IKKE KLAR ENNÅ: Ezinne Okparaebo og Henrik Ingebrigtsen (bak sammen med pappa Gjert) hadde suksess i London-OL, men har fortsatt ikke kvalifisert seg for Rio-OL. Bildet er fra et pressetreff i OL-byen for fire år siden. Til venstre presseattasje Halvor Lea. Foto: Bjørn S. Delebekk VG

Russlands OL-stopp åpner for flere norske til Rio

Norges toppidrettssjef Tore Øvrebø bekrefter at OL-utestengelsen av Russland kan gi klarsignal til flere norske friidrettsutøvere enn de som strengt tatt vil være kvalifisert til Rio om to måneder.

 • Øystein Jarlsbo

Artikkelen er over tre år gammel

– Det hadde jeg tenkt å si noe om på pressekonferansen i morgen (søndag), svarer Olympiatoppens øverste leder på VGs spørsmål om det internasjonale friidrettsforbundet IAAFs avgjørelse fredag vil komme norske friidrettsutøvere til gode.

Bakgrunn: Russiske friidrettsutøvere utestenges fra Rio-OL

HAR KLART DET - MEN...: Hedda Hynne løp under det internasjonale OL-kravet på 800 meter i Stockholm torsdag, men må løpe enda fortere for å komme til Rio - hvis ikke tomrommet etter russerne fører til at hun får en plass. Foto: Vidar Ruud NTB scanpix

Toppidrettssjefen vil i morgen, søndag, offentliggjøre Olympiatoppens andre uttak til Rio-OL 5. til 21. august (se infoboks). OL-kvalifiseringskravene for norske friidrettsutøvere er i mange øvelser strengere enn de gjeldende kravene til IAAF.

Topp 12 i OL

Tore Øvrebøs Olympiatoppen og Norges friidrettsforbund krever at norske friidrettsutøvere skal ha sannsynliggjort at de kan bli blant de 12 beste i OL - før de blir tatt ut til Rio.

Ezinne Okparaebo har for eksempel klart det internasjonale kravet 11,32 sekunder denne sesongen, men har ennå ikke oppnådd det særnorske som er 11,20 sekunder på 100 meter.

Hennes personlige rekord er 11,10 fra London-OL.

Leste du denne? Ezinne er ikke OL-klar

Det samme gjelder for Henrik Ingebrigtsen på 1500 meter. Han har løpt på 3.36 blank. Det er 20/100 under det internasjonale kravet, men det er enda et halvt sekund ned til Olympiatoppens krav.

I Stockholms Diamond League-stevne sist torsdag satte Hedda Hynne personlig rekord på 800 meter med 2.01,33, som er 17/100 under det internasjonale kravet 2.01,50 - men fortsatt et stykke fra det særnorske: 2.00,00.

– Vi kommer til å følge med på dette, selvfølgelig, sier toppidrettssjef Tore Øvrebø.

Han påpeker at at OL-kvalifiseringskravet fortsatt vil være «blant de 12 beste». Men uten en vanligvis stor russisk friidrettstropp i OL, vil det internasjonale friidrettsforbundet bli nødt til å «fylle opp» startfeltene i Rio med utøvere som strengt tatt ikke er kvalifisert.

Unaturlig høyt nivå

– I kastøvelsene er det for eksempel satt et nivå som ikke vil innfris, og de har en plikt til å fylle opp klassene, sier Tore Øvrebø med tanke på at IAAF er ansvarlig for avviklingen av friidrett i OL.

Mellomdistanse kvinner, kastøvelser og kappgang er øvelser som tradisjonelt er dominert av russiske utøvere. Mange av disse tatt for doping, etter at de har presset nivået unaturlig høyt i respektive øvelser og gjort det vanskeligere for norske utøvere å være «topp 12».

Russland var nest beste friidrettsnasjon etter USA i London-OL med totalt 16 medaljer (7 gull, 4 sølv og 5 bronse). I friidretts-EM i Zürich for to år siden talte den russiske troppen 93 utøvere. De vant 22 EM-medaljer.

– Det som skjedde i går (fredag) var en modig avgjørelse, selv om det ikke var mulig å komme til en annen avgjørelse. Men det er også andre nasjoner (enn Russland) som kunne trengt en disiplinerende avgjørelse, sier toppidrettssjef Tore Øvrebø og nevner langdistansenasjonene Kenya og Etiopia.

Bakgrunn: Visste om dopingen seks år før de reagerte

Langt frem

Sergej Sjubenkov (25), Russlands regjerende verdensmester på 110 meter hekk, er ikke tatt for doping.

Da IAAF utestengte ham og hans friidrettsutøvende landsmenn midlertidig i fjor, skrev han sammen med stavdronning Jelena Isinbajeva et åpent brev til IAAF-president Sebastian Coe: «Vi oppfordrer dere til ikke å straffe alle dem som ikke har noen skyld i det som er skjedd, som er helt uskyldige og som aldri har hatt noe problem med dopingkontroller.»

Isinbajeva: Brudd på menneskerettighetene

Sergej Sjubenkov satte personlig rekord med 12,98 da han vant VM-gull i Beijing i fjor. Han tok bronsemedaljen på hjemmebane i friidretts-VM 2013 og vant EM-gull i 2012 og 2014. Nå får han etter alt å dømme ikke lov til å forsvare det siste i friidretts-EM i Amsterdam 6. til 10. juli og heller ikke starte i Rio-OL.

Leste du denne? Dopingvarsleren får trolig OL-ja

FØLGER ETTER? Karoline Bjerkeli Grøvdal har kvalifisert seg for 10.000 og 5000 meter i Rio-OL. Kjæresten og samboer Vladimir Vukicevic må løpe 18/100 fortere for å kunne dra sammen med henne til Rio i august. Foto: Lillian Holden VG

Vladimir Vukicevic (25) er kvalifisert for EM, men må løpe 18/100 fortere enn han gjorde i Mannheim 9. juni for å komme til OL.

– Kan du løpe på 13,65, kan du løpe på 13,47, sier han om sin årsbestetid fra Mannheim og OL-kvalifiseringskravet.

Deadline 17. juli

Hans personlige rekord er 12,55 fra 2012. I dag, lørdag, starter han i Copenhagen Athletics Games.

Isabelle Pedersen satte personlig rekord med 12,86 sekunder og var 5/100 fra å kvalifisere seg til VM-finalen på 100 meter hekk i Beijing i august i fjor.

Les saken: VMs eneste lyspunkt

Nå er hennes best tid 13,12 sekunder fra Bislett forrige uke, i Stockholm denne uke fikk hun 13,15.

Det internasjonale OL-kravet er 13 blank, det særnorske 12,90.

Friidrettens deadline for å klare OL-kravet er 11. juli, dagen etter EM. Olympiatoppens tredje og siste OL-uttak er 17. juli.

Det er siste frist for å bli tildelt OL-billett - for å fylle opp IAAFs startlister - for utøverne som ikke har innfridd det formelle kravet «topp 12».

Les også

 1. Rune Andersen: – Bekymringsfullt

  WIEN (VG) Det den anerkjente dopingjegeren Rune Andersen…
 2. Russisk trener etter OL-sjokket: Let etter dopere i Amerika og Tyskland

  Russland har fortsatt et håp om at IOC vil gi dem lov til å delta i Rio-OL i august.
 3. Varsleren Stepanov til VG: – Hjemme i Russland ler folk

  De måtte rømme fra hjemlandet, og har flyttet åtte ganger siden de avslørte systematisk dopingbruk i russisk idrett.
 4. Har 400.000 følgere i sosiale medier: Vektløfternes store stjerne dopingtatt

  Ilya Ilyin (28) er vektløftingens svar på friidrettens Usain Bolt (29) med 400.000 følgere i sosiale medier.
 5. WADA: Russisk utøver skjulte ren urin i beholder inne i kroppen - så ville hun bestikke kontrolløren

  Utenlandske dopingjegere blir truet av FSB-agenter når de prøver å komme inn i såkalt militære byer for å ta…

Mer om

 1. Doping
 2. Ezinne Okparaebo
 3. Henrik Ingebrigtsen
 4. Isabelle Pedersen

Flere artikler

 1. Utestengte russere satser på rettslig fasttrack til Rio-OL

 2. OL-uttaket klokken 11.00 søndag: Sulland: Har gjort alt for å overbevise Hergeirsson

 3. Norges 43 år gamle OL-håp: – Jeg legger vel aldri opp

 4. Henrik Ingebrigtsen: Innstilt - men ikke tatt ut til OL

 5. EM-finale 1500 meter kl 21.50: Pappa Ingebrigtsen: Filip kan ta gull - begge sønnene klar for OL

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder