prøver i perioden 2001 til 2012. Ifølge de to mediene ble en tredjedel av medaljene fra utholdenhetsøvelser fra VM og OL mellom 2001 og 2012, tatt av atleter som hadde mistenkelige testresultater.

– Noe kan være av naturlige årsaker. Ikke alt, sier Tysse Plätzer.

Også norske utøvere skal ha levert mistenkelige resultater.

– Før jeg hørte det, lurte jeg på hvor mye bakgrunnsinformasjon de sitter på. Hva vet de om de aktuelle prøvene? Vet de om utøveren nettopp har vært i høyden, om vedkommende er gravid, om det er trening, i konkurranse, og så videre. Det kan ha mye å si. Hvis det for eksempel er rett etter et høydeopphold, vil man ha litt andre blodverdier, og i utholdenhetsidrett driver man mye med høydetrening. Det samme gjelder hvis man er dehydrert, forklarer hun.

– Føles det ubehagelig at også norske utøvere trekkes frem?

– Ja. Det er som at alle aktive i den perioden mistenkeliggjøres.

Den tidligere kappgjengeren gikk inn til OL-sølv i 2008. Gullvinner Olga Kaniskina er senere dømt for doping, men hun er ikke fratatt gullmedaljen.

LES OGSÅ: Krever OL- og VM-gull fra dopingtatte russere

– Kanskje en realitet man må innse

– Jeg er ikke overrasket over at nyheten kom, men det var litt spesielt å høre på nyhetene i dag tidlig, og så var det hverken fotball eller annet først, men denne dopingskandalen, sier Erik Tysse, Tysse Plätzers lillebror.

ERIK TYSSE: Under NM i Haugesund i helgen. Foto:Vidar Ruud,NTB scanpix

Kappgjengeren ble selv utestengt for doping for fem år siden, men han har hele tiden hevdet sin uskyld.

– Hva tenker du om at fem prosent av prøvene tatt av norske utøvere, har mistenkelige resultater?

– Oi, det var nytt for meg. Det er skuffende, men det er kanskje en realitet man må innse. Jeg har mitt blodpass i orden, men det er ikke mange utøvere som er aktuelle i tidsperioden, sier han.

– Mange må ha visst

– Da jeg konkurrerte, fokuserte jeg kun på det som jeg kan gjøre noe med, og så forutsatte jeg at antidoping-myndighetene gjorde jobben sin. Det som skremmer meg nå, er at de altså har sittet på disse resultatene. Mange må ha visst dette. Det har gått utover hver eneste rene utøver som er blitt dyttet nedover på listene, mener Trond Nymark.

38-åringen har representert Norge i både EM, VM og OL i en årrekke, og den tidligere kappgjengeren er rystet over de nye avsløringene.

– Skremmende stort omfang, oppsummerer Nymark, som vant VM-sølv bak doptatte Sergej Kirdjapkin i 2009.

Han reagerer ikke spesielt på at også norske utøvere skal ha levert mistenkelige tester.

– En dopet utøver er en dopet utøver – uansett nasjon, sier han, og avslutter:

– Vi konkurrerte ikke på like vilkår. Hvis jeg hadde visst det jeg vet nå, hadde jeg slitt med å holde motivasjonen oppe.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder